ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Eπικαιροποιημένη σελίδα με τις τελευταίες δραστηριότητες του Θεσμού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. 

Στην έγκριση κατάργησης των ανταποδοτικών τελών της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής προχώρησε το Περιφερειακό Συμβούλιο της Π.Κ.Μ.

Την έγκριση κατάργησης των ανταποδοτικών τελών ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις 22 Φεβρουαρίου 2024, τα οποία επιβάρυναν τους πολίτες από το 1996 και ίσχυαν μόνο για δύο περιφερειακές ενότητες και συγκεκριμένα την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, στις οποίες είχαν εγκριθεί με αποφάσεις των παλαιών νομαρχιακών συμβουλίων.
Μετά από σχετικά αιτήματα που έχει λάβει το Γραφείο του Περιφερειακού Συμπαραστάτη, η απόφαση κατάργησης των ανταποδοτικών τελών ήταν εφαρμογή δέσμευσης της Περιφερειακής Αρχής. Όπως ανάφερε η Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης στους τομείς Οικονομικών και Προγραμματισμού κ. Αηδονά η απόφαση αυτή του Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα δεν έχει μόνον οικονομικό όφελος για τους πολίτες, αλλά συνεπάγεται και μείωση της γραφειοκρατίας, πιο φιλικές στον πολίτη υπηρεσίες, συναλλαγές χωρίς κόστος με πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά και εξοικονόμηση εργασιακού χρόνου για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες της Περιφέρειας.
«Η Περιφέρεια έχει εισέλθει σε τροχιά ψηφιακής διακυβέρνησης, καθιστώντας πολλές από τις υπηρεσίες μας εύκολα προσβάσιμες και άμεσα εξυπηρετικές προς τους συμπολίτες μας, χωρίς κόπο, χωρίς, ταλαιπωρία, με εξοικονόμηση χρόνου και κυρίως πόρων, που είναι απαραίτητοι σε όλα τα νοικοκυριά και σε όλες τις επιχειρήσεις. Με την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών δίνουμε ανάσα σε χιλιάδες συμπολίτες μας, καθώς αφουγκραζόμαστε τις προσδοκίες τους στην ψηφιακή εποχή που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε», πρόσθεσε η κυρία Αηδονά.
Η απόφαση έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο με ΑΔΑ:ΨΤΛΘ7ΛΛ-Γ43 μέσω του οποίου μπορούν οι πολίτες να ενημερωθούν.

Μαρ. 2024 

Προς ενημέρωση των πολιτών, επισυνάπτεται το νέο φυλλάδιο του Γραφείου του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης Π.Κ.Μ.

Φυλλάδιο σελίδα 1
Φυλλάδιο σελίδα 2

Μαρ. 2024 

Τον Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας για την περιφέρεια Β’ Θεσσαλονίκης κ. Παπά Θεοφάνη επισκέφτηκε την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024 ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Π.Κ.Μ. κ. Ντίνος Κούης

Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Περιφερειακού Συμπαραστάτη κ. Κούη με τον Βουλευτή κ. Παπά Θεοφάνη.
Αρχικά, ο κ. Κούης συγχάρηκε τον κ. Παπά για την εκλογή του και του ευχήθηκε καλή και δημιουργική θητεία. Στη συνέχει αναπτύχθηκε συζήτηση σχετικά με τη σημασία που έχει ο Ανεξάρτητος Θεσμός του Περιφερειακού Συμπαραστάτη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την εύρυθμη λειτουργία αυτής. Έγινε περιγραφή του τρόπου λειτουργίας του Περιφερειακού Συμπαραστάτη, με αναφορά στην ιστοσελίδα (symparastatis.pkm.gov.gr), τη σελίδα facebook (Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης) και τους τρόπους επικοινωνίας ώστε να ενημερωθεί και να επωφεληθεί ο πολίτης από το θεσμό.
Όπως τόνισε ο κ. Κούης, έπειτα από τόσα χρόνια πορείας του στην Περιφέρεια, έχει αναπτύξει μια σχέση εμπιστοσύνης με το προσωπικό της, διευκολύνοντας έτσι την άμεση και δίκαιη επίλυση των αιτημάτων που δέχεται καθημερινά το Γραφείο του Περιφερειακού Συμπαραστάτη.
Ο βουλευτής κ. Παπάς με τη σειρά του συνεχάρη τον κ. Κούη για την εκλογή του στο αξίωμα του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου ρόλου στην υπηρεσία των πολιτών, των επιχειρήσεων και των φορέων της ευρύτερης περιοχής. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην εγνωσμένη προσωπικότητα του Ντίνου Κούη στην κοινωνία, μέσω της προσφοράς του στον αθλητισμό και στην Αυτοδιοίκηση, υπενθυμίζοντας τη διαχρονική τους σχέση και εξαιρετική συνεργασία, δεδομένου ότι συνυπήρξαν μαζί για πολλά χρόνια ως μέλη στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Κεντρικής Μακεδονίας.

Φεβ. 2024 

Ο Συμπαραστάτης του Πολίτη & της Επιχείρησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ντίνος Κούης συναντήθηκε την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2024 με τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόδωρο Ζαγοράκη για συζήτηση σχετικά με την την καταπολέμηση του χουλιγκανισμού και την πρόληψη της οπαδικής βίας

Μια ξεχωριστή συνάντηση δυο θρύλων του Ελληνικού ποδοσφαίρου πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2024 στα γραφεία της Περιφέρειας.
Ο Συμπαραστάτης του Πολίτη & της Επιχείρησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ντίνος Κούης συναντήθηκε με τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόδωρο Ζαγοράκη για συζήτηση σχετικά με την την καταπολέμηση του χουλιγκανισμού και την πρόληψη της οπαδικής βίας.
Ο κ. Κούης αρχικά ενημέρωσε τον κ. Ζαγοράκη για την ανάληψη των νέων του καθηκόντων και τον πληροφόρησε για το θεσμό του Περιφερειακού Συμπαραστάτη. Στη συνέχεια εξέφρασε στον κ. Ζαγοράκη την αναγκαιότητα ύπαρξης παρεμβάσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της οπαδικής βίας, την ανάγκη θεσμοθέτησης δράσεων με σκοπό την προαγωγή του μαζικού αθλητισμού σε συνεργασία των Περιφερειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως τόνισε ο κ. Κούης, το πρόβλημα της βίας ανάμεσα στους οπαδούς των ομάδων είναι ένα θέμα που απασχολεί διαχρονικά την κοινωνία μας. Το πάθος για το ποδόσφαιρο, δεν πρέπει ποτέ να κάνει τους νέους να καταφεύγουν σε επιθετικές και βίαιες πράξεις, για να δείξουν την προσήλωσή και την πίστη τους στην ομάδα της αρεσκείας τους.
Ο κ. Ζαγοράκης επισήμανε την αναγκαιότητα συνεργασίας της ΕΕ με τις περιφέρειες στην καταπολέμηση της οπαδικής βίας και της ρητορικής μίσους στον αθλητισμό και τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος στον Αθλητισμό. Δήλωσε ικανοποιημένος στην προσπάθεια της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας να συμμετέχει δυναμικά προς αυτήν την κατεύθυνση μέσω παρουσιάσεων από διακεκριμένους αθλητές σε σχολεία, με αντικείμενο την ανάδειξη των Αξιών του Αθλητισμού και τον περιορισμό των αντικοινωνικών συμπεριφορών, συμπεριλαμβανομένης της ρητορικής μίσους. Τέλος, συνεχάρη τον κ. Κούη για την εκλογή του και του ευχήθηκε καλή θητεία στα νέα και απαιτητικά του καθήκοντα.
Η συζήτηση έκλεισε ζωντανεύοντας μοναδικές στιγμές από ιστορικές αναμετρήσεις που έχουν σημαδέψει ανεξίτηλα τις μνήμες των φιλάθλων.

Φεβ. 2024 

Πολύτιμη ενημέρωση έλαβε ο Συμπαραστάτης του Πολίτη & της Επιχείρησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ντίνος Κούης για θέματα Ψυχικής Υγείας από την Πρόεδρο του Συλλόγου Οικογενειών για την ψυχική Υγεία Θεσσαλονίκης (Σ.Ο.Ψ.Υ.), κα Καπασακάλη Ελένη, την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Ο Συμπαραστάτη του πολίτη και της Επιχείρησης κ. Ντίνος Κούης, ευαισθητοποιημένος πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας, συναντήθηκε την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου με την πρόεδρο του Σ.Ο.Ψ.Υ. Θεσσαλονίκης, κ. Καπασακάλη Ελένη.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε προς ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την πρόληψη, την καλύτερη κατανόηση, την πληροφόρηση για την αντιμετώπιση σχετικά με την ψυχική διαταραχή όπως επίσης την καταπολέμηση - εξάλειψη του στίγματος της ασθένειας. με στόχο μια Κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Ο Συμπαραστάτης μετέφερε στην κ. Καπασακάλη αιτήματα των πολιτών για ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης, καθώς ζούμε σε μια εποχή όπου οι πολίτες και ιδιαίτερα οι κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού δοκιμάζονται. Η πρόεδρος πληροφόρησε τον Συμπαραστάτη για τις παρακάτω Ψυχιατρικές Δομές:
1) Κέντρο ημέρας του Ψ.Ν.Θ., 2310554030
2)Κέντρο Ψυχικής Υγείας Κεντρικού Τομέα Ψ.Ν.Θ., 2313310700
3) Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βορ.Δυτικού Τομέα Ψ.Ν.Θ., 2313310100
4) Κέντρο Ψυχικής Υγείας Δυτικού Τομέα Ψ.Ν.Θ., 2310726918-19
5) Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής Θεσσαλονίκης, 2310845132
6)Ψυχιατρικό Τμήμα εξωνοσοκομειακής Περίθαλψης Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424, 2310894300
7) Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Εύοσμου, 2310515655
Επίσης λάβαμε γνώση πως το 2023 στην πόλη μας δημιουργήθηκαν τέσσερις ακόμη Δομές για την ψυχική υγεία:
1) At work-Κέντρο Ημέρας, για ψυχική υποστήριξη εργαζομένων και ανέργων, 2314071423
2) Connect Family-Κέντρο Ημέρας για υποστήριξη Οικογενειών, 2313115034
3) Διάθεση-Κέντρο ημέρας διαταραχών πρόσληψης τροφής, 2314071600
4) Πνοές, Κέντρο Ημέρας Έγκαιρής Παρέμβασης Ψύχωσης, για άτομα 15-35 ετών, 2311218357.
Τέλος να αναφέρουμε την Εταιρεία Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Αποκατάστασης Ασθενών, είναι ένα κέντρο ιδιωτικής πρωτοβουλίας, επιχορηγείτε από το Υπουργείο Υγείας με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συμβάλλει δυναμικά με στεγαστικές μονάδες ψυχολογικής υποστήριξης, κέντρα ημέρας και ξενώνες.
Όπως τόνισε η κ. Καπασακάλη, στην πόλη μας υπάρχει η δυνατότητα ώστε ο ιδιαίτερος αυτός τομέας της υγείας να επωφελείται, αρκεί ο πολίτης να αντιληφθεί άμεσα το πρόβλημα, να επισκεφτεί τις σχετικές ιστοσελίδες και να διερευνήσει πού θα πρέπει να απευθυνθεί ώστε να υπάρξει έγκαιρη παρέμβαση στην ψύχωση. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της Ψυχικής Υγείας, η άμεση παρέμβαση. Ο κ. Κούης εξέφρασε τα συγχαρητήρια του για τις δράσεις και τον απύθμενο αγώνα του συλλόγου. Ευχήθηκε στην κ. Καπασακάλη να έχει πολλά ψυχικά και σωματικά αποθέματα ώστε να συνεχίσει την προσφορά της με σεβασμό, αγάπη, φροντίδα και στη διατήρηση των μελών σε υψηλό επίπεδο. Η ψυχική υγεία και η διατήρησή της μας αφορά όλους. Η ευαισθητοποίηση και το αγκάλιασμα των πολιτών είναι δείγμα πολιτισμού και έκφραση ανθρωπισμού.

Φεβ. 2024 

Το Δημαρχείο Κορδελιού Ευόσμου επισκέφτηκε την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024 ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Π.Κ.Μ. κ. Ντίνος Κούης

Σε ιδιαίτερα φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης της Π.Κ.Μ., κ. Ντίνου Κούη, με το Δήμαρχο Κορδελιού Ευόσμου, κ. Λευτέρη Αλεξανδρίδη, με σκοπό τη συζήτηση και την εύρεση λύσεων σχετικά με αιτήματα πολιτών προς τον Συμπαραστάτη που αφορούν στο Δήμο.
Αρχικά, ο Δήμαρχος ευχήθηκε στον κ. Κούη καλή και δημιουργική θητεία ως Περιφερειακός Συμπαραστάτης, ενώ με τη σειρά του ο κ. Κούης, αφού τον ευχαρίστησε για τις θερμές ευχές του, τον συνεχάρηκε για την εκλογή του.
Η συνάντηση έγινε παρουσία του Αντιδημάρχου Καθαριότητας κ. Γεώργιου Μαξούρα και του Αντιδημάρχου Αθλητισμού κ. Δημήτριου Σίστα.
Ο κ. Κούης, ευαισθητοποιημένος πάνω σε θέματα αθλητισμού, και μετά από λήψη σχετικών μηνυμάτων πολιτών και κυρίως νέων παιδιών για περισσότερους χώρους άθλησης, τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας και ανάπτυξης αντίστοιχων χώρων.
Αναλυτικότερα συζητήθηκαν:
Η έντονη ανάγκη για δημιουργία χώρου πρασίνου και παιδικών χαρών.
Η δημιουργία ειδικών ραμπών για άτομα με ειδικές ανάγκες και η διαμόρφωση των πεζοδρομίων σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Η ανάγκη για δημιουργία γηπέδων καλλισθενικής γυμναστικής, (Κιναισθητική Αγωγή).
Η αναζήτηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ για την αναβάθμιση των γηπέδων του Δήμου.
Απότοκο της συνάντησης ήταν η συμφωνία για την ανάπτυξη συνεργασιών ώστε να αντιμετωπισθούν από κοινού και με αποτελεσματικότερο τρόπο ζητήματα που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Σε ερώτηση του κ. Κούη για ενδεχόμενο προγραμματισμό και ανάδειξη Δημοτικού Συμπαραστάτη στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, ο κ. Αλεξανδρίδης απάντησε καταφατικά, καθώς ο Θεσμός του Συμπαραστάτη αναπτύσσεται δυναμικά στους ΟΤΑ της χώρας μας.
Όπως τόνισε ο κ. Κούης, η αλλαγή ξεκινάει από τη συνειδητοποίηση της ανάγκης.
Κλείνοντας ο κ. Αλεξανδρίδης δήλωσε : «Η βελτίωση της καθημερινότητας στον Δήμο μας αποτελεί την πρώτη προτεραιότητά μας. Σε αυτήν τη μάχη δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις. Είμαστε αποφασισμένοι να την κερδίσουμε, ώστε αυτά που μέχρι πρότινος φάνταζαν δύσκολα ή ακόμη και ακατόρθωτα, να θεωρούνται, πλέον, αυτονόητα.»

Φεβ. 2024 

Με πρωτοβουλία του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης της ΠΚΜ δύο νέες στάσεις στη λεωφορειακή γραμμή Νο.45 για το νέο κτίριο υπηρεσιών της Περιφέρειας στη δυτική Θεσσαλονίκη από την 1η Φεβρουαρίου

Με πρωτοβουλία του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ντίνου Κούη και έπειτα από πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη με τη διοίκηση του ΟΣΕΘ και του ΟΑΣΘ, οι δύο φορείς αποφάσισαν την τροποποίηση της λειτουργίας της λεωφορειακής γραμμής Νο.45 “ΚΤΕΛ Μακεδονία – ΚΤΕΛ Χαλκιδικής -Cosmos”, προκειμένου να εξυπηρετεί καλύτερα και να διευκολύνει τις καθημερινές μετακινήσεις από και προς το νέο κτίριο υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επί της οδού 26ης Οκτωβρίου στη δυτική Θεσσαλονίκη.
“Ευχαριστώ θερμά τη διοίκηση του ΟΣΕΘ και του ΟΑΣΘ και ειδικότερα, τον Πρόεδρο του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης κ. Καλογερούδη Γιάννη και τον Διευθύνων Σύμβουλο κ. Τόσκα Γιάννη, όπως επίσης τον Πρόεδρο και Διευθύνων σύμβουλος κ. Ταγγίδης Κωνσταντίνος και τον Διευθυντή κίνησης του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης κ. Συμεών Παπαδόπουλο, που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο επιτακτικό αίτημα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη βελτίωση των μετακινήσεων των πολιτών προς το νέο κτίριο διοίκησης της Περιφέρειας . Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που από την 1η Φεβρουαρίου θα ισχύσει το νέο δρομολόγιο για τη λεωφορειακή γραμμή Νο.45 “ΚΤΕΛ Μακεδονία – ΚΤΕΛ Χαλκιδικής -Cosmos”, το οποίο πλέον εντάσσει τις στάσεις ΦΙΞ και “Κτίρια Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας” στα καθημερινά του δρομολόγια. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική απόφαση, που αναμένεται να συνεισφέρει ουσιαστικά στη βελτίωση της μετακίνησης εργαζομένων και πολιτών στο νέο κτίριο υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και να διευκολύνει την εξυπηρέτησή τους”, δήλωσε ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης κ. Ντίνος Κούης.
Διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με την σχετική απόφαση του ΟΣΕΘ, το πρόγραμμα λειτουργίας της λεωφορειακής γραμμής Νο.45 “ΚΤΕΛ Μακεδονία – ΚΤΕΛ Χαλκιδικής -Cosmos” τροποποιείται και τίθεται σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου 2024, εντάσσοντας στη μετάβαση και επιστροφή της λεωφορειακής γραμμής Νο. 45 Υ τις στάσεις “Φιξ” και “Κτίρια Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας” επί της οδού 26ης Οκτωβρίου.

Φεβ. 2024 

Τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024 ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη & της Επιχείρησης, κ. Ντίνος Κούης

Τον Πρόεδρο του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ) κ. Καλογερούδη Γιάννη και τον Διευθύνων Σύμβουλο κ. Τόσκα Γιάννη, συνάντησαν ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφερειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ντίνος Κούης, η κα Λίνα Φιλιππιάδου, Τομεάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Βαζούρα Δημήτριο, ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Παπαιωάννου Ιωάννης και ο Πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Χατζημέντωρ Γαβριήλ.
Ο κ. Κούης εξέφρασε στον Πρόεδρο και στον Διευθύνων Σύμβουλο, τον προβληματισμό των πολιτών σχετικά με την συμφόρηση της κίνησης στους δρόμους της πόλης και την δυσκολία στη μετακίνησής τους.
Με την σειρά του ο κ. Καλογερούδης δεσμεύτηκε να προβεί σε σοβαρές προσπάθειες για την πλήρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Έτσι επιδιώκεται η ικανοποίηση των εργαζομένων και των πολιτών που μετακινούνται προς και από τις Δημόσιες Υπηρεσίες και Επιχειρήσεις, με την προσθήκη νέων δρομολογίων.
Κλείνοντας ο κ. Κούης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο αλλά και τους λοιπούς παρευρισκομένους στην εποικοδομητική αυτή συνάντηση, εκφράζοντας την ελπίδα για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

Ιαν. 2024 

Συνάντηση του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης κ. Ντίνο Κούη με τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ

Στα πλαίσια ανάληψης των νέων καθηκόντων του, ο νέος Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης κ. Ντίνος Κούης, πήρε την πρωτοβουλία να επισκεφτεί τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης προς συζήτηση σχετικά με την βελτίωση πρόσβασιμότητας των πολιτών αλλά και των εργαζομένων προς και από το νέο κτήριο της Περιφέρειας που βρίσκεται επί της οδού 26ης Οκτωβρίου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος κ. Ταγγίδης Κωνσταντίνος και ο Διευθυντής κίνησης του ΟΑΣΘ κ. Συμεών Παπαδόπουλος.
Τον κ. Κούη συνόδευσαν, η Τομεάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη κ. Φιλιππιάδου Λίνα, ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Παπαιωάννου Ιωάννης και ο Πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Χατζημέντωρ Γαβριήλ. Το κλήμα της συνάντησης ήταν θετικό και οι ευθύνοντες του ΟΑΣΘ δέχτηκαν την ενίσχυση γραμμών προς βελτίωση της συχνότητας των δρομολογίων που διέρχονται από την 26ης Οκτωβρίου καθώς επίσης και την εισαγωγή λειτουργίας τηλεμαντικής στις στάσεις της ανωτέρω οδού.
Όπως τονίστηκε από τον κ. Κούη, ο σκοπός της επίσκεψης του είναι η ενίσχυση των γραμμών γενικά, καθώς λόγω του flyover και την έντονης συμφόρησης της κίνησης της πόλης, ο πολίτης δυσανασχετεί. Στόχος λοιπόν είναι να επιτευχθεί ανακούφιση στην καθημερινότητα των πολιτών, καθώς ο θεσμός προάγει τη Συμπαράσταση στον Πολίτη.

Ιαν. 2024 

Ανακοίνωση του Γραφείου του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης Π.Κ.Μ. για την εκλογή και την ανάληψη καθηκόντων του νέου Συμπαραστάτη

Ο κ. Ντίνος Κούης έπειτα από τη μακροχρόνια εμπειρία του στην Αυτοδιοίκηση και την τετραετή θητεία του ως Τομεάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη, εκλέχτηκε ως ο νέος Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης Π.Κ.Μ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου συνεδρίασε την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024, ο κ. Κούης έλαβε 49 ψήφους από τους 54 στο σύνολο, με τέσσερα λευκά και ένα άκυρο.
Αναφερόμενος στο πρόσωπο του κ. Κούη, ο Περιφερειάρχης της Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας επισήμανε με βεβαιότητα πως η εμπειρία και η προσωπικότητά του, θα αποτελεί καθημερινά έναν σταθερό και ισχυρό σύμμαχο για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας.
Ο κ. Κούης με την σειρά του, ευχαρίστησε τον κ. Τζιτζικώστα και τους λοιπούς παρευρισκόμενους, και υποσχέθηκε να συμβάλλει δυναμικά μέσα από τον νέο του ρόλο στην βελτίωση του Διοικητικού Έργου, μέσα από την καλή συνεργασία με το προσωπικό της Περιφέρειας και σύμφωνα πάντα με το νομικό πλαίσιο, να επιλύονται τα αιτήματα των πολιτών άμεσα και δίκαια.
Οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Κούης ευχαρίστησαν θερμά την απερχόμενη Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης κ. Νιόβη - Φωτεινή Παυλίδου, για την γόνιμη συνεργασία που είχαν την τελευταία τετραετία.

Ιαν. 2024 

Ιαν. 2024 

Καλά Χριστούγεννα!

Και στα σκοτάδια και στις παγωνιές
οι καρδιές να μένουνε ζεστές.
Μέρες χαράς θα ξανάρθουνε.
Καλά Χριστούγεννα!

Δεκ. 2023 

Λύσεις στα προβλήματα Μεταφοράς Μαθητών

Από την αρχή του Σχολικού έτους 2023/2024 δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα στα προγράμματα μεταφοράς μαθητών, για τα οποία αρμόδιες είναι οι περιφέρειες της χώρας, κυρίως στις δύο μεγάλες περιφέρειες, Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Τα προβλήματα οφείλονταν στην δυσχέρεια των αναδόχων να εξυπηρετήσουν τα δρομολόγια λόγω απότομης αύξησης του κόστους μετακινήσεων.
Μετά από διαβουλεύσεις των περιφερειών με το αρμόδιο υπουργείο, δόθηκε η ευχέρεια (αρ. 51, Ν. 5056/6.10.2023) στις περιφέρειες να προβούν σε έκτακτες μισθώσεις αυτοκινήτων με βάση τις ανάγκες της κάθε περιφέρειας. Οι διαδικασίες προχώρησαν γρήγορα και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ξεκινά δρομολόγια για όλους τους μαθητές την τρέχουσα εβδομάδα.
Μια καλή ενημερωτική συνάντηση οργανώθηκε από τον Γενικό Διευθυντή Εσωτερικής Οργάνωσης και Λειτουργίας, κ. Κωνσταντίνο Μιχαηλίδη, και την ηγεσία της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος (Αντιπεριφερειάρχη κ. Νικόλαο Βλάχο και Αναπληρώτρια Αντιπεριφερειάρχη κα. Γλυκερία Σαλγκάμη) με προσκεκλημένους διευθυντές σχολείων και συλλόγους αναδόχων. Πληροφορίες στο στέλεχος της Π.Κ.Μ. κ. Γρηγόρη Αντώναρο (Τμήμα Απασχόλησης και Υποστήριξης της Εκπαίδευσης).


Νοε. 2023 

Συνεργασία είχαν η Συμπαραστάτης του Πολίτη & της Επιχείρησης κα Νιόβη Παυλίδου και η Σύμβουλος Νομικής Υποστήριξης του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Θεσσαλονίκης, κα. Στέλλα Χασιρτζόγλου

Συνεργασία στο Γραφείο του Συμπαραστάτη ΠΚΜ είχαν η Συμπαραστάτης του Πολίτη & της Επιχείρησης κα Νιόβη Παυλίδου και η Σύμβουλος Νομικής Υποστήριξης του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Θεσσαλονίκης, κα. Στέλλα Χασιρτζόγλου.
Στα πλαίσια των κοινών αρμοδιοτήτων και των στόχων τους, αποφασίστηκαν κοινές δράσεις με τις αρμόδιες Γενικές Διευθύνσεις της ΠΚΜ για ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα ισότιμης επαγγελματικής προόδου, αποφυγής παρενοχλήσεων στον εργασιακό χώρο και συμβουλευτικής/ενημέρωσης για επιτυχή επικοινωνία με τους όλους τους αρμόδιους για θέματα ισότητας φορείς του δημοσίου.


Οκτ. 2023 

Ανακοίνωση του Γραφείου του Περιφερειακού Συμπαραστάτη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία

Η Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Νιόβη Παυλίδου εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία:
“Κατά τη θερινή περίοδο, στο Γραφείο του Περιφερειακού Συμπαραστάτη λαμβάνονται πολλά αιτήματα-διαμαρτυρίες σχετικά με οχλήσεις από κουνούπια.
Το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών είναι πολυετές και υλοποιείται συστηματικά στις περιαστικές περιοχές σε όλη την περιφέρεια, όπου αρμοδιότητα έχει η Περιφερειακή Διοίκηση. Για τις αστικές περιοχές ευθύνη έχουν κυρίως οι αρμόδιοι Δήμοι.
Για να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα, οργανώθηκε, από την Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σύσκεψη συνεργασίας Περιφέρειας και Δήμων στα τέλη Μαϊου 2023. Πληροφορίες για την υλοποίηση του προγράμματος παρέχονται σε διαρκή Δελτία Τύπου της Περιφερειακής Διοίκησης, τα οποία αναρτώνται και στην Ιστοσελίδα και τα Κοινωνικά Δίκτυα του Περιφερειακού Συμπαραστάτη: symparastatis@pkm.gov.gr
Υπενθυμίζεται ότι από την Περιφερειακή Διοίκηση έχει αναπτυχθεί ειδική εφαρμογή, «Mosquito Vision», μέσω της οποίας κάθε πολίτης από το κινητό του μπορεί να υποδείξει τοποθεσίες με υψηλό επίπεδο όχλησης, ώστε να προγραμματισθούν, κατόπιν αδείας από τα αρμόδια Υπουργεία, ψεκασμοί κουνουπιών.
Η εφαρμογή παρέχεται χωρίς χρέωση από το PlayStore (https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.ecodev.mosquitovision ) και το AppStore (https://apps.apple.com/gr/app/mosquito-vision/id1573016624 ).
Επίσης οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στην δωρεάν τηλεφωνική γραμμή, 800-11-244-24 από Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:00πμ-4:μμ.
Όλες οι χρονιές δεν είναι ίδιες. Φέτος οι μεταβολές του καιρού, έντονες βροχές και καύσωνες, έχουν δημιουργήσει περιβάλλον ιδανικό για πολλαπλασιασμό κουνουπιών.
Πέρα από τις δράσεις των υπευθύνων φορέων, θα χρειαστεί να επιμείνουμε και σε ατομικά μέτρα προστασίας (ενδύματα, εντομοαπωθητικές ουσίες, αποφυγή υγρασίας σε άνθη και πράσινο στις ιδιοκτησίες μας), ώστε να απαλύνουμε τις οχλήσεις κουνουπιών στη διάρκεια του καλοκαιριού.
Καλό καλοκαίρι!”.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία

Ιουν. 2023 

Διενέργεια αεροψεκασμών υπέρμικρου όγκου για την καταπολέμηση κουνουπιών στους ορυζώνες της Θεσσαλονίκης και της Ημαθίας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

17/07/2023
Από την Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι από τα αποτελέσματα των παγίδων σύλληψης ακμαίων κουνουπιών που έχουν εγκατασταθεί στις περιοχές των ορυζώνων των Π.Ε. Θεσσαλονίκης και Ημαθίας προκύπτει μεγάλη αύξηση του πληθυσμού ακμαίων κουνουπιών.
Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού είναι, πέραν των υψηλών επιπέδων όχλησης από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, η ύπαρξη κινδύνων για τη δημόσια υγεία από νοσήματα που μεταδίδουν τα κουνούπια. Για το λόγο αυτό, με σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας και των εμπλεκόμενων Δήμων προγραμματίστηκε η πραγματοποίηση δράσεων εναέριας ακμαιοκτονίας με τη μέθοδο ψεκασμού υπέρμικρου όγκου (ULV) στις περιοχές αυτές, με σκοπό την άμεση μείωση των πληθυσμών των κουνουπιών για την Τετάρτη 19/07/2023 και την Πέμπτη 20/07/2023.
Οι ψεκασμοί θα γίνουν από αέρος, με ειδικού τύπου ελικόπτερο και θα καλύψουν συνολικά έκταση έως ογδόντα χιλιάδων (80.000) στρεμμάτων του μπλοκ των εκτάσεων της περιοχής των ρυζοκαλλιεργειών της Θεσσαλονίκης και της Ημαθίας ανάλογα με τις επικρατούσες κλιματολογικές συνθήκες.
Επισημαίνεται ότι για τους ψεκασμούς αυτούς έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες άδειες από τα αρμόδια Υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι αεροψεκασμοί θα ξεκινήσουν μετά τη δύση του ηλίου με πτήσεις διάρκειας έως δύο (2) ώρες με εγκεκριμένο από το αρμόδιο Υπουργείο σκεύασμα.
Η διενέργεια των αεροψεκασμών θα γίνει από την ανάδοχο εταιρία του έργου, η οποία διαθέτει κατάλληλο εξοπλισμό, τεχνική και επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία σε παρόμοιες εφαρμογές υπό την επίβλεψη επιστημονικού προσωπικού και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας και των Δήμων των περιοχών που θα γίνουν οι ψεκασμοί, σε ακατοίκητες περιοχές σε απόσταση δύο (2) χιλιομέτρων από τους οικισμούς της περιοχής.
Για προληπτικούς λόγους επιβάλλεται ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού και λήψη μέτρων από τις τοπικές αρχές, ώστε καθ’ όλη τη διάρκεια των ψεκασμού (τρεις ώρες κάθε βράδυ) να μην κυκλοφορούν άνθρωποι και ζώα στις περιοχές αυτές.
Οι τοπικοί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί καλούνται να ενημερώσουν άμεσα τα μέλη τους ώστε να λάβουν τα σχετικά μέτρα προστασίας.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία

Ιούλ. 2023 

Διενέργεια αεροψεκασμών υπέρμικρου όγκου για την καταπολέμηση κουνουπιών στους ορυζώνες της Θεσσαλονίκης και της Ημαθίας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

5/7/2023
Από την Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι από τα αποτελέσματα των παγίδων σύλληψης ακμαίων κουνουπιών που έχουν εγκατασταθεί στις περιοχές των ορυζώνων των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσσαλονίκης και Ημαθίας προκύπτει μεγάλη αύξηση του πληθυσμού ακμαίων κουνουπιών.
Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού είναι, πέραν των υψηλών επιπέδων όχλησης από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, η ύπαρξη κινδύνων για τη δημόσια υγεία από νοσήματα που μεταδίδουν τα κουνούπια. Για το λόγο αυτό, με σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας και των εμπλεκόμενων Δήμων προγραμματίστηκε η πραγματοποίηση δράσεων εναέριας ακμαιοκτονίας με τη μέθοδο ψεκασμού υπέρμικρου όγκου (ULV) στις περιοχές αυτές, με σκοπό την άμεση μείωση των πληθυσμών των κουνουπιών αύριο, Πέμπτη 6 Ιουλίου του 2023.
Οι ψεκασμοί θα γίνουν από αέρος, με ειδικού τύπου ελικόπτερο και θα καλύψουν συνολικά έκταση ως ογδόντα χιλιάδων (80.000) στρεμμάτων του μπλοκ των εκτάσεων της περιοχής των ρυζοκαλλιεργειών της Θεσσαλονίκης και της Ημαθίας ανάλογα με τις επικρατούσες κλιματολογικές συνθήκες. Επισημαίνεται ότι για τους ψεκασμούς αυτούς έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες άδειες από τα αρμόδια Υπουργεία Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Οι αεροψεκασμοί θα ξεκινήσουν μετά τη δύση του ηλίου με πτήσεις διάρκειας έως δύο (2) ώρες με εγκεκριμένο από το αρμόδιο Υπουργείο σκεύασμα.
Η διενέργεια των αεροψεκασμών θα γίνει από την ανάδοχο εταιρία του έργου, η οποία διαθέτει κατάλληλο εξοπλισμό, τεχνική και επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία σε παρόμοιες εφαρμογές υπό την επίβλεψη επιστημονικού προσωπικού και υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας και των Δήμων των περιοχών που θα γίνουν οι ψεκασμοί, σε ακατοίκητες περιοχές σε απόσταση δύο (2) χιλιομέτρων από τους οικισμούς της περιοχής.
Για προληπτικούς λόγους επιβάλλεται ενημέρωση του τοπικού πληθυσμού και λήψη μέτρων από τις τοπικές αρχές, ώστε καθ’ όλη τη διάρκεια των ψεκασμού (τρεις ώρες κάθε βράδυ) να μη κυκλοφορούν άνθρωποι και ζώα στις περιοχές αυτές. Οι τοπικοί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί καλούνται να ενημερώσουν άμεσα τα μέλη τους ώστε να λάβουν τα σχετικά μέτρα προστασίας.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία

Ιούλ. 2023 

Σύσκεψη για το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών διοργάνωσε η Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

29/6/2023
Το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών και η πορεία υλοποίησής του κατά τη φετινή χρονιά βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε η Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης και στην οποία προήδρευσε η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου, συμμετείχαν Δήμαρχοι, εκπρόσωποι των Δήμων, καθώς και επιστημονικό προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Κατά την τοποθέτησή της η κ. Δερμεντζοπούλου ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για το ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το οποίο βρίσκεται αυτή την περίοδο σε πλήρη εξέλιξη με επίγειες και εναέριες ψεκαστικές δράσεις. Κατά την τοποθέτησή της η Αντιπεριφερειάρχης επισήμανε την ανάγκη συνέχισης της αγαστής συνεργασίας με τους δήμους της ευρύτερης περιοχής προκειμένου η όχληση από τα κουνούπια, αλλά και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από τη μετάδοση ασθενειών μέσω αυτών να περιοριστούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Επίσης παρουσίασε τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Περιφέρεια και τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν και από τους δήμους για την αντιμετώπιση της όχλησης και του επιδημιολογικού κινδύνου ασθενειών που μεταδίδονται μέσω των κουνουπιών.
Η Αντιπεριφερειάρχης επισήμανε επίσης την ανάγκη προάσπισης της Δημόσιας Υγείας και της προστασίας των πολιτών, ενώ διαχώρισε τους βασικούς άξονες στους οποίους θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν οι Δήμοι στο πλαίσιο της συναρμοδιότητας που έχουν στην καταπολέμηση των κουνουπιών, όπως άλλωστε προκύπτει και από την σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.
Ακόμη η Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από τους Δημάρχους και τους εκπροσώπους των δήμων να εστιάσουν τις δράσεις τους στην εξυγίανση του περιβάλλοντος, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς και στην εντατικοποίηση ψεκαστικών δράσεων σε χώρους συνάθροισης των πολιτών σε ημέρες που οι συναθροίσεις είναι εντονότερες.
Οι Δήμαρχοι και οι εκπρόσωποι των Δήμων, αφού παρουσίασαν συνοπτικά τα έργα καταπολέμησης κουνουπιών που ήδη πραγματοποιούνται στο Δήμο τους, επιβεβαίωσαν την πολύ καλή συνεργασία που ήδη έχουν με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο θέμα αυτό, ενώ τόνισαν την ανάγκη συνέχισης αυτής της σύμπραξης με όσο το δυνατόν πιο εμφατικό τρόπο, προκειμένου το έργο καταπολέμησης κουνουπιών στην ευρύτερη περιοχή να καταστεί αποτελεσματικό στο βέλτιστο δυνατό βαθμό.
Σε δηλώσεις της η κ. Δερμεντζοπούλου τόνισε ότι «το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών ξεκίνησε και φέτος έγκαιρα σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και εξελίσσεται σε όλες τις περιφερειακές ενότητες με σημαντικά αποτελέσματα. Στηρίζουμε πολλά στην αγαστή συνεργασία με τους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας και η σύσκεψη αυτή είχε ως στόχο τη βελτιστοποίηση του φετινού προγράμματος. Με απώτερο στόχο την προάσπιση της υγείας των πολιτών».

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία

Ιουν. 2023 

Ξεκίνησαν οι εναέριοι αεροψεκασμοί προνυμφοκτονίας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

22/6/2023
Από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Αντιπεριφέρειας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι στο πλαίσιο της εφαρμογής του ολοκληρωμένου Προγράμματος Καταπολέμησης Κουνουπιών στην ευρύτερη περιοχή για την τριετία 2023-2025 και παράλληλα με το επίγειο έργο που είναι σε εξέλιξη ξεκίνησαν να εκτελούνται και οι εναέριοι ψεκασμοί προνυμφοκτονίας.
Οι εναέριοι ψεκασμοί προνυμφοκτονίας γίνονται με ψεκασμούς στον κάμπο της δυτικής Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην περιοχή των ορυζώνων, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες της Ημαθίας, της Πιερίας και των Σερρών.
Η εφαρμογή των αεροψεκασμών αποφασίστηκε μετά από δειγματοληψίες ακμαίων που έγιναν στην περιοχή στο πλαίσιο της εποπτείας των πληθυσμών των κουνουπιών προκειμένου να διατηρηθούν σε χαμηλό επίπεδο οι πληθυσμοί των ακμαίων κουνουπιών το επόμενο διάστημα.
Οι δράσεις εντάσσονται στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και πραγματοποιούνται κατόπιν έκδοσης όλων των απαιτούμενων αδειών και τη χρήση κατάλληλων και εγκεκριμένων σκευασμάτων από τα αρμόδια Υπουργεία, ενώ εποπτεύονται από καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία

Ιούλ. 2023 

Σε πλήρη εξέλιξη το νέο τριετές ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

24/05/2023
Σε πλήρη εξέλιξη είναι το νέο τριετές πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο την προάσπιση της υγείας των πολιτών από μεταδιδόμενες ασθένειες και την αναβάθμιση της ποιότητας της καθημερινότητας σε όλη την Κεντρική Μακεδονία.
Η Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνουν ότι το νέο τριετές πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών 2023 – 2025 ήδη υλοποιείται και στις επτά Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας και περιλαμβάνει το σύνολο των απαιτούμενων εργασιών παρακολούθησης του πληθυσμού των προνυμφών και ακμαίων κουνουπιών. Επίσης περιλαμβάνει τη διενέργεια ψεκασμών από εδάφους σε εστίες του φυσικού, περιαστικού, αγροτικού συστήματος (πλην των ορυζώνων), καθώς και στο αστικό σύστημα στο σύνολο της Περιφέρειας. Το έργο της επίγειας καταπολέμησης συμπληρώνεται από την εναέρια καταπολέμηση των κουνουπιών, με ψεκασμούς στους ορυζώνες της Κεντρικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα το συνολικό πρόγραμμα να είναι ολοκληρωμένο.
Η εναέρια καταπολέμηση γίνεται με τη χρήση ελικοπτέρων σε έκταση 280.000 στρεμμάτων. Κατά τους εναέριους ψεκασμούς πραγματοποιούνται δράσεις καταπολέμησης κυρίως προνυμφών αλλά και ακμαίων κουνουπιών όταν αυτό απαιτείται.
Στο έργο που πραγματοποιείται επί του εδάφους, συμμετέχει ένα σύνολο 40 συνεργείων, που υποστηρίζονται από ομάδα 20 επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, ενώ εξειδικευμένοι υπάλληλοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας παρακολουθούν σε κάθε φάση εξέλιξης την πορεία του έργου, εποπτεύουν και κατευθύνουν τις δράσεις στο πεδίο, ενώ δίνουν εντολή για εντατικοποίηση των δράσεων αυτών σε κάθε περίπτωση που αυτή απαιτείται, όπως σε περιπτώσεις εμφάνισης κρουσμάτων ιού του δυτικού Νείλου, ελονοσίας κλπ. Επίσης, βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να καταστήσει το έργο καταπολέμησης κουνουπιών αποτελεσματικότερο στο μέγιστο δυνατό βαθμό, έχει στη διάθεσή της και αξιοποιεί εργαλεία που της δίνουν αυτή τη δυνατότητα, όπως το ερευνητικό έργο «Mosquito Vision», που υλοποιείται σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Η εφαρμογή «Mosquito Vision» έχει τεθεί σε λειτουργία και μέσω αυτής παρέχεται καθημερινά πενθήμερη πρόβλεψη της όχλησης από τα κουνούπια για το σύνολο των οικισμών της Περιφέρειας (830), για το βράδυ (20:30-22:30) και τη νύχτα (μετά τις 22:30). Η εφαρμογή αυτή παρέχει επίσης διαδραστικές λειτουργίες: οι πολίτες μπορούν να υποδείξουν πιθανές εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών οπουδήποτε, καθώς και να χαρακτηρίσουν το επίπεδο της όχλησης από κουνούπια στην περιοχή ενδιαφέροντος τους. Την εφαρμογή μπορεί να κατεβάσει κάθε ενδιαφερόμενος χωρίς χρέωση από το PlayStore
(https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.ecodev.mosquitovision) και το AppStore (https://apps.apple.com/gr/app/mosquito-vision/id1573016624).
Πέρα από τα εργαλεία που αξιοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την καταπολέμηση των κουνουπιών πραγματοποιεί δράσεις ενημέρωσης των πολιτών για θέματα που αφορούν στην όχληση και την προστασία τους από τα κουνούπια καθώς η συμβολή των πολιτών στα θέματα αυτά θεωρείται σημαντική για την αποτελεσματικότητα του έργου. Οι δράσεις ενημέρωσης αφορούν σε ομιλίες στα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), ομιλίες σε σχολεία, διανομή φυλλαδίων σε Δήμους και Τοπικές Κοινότητες, ραδιοφωνικές συνεντεύξεις, δελτία τύπου, κλπ.
Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιεί κάθε χρόνο διήμερη ενημερωτική εκδήλωση. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην περιοχή του Λευκού Πύργου με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για το έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και τη συμβολή τόσο στην αποτροπή δημιουργίας εστιών ανάπτυξης κουνουπιών σε ιδιωτικούς χώρους όσο και στην προστασία από τα τσιμπήματα τους.
Για θέματα όχλησης και προστασίας από τα κουνούπια, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται από σταθερό τηλέφωνο στον αριθμό 800-11-244-24 (χωρίς χρέωση) από Δευτέρα έως και Παρασκευή κατά τις ώρες 08.00 π.μ. - 4.00 μ.μ.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία

Ιούλ. 2023 

Συνάντηση της Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Νιόβης Παυλίδου με τη Διευθύντρια Τροχαίας Θεσσαλονίκης Παρασκευή Παπαγεωργοπούλου

Τη Διευθύντρια Τροχαίας Θεσσαλονίκης, Παρασκευή Παπαγεωργοπούλου, επισκέφθηκε η Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Νιόβη Παυλίδου.
Η κ. Παυλίδου μετέφερε στην κ. Παπαγεωργοπούλου αιτήματα των πολιτών της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων και το αίτημα για την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης που δημιουργούν δίτροχα, σε ώρες κοινής ησυχίας, κυρίως στους μεγάλους οδικούς άξονες της πόλης.
Η δημιουργία θορύβου από τις “πειραγμένες” εξατμίσεις και τη μεγάλη ταχύτητα των δίτροχων είναι γνωστό πρόβλημα στους κατοίκους της πόλης, κυρίως στους θερινούς μήνες. Η μόνη υπηρεσία που έχει αρμοδιότητα για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η Τροχαία, και η Διευθύντρια επιβεβαίωσε την αστυνόμευση που ασκείται και τη σωρεία προστίμων που επιβάλλονται.
“Παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες, όπως αντιλαμβανόμαστε, είναι αδύνατον να υπάρχει τέτοια διαθεσιμότητα προσωπικού, ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα πλήρως και αποτελεσματικά. Γι’ αυτό και συζητήσαμε με την κ. Παπαγεωργοπούλου μέτρα τεχνικής αστυνόμευσης, όπως χρήση ραντάρ ήχου, τα οποία έχουν τοποθετηθεί και αποδίδουν σε ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις. Η Τροχαία είναι θετική για την εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων, αρκεί να εμπλουτισθεί το θεσμικό μας πλαίσιο που παρουσιάζει κάποιες αδυναμίες, και να εξευρεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση. Εξ άλλου η ίδια η Διευθύντρια έχει τονίσει ότι πρώτη προτεραιότητα της υπηρεσίας είναι η καθημερινότητα του πολίτη. Ευχαριστούμε την Διευθύντρια Τροχαίας για την ενημέρωση και ευχόμαστε μια θερινή περίοδο με ελάχιστα προβλήματα”, επισήμανε η κ. Παυλίδου.

Ιουν. 2023 

Η Ομοσπονδία Σωματείων Λαϊκών Αγορών οργάνωσε εκδήλωση στην Πλατεία Αριστοτέλους για τα 94 χρόνια λειτουργίας των αγορών

Η Ομοσπονδία Σωματείων Λαϊκών Αγορών οργάνωσε εκδήλωση στην Πλατεία Αριστοτέλους για τα 94 χρόνια λειτουργίας των αγορών. Οι κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες αλλάζουν και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια με γρήγορους ρυθμούς και κάθε μορφή εμπορίου οφείλει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Αλλαγή του τρόπου ζωής, ηλεκτρονικές αγορές, νέες επαγγελματικές δραστηριότητες , προσοχή της υποβάθμισης του περιβάλλοντος τόσο σε θέματα καθαριότητας όσο και ηχορύπανσης, απαιτήσεις για την ποιότητα των διατροφικών ειδών, είναι ζητήματα που τίθενται έντονα στην ατζέντα συζητήσεων σήμερα και δείχνουν την σημασία που δίδει ο ευρωπαίος πολίτης στην ποιότητα ζωής της καθημερινότητάς του.
Όλοι χωράμε στην προσπάθεια στήριξης της οικονομίας της χώρας, με προσοχή και σεβασμό στην συνύπαρξη όλων των επαγγελματικών δραστηριοτήτων.
Ευχόμαστε να βρουν τον κατάλληλο βηματισμό και οι Λαϊκές Αγορές και να στηριχθεί ιδιαίτερα ο παραγωγός ως μοχλός στη βιώσιμη, ποιοτική διατροφική αλυσίδα.
Στην φωτογραφία η Περιφερειακή Συμπαραστάτης της Π.Κ.Μ. κα. Νιόβη Παυλίδου με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Άγγελο Δερετζή, την επί κεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης ΠΚΜ "Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία" κα Δέσποινα Χαραλαμπίδου και τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Κωνσταντίνο Πάλλα.

Μάιος 2023 

Καλή Ανάσταση!

Ειρήνη, Δικαιοσύνη, Αλληλεγγύη

Απρ. 2023 

Τον Δήμο Κασσάνδρας επισκέφθηκε (29/3/2023) η Περιφερειακή Συμπαραστάτης του Πολίτη & της Επιχείρησης, κα Νιόβη Παυλίδου και είχε συνεργασία με την Δήμαρχο κ. Αναστασία Χαλκιά και στελέχη του Δήμου

Τον Δήμο Κασσάνδρας επισκέφθηκε (29/3/2023) η Περιφερειακή Συμπαραστάτης του Πολίτη & της Επιχείρησης, κα Νιόβη Παυλίδου και είχε συνεργασία με την Δήμαρχο κ. Αναστασία Χαλκιά και στελέχη του Δήμου. Στους 38 Δήμους της Περιφέρειας έχουν εκλεγεί μόνο δύο γυναίκες Δήμαρχοι, στην Κασσάνδρα και στη Σκύδρα, κάτι που μας προβληματίζει και αξίζει να μας κινητοποιήσει, ώστε να αλλάξει αυτή η εικόνα στην επερχόμενη αυτοδιοικητική θητεία.
Ο Δήμος Κασσάνδρας έχει ιδιαίτερη σημασία για το Γραφείο του Περιφερειακού Συμπαραστάτη. Τα περισσότερα αιτήματα, μετά το αστικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, προέρχονται κατά τους θερινούς μήνες από Θεσσαλονικείς που έχουν δεύτερη κατοικία στην Χαλκιδική. Τα περισσότερα αιτήματα δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας, αλλά οι πολίτες δεν έχουν καθαρή εικόνα των αρμοδιοτήτων του α΄ και β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης. Για παράδειγμα, για τις λαϊκές αγορές της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Θεσσαλονίκης, έχει αρμοδιότητες η Περιφερειακή Διοίκηση, ενώ για τις λαϊκές στις υπόλοιπες ΠΕ οι ίδιες αρμοδιότητες έχουν ανατεθεί στους Δήμους.
Η κυρία Παυλίδου ζήτησε ενημέρωση για θέματα λειψυδρίας, ποιότητας των ακτών, προστασίας των δασών, και τα στελέχη αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που γίνονται από τον Δήμο για να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες, παρά την ιδιαίτερη αύξηση του πληθυσμού κατά τους θερινούς μήνες. Ιδιαίτερα μνεία έγινε σε πρόσφατα έργα, όπως ασφαλτοστρώσεις οδών σε οικισμούς, ενίσχυση του φωτισμού με λαμπτήρες LED, αντικατάσταση σωληνώσεων όπου εντοπίσθηκε αμίαντος, κτλ.
Η Χαλκιδική, η Κασσάνδρα, είναι δώρο για τους Θεσσαλονικείς και όχι μόνο, πρέπει όμως να την φροντίζουμε, διότι είναι το δεύτερο σπίτι μας, μέσα στη θάλασσα και στο πράσινο, σε μικρή απόσταση από τη Θεσσαλονίκη. Δεν διαθέτει ιδιαίτερες πηγές υδάτων ή ποτάμια, επομένως αλλάζουμε συνήθειες στην χρήση του νερού κατά τους θερινούς μήνες. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ή του Δήμου δεν διαθέτουν άπειρο διοικητικό προσωπικό, ούτε μπορεί να γίνεται απόσπαση ή πρόσληψη προσωπικού στις παρούσες συνθήκες, άρα φροντίζουμε το περιβάλλον μόνοι μας, ώστε να σβήνουμε τα ίχνη μας, σεβόμενοι την ηρεμία του τοπίου. Η προτίμησή μας για δεύτερη κατοικία στο πρώτο πόδι οδήγησε σε πυκνή δόμηση ενός περιβάλλοντος κατά βάση δασικού. Σήμερα οφείλουμε να δείξουμε υπευθυνότητα στον προγραμματισμό των μετακινήσεων μας, την αποφυγή ηχορύπανσης και γενικότερης ρύπανσης κατά τους θερινούς μήνες.
Κατανόηση λοιπόν των πραγματικών συνθηκών, προσοχή κατά την θερινή διαμονή μας, ώστε να εξασφαλίσουμε μια ευχάριστη περίοδο διακοπών. Ευχαριστούμε την Δήμαρχο Κασσάνδρας για την καλή συνεργασία!

Μαρ. 2023 

Τον Δήμο Θέρμης επισκέφθηκαν (27/3/2023) η Περιφερειακή Συμπαραστάτης του Πολίτη & της Επιχείρησης, κα Νιόβη Παυλίδου, και ο Τομεάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη, κ. Ντίνος Κούης

Τον Δήμο Θέρμης επισκέφθηκαν (27/3/2023) η Περιφερειακή Συμπαραστάτης του Πολίτη & της Επιχείρησης, κα Νιόβη Παυλίδου, και ο Τομεάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη, κ. Ντίνος Κούης, και είχαν συνεργασία με τον Δήμαρχο κ. Θόδωρο Παπαδόπουλο, τον Αντιδήμαρχο Υπηρεσιών Περιβάλλοντος, Πρασίνου & Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αργύρη Μωραϊτη, την Διευθύντρια Ανακύκλωσης, Καθαριότητας & Περιβάλλοντος, κα Αδαμοπούλου Ελένη και τον Προϊστάμενο Τμήματος Περιβάλλοντος & Συντήρησης Πρασίνου κ. Γιάννη Πούλιο.
Μετά από μια γενική ενημέρωση, από τον Δήμαρχο, για τον προγραμματισμό έργων και δράσεων του Δήμου, με έμφαση στις ανάγκες σχολικής στέγης, η συζήτηση εστιάσθηκε στα ζητήματα διαχείρισης πρασίνου, εν όψει και της θερινής περιόδου. Στο Γραφείο του Περιφερειακού Συμπαραστάτη λαμβάνονται πληθώρα αιτημάτων από πολίτες που εκφράζουν φόβους για κίνδυνο πυρκαγιάς από την ελλιπή φροντίδα του πρασίνου. Τα αιτήματα αφορούν αρμοδιότητες τόσο της Περιφερειακής διοίκησης, όσο και των Δήμων. Ο Δήμος Θέρμης παρουσιάζει ποικιλία σύνθεσης οικιστικού και αγροτικού πεδίου και έχει επεξεργαστεί λύσεις για τα όλα τα σχετικά ζητήματα της αρμοδιότητάς του.
Γενικά, η διαχείριση των δασών γίνεται πάντα με ευθύνη του ιδιοκτήτη τους (ιδιώτης, αυτοδιοίκηση, δημόσιο) με την εποπτεία των Δασικών υπηρεσιών. Η διοίκηση της Περιφέρειας έχει την ευθύνη του οδικού της δικτύου, που συμπεριλαμβάνει την φροντίδα του πρασίνου και των φυλλωμάτων (όταν υπάρχουν στα ερείσματα των οδών), πάντα σε συνεργασία με τις Δασικές Υπηρεσίες. Η μέριμνα για την τήρηση υποχρεώσεων καθαρισμού από τους ιδιοκτήτες, νομείς, και επικαρπωτές, των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων στις οικιστικές περιοχές και σε απόσταση έως 100 μέτρων από τα όρια του δήμου (ζώνη οικισμού) ανήκει με βάση τον Νόμο 3852/2010 (Καλλικράτης) στους Δήμους. Αυτή η διαχείριση στις οικιστικές περιοχές (πάρκα, άδεια οικόπεδα με δένδρα, καυστή ύλη, ξερά χόρτα, κτλ) δημιουργεί και τους μεγαλύτερους φόβους φωτιάς κατά την θερινή περίοδο. Οι Δήμοι ειδοποιούν εγγράφως τους ιδιοκτήτες των εγκαταλειμμένων οικοπέδων και επιβάλουν πρόστιμα, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Ο εντοπισμός ιδιοκτητών είναι συχνά δύσκολος, αλλά με την πάροδο του χρόνου δημιουργούνται τα κατάλληλα μητρώα.
Για τα αγροτεμάχια όμως, ΔΕΝ υπάρχει από τον νόμο καμία ευθύνη του ιδιοκτήτη για την φροντίδα καθαρισμού από καυστή ύλη, ξερόχορτα, υπολείμματα καλλιέργειας, κτλ. Κάποιοι Δήμοι, εάν υπάρχει το απαραίτητο δυναμικό, ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες ότι μπορούν να παρέχουν φροντίδα των αγροτεμαχίων τους, κατόπιν αποζημίωσης, σε πνεύμα συνεργασίας. Επίσης ιδιώτες επιχειρηματίες μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες στους ιδιοκτήτες. Θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι, με τις στρατηγικές οικοδόμησης που χαρακτηρίζουν την χώρα μας (δηλαδή την άδεια κατοίκησης σε τέσσερα στρέμματα οπουδήποτε) και με τον μικρό αγροτικό κλήρο, η ύπαιθρός μας είναι γεμάτη με μικρά εγκαταλειμμένα τεμάχια γης τα οποία αποτελούν ιδανικές εστίες πυρκαγιάς ή μόλυνσης. Γι’ αυτό ας φροντίζουμε όλοι μας τις ιδιοκτησίες μας μέσα σε οικισμούς, αλλά και τα αγροτεμάχια μας, ώστε να περνάμε όσο πιο ανέφελα μπορούμε τα μεσογειακά μας καλοκαίρια.
Ευχαριστούμε θερμά τον Δήμο Θέρμης για την καλή συνεργασία!

Μαρ. 2023 

Μια καλή επισκόπηση των θεμάτων που απασχόλησαν το Γραφείο του Περιφερειακού Συμπαραστάτη Κεντρικής Μακεδονίας κατά το προηγούμενο έτος (2022) παρουσίασε το κανάλι ATLAS

Μια καλή επισκόπηση των θεμάτων που απασχόλησαν το Γραφείο του Περιφερειακού Συμπαραστάτη Κεντρικής Μακεδονίας κατά το προηγούμενο έτος (2022) παρουσίασε το κανάλι ATLAS.
Στο Γραφείο Συμπαραστάτη κατατίθενται αιτήματα συναφή με τις αρμοδιότητες της Περιφερειακής Διοίκησης (άδειες οδήγησης & κυκλοφορίας, άδειες και έλεγχος άσκησης επαγγελμάτων, ηχορύπανση και ατμοσφαιρική ρύπανση, προστασία δημόσιας υγείας σε καταστήματα εστίασης και αγορές τροφίμων, υλοποίηση και εποπτεία τεχνικών έργων, κτλ), τα οποία εξυπηρετούνται, αλλά και πολλά αιτήματα εκτός αρμοδιότητας του Συμπαραστάτη (αδέσποτα ζώα, προνοιακά επιδόματα, ζητήματα ιθαγένειας, αντιδικίες πολιτών με ιδιωτικές επιχειρήσεις, κτλ), για τα οποία οι πολίτες παραπέμπονται στους αρμόδιους φορείς. Σημαντικό συμπέρασμα από την τριετή λειτουργία του Γραφείου Συμπαραστάτη είναι το ότι οι πολίτες έχουν γενικά ασαφή γνώση της δομής και των αρμοδιοτήτων της δημόσιας διοίκησης και της αυτοδιοίκησης. Σήμερα, με τις ψηφιακές πηγές ενημέρωσης (Ιστοσελίδες, κοινωνικά δίκτυα, ηλεκτρονικές εφημερίδες), μπορούμε όλοι να αναζητήσουμε πιο εύκολα τον φορέα στον οποίο πρέπει να απευθύνουμε το αίτημά μας, για να δοθεί απάντηση και λύση στα προβλήματά μας.
Ευχαριστούμε το κανάλι ATLAS για την ενημέρωση που προσφέρει στους συμπολίτες μας.
https://www.facebook.com/100064928340334/videos/982732766470593

Μαρ. 2023 

Μια ουσιαστική συζήτηση στο «Μας Αφορά», με τον Γιάννη Μαγκριώτη, για τον Θεσμό του Περιφερειακού Συμπαραστάτη

Μια ουσιαστική συζήτηση στο «Μας Αφορά», με τον Γιάννη Μαγκριώτη, για τον Θεσμό του Περιφερειακού Συμπαραστάτη.
Στοχευμένες, ουσιαστικές ερωτήσεις. Ειλικρινείς απαντήσεις. Για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στις θεσμικές διαδικασίες.
Ευχαριστούμε για την φιλοξενία!
Μεταξύ άλλων:
Ερώτηση: Δίνεται τελικά λύση στα προβλήματα των πολιτών που απευθύνονται στον Περιφερειακό Συμπαραστάτη;
Απάντηση: Ο Συμπαραστάτης ελέγχει αν παρατηρείται κακοδιοίκηση στις υπηρεσίες της Περιφέρειας. Κακοδιοίκηση θεωρείται η μη εφαρμογή των νόμων. Συχνά ο πολίτης θεωρεί ότι έχει δίκιο με βάση δικές του ηθικές αντιλήψεις. Δίκιο όμως σε μια οργανωμένη κοινωνία είναι αυτό που λέει ο νόμος. Ο Συμπαραστάτης γνωμοδοτεί, γραπτά, αλλά δε μπορεί να επιβάλει αλλαγές στη διοίκηση. Ο πολίτης μπορεί να χρησιμοποιήσει την γνωμοδότηση για να απευθυνθεί στην δικαιοσύνη, εάν δεν κρίνει το αποτέλεσμα ικανοποιητικό.
Ερώτηση: Τα αιτήματα που λαμβάνει κάθε χρόνο ο Συμπαραστάτης δεν είναι λίγα, αριθμητικά, για τα 2 εκατομμύρια πολιτών της Περιφέρειας; Μήπως δεν είναι γνωστός ο Θεσμός ή δεν τον εμπιστεύονται οι πολίτες; Και πόσο εύκολο είναι για τον πολίτη να απευθυνθεί στον Συμπαραστάτη;
Απάντηση: Τα περίπου 150 αιτήματα το χρόνο θεωρούνται λογικά σε σύγκριση με όλες τις άλλες Περιφέρειες. Είναι γεγονός ότι ο Θεσμός λειτουργεί πρώτη φορά στην Περιφέρεια μας και μάλιστα μέσα σε lockdowns. Αλλά, το βασικότερο ζήτημα είναι ότι στη χώρα μας δεν διακρινόμαστε για την προσήλωσή μας σε θεσμικές διαδικασίες. Προσβλέπουμε στην «ελαστική» εφαρμογή των νόμων για το (πρόσκαιρο) συμφέρον μας. Είναι καιρός όμως να προτιμήσουμε την αυστηρή εφαρμογή των νόμων για μια σταθερή θεσμική λειτουργία της χώρας. Επίσης άλλο ένα ζήτημα είναι το ότι η επώνυμη καταγγελία, με πλήρη κατάθεση των ατομικών στοιχείων, δεν είναι ακόμη εύκολη διαδικασία για τον Έλληνα. Πολλές φορές μας ζητούν οι πολίτες να γίνει ανώνυμη καταγγελία, κάτι που είναι αδύνατο για τον Συμπαραστάτη. Ο Θεσμός είναι καλός. Αλλά, οφείλουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών αποδεικνύοντας ότι εάν λειτουργούν οι Θεσμοί σε μια χώρα, η βελτίωση της δημοκρατίας, άρα και της καθημερινής μας ζωής θα είναι σημαντική και σταθερή.

Φεβ. 2023 

Η Περιφερειακή Συμπαραστάτης, κα Νιόβη Παυλίδου, και ο Τομεάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη, κ. Ντίνος Κούης, είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τους πολίτες της Περιφέρειας, στα πλαίσια του Money Show 2023

Η Περιφερειακή Συμπαραστάτης, κα Νιόβη Παυλίδου, και ο Τομεάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη, κ. Ντίνος Κούης, είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν, στα πλαίσια του Money Show 2023, πολίτες της Περιφέρειας σχετικά α) με τις ποικίλες αρμοδιότητες της Περιφερειακής Διοίκησης και β) τις αρμοδιότητες του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης.

Ιαν. 2023 

Ευχετήρια κάρτα Χριστουγέννων


Δεκ. 2022 

Επίσκεψη στο Δημαρχείο Λαγκαδά πραγματοποίησαν, την Τρίτη 13/12/2022, η Συμπαραστάτης του Πολίτη & της Επιχείρησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), κα Νιόβη Παυλίδου, και ο Τομεάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη της ΠΚΜ κ. Ντίνος Κούης

Επίσκεψη στο Δημαρχείο Λαγκαδά πραγματοποίησαν, την Τρίτη 13/12/2022, η Συμπαραστάτης του Πολίτη & της Επιχείρησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), κα Νιόβη Παυλίδου, και ο Τομεάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη της ΠΚΜ κ. Ντίνος Κούης. Η συζήτηση με τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Ταχματζίδη και τους συνεργάτες του κάλυψε γενικότερα θέματα συνεργασίας του α’ και β΄ βαθμού Αυτοδιοίκησης, που κατατίθενται και στο Γραφείο Συμπαραστάτη, όπως:
1)Την προσπάθεια για την εφαρμογή των νόμων σχετικά με την φροντίδα αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, ώστε να αποφεύγονται τα προβλήματα που δημιουργεί η ανεύθυνη συμπεριφορά πολιτών, που δεν νοιάζονται ούτε για τα ζώα, ούτε για τους συμπολίτες τους. Ο Δήμος Λαγκαδά, με τη μεγάλη έκταση και την ποικιλία δραστηριοτήτων, καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για την εφαρμογή των νόμων. Είναι βασικό καθήκον των κατοίκων των αστικών περιοχών, αλλά και των διαφόρων επαγγελματικών ομάδων, (κτηνοτρόφοι, κυνηγοί) να μην εγκαταλείπουν νεογνά των ζώων τους στην ύπαιθρο. Οι στειρώσεις και η φροντίδα των ζώων δείχνει την πραγματική ζωοφιλία όλων μας.
2)Την προετοιμασία των υπηρεσιών, καθώς και την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών, σχετικά με την φροντίδα και προστασία των δασών, των πάρκων, των ιδιωτικών οικοπέδων, και κάθε ακάλυπτου χώρου, εντός και εκτός αστικών κέντρων. Για να αντιμετωπισθούν οι κίνδυνοι πυρκαγιάς ή περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Η ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη είναι μεγάλη και σε αυτό το ζήτημα, διότι το εγκαταλελειμμένο οικόπεδο του καθενός μας μπορεί να αποτελεί μεγάλη εστία προβλημάτων για τους συμπολίτες μας.
3) Την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων κάθε περιοχής, ώστε να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη της Περιφέρειας και της χώρας μας. Τα Λουτρά Λαγκαδά έχουν το πλεονέκτημα να είναι σημείο αναψυχής και ευεξίας κοντά στη Θεσσαλονίκη και η ορθή αξιοποίησή τους είναι πολύ σημαντική για την επιχειρηματικότητα της περιοχής και την παροχή υπηρεσιών υγείας στην περιοχή. Ο Δήμαρχος τόνισε ότι επί τέλους αποκτήθηκε σήμα ποιότητας για τη Λουτρόπολη, και προχωρούν οι διαδικασίες για την προκήρυξη διαγωνισμού, ώστε ένα επιχειρηματικό σχήμα να αξιοποιήσει τις δυνατότητες των πηγών.
Τέλος συζητήθηκαν και οι δυσκολίες για την εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη & της Επιχείρησης στους Δήμους, στην αναπάντεχα αναστατωμένη θητεία που διανύσαμε.
Η επίσκεψη στο Δημαρχείο Λαγκαδά συνέπεσε με την περίοδο των Χριστουγέννων, οπότε ευχηθήκαμε όλοι η χρονιά που έρχεται να φέρει την πολυπόθητη κανονικότητα στις ζωές μας και ευημερία για την περιοχή.
Καλές γιορτές!

Δεκ. 2022 

Τον Σύνδεσμο Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ) επισκέφθηκε την Τετάρτη, 1/11/22, η Περιφερειακή Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης, κα Νιόβη Παυλίδου

Τον Σύνδεσμο Προστασίας και Περιβάλλοντος Αδέσποτων Ζώων Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΣΥΠΠΑΖΑΘ) επισκέφθηκε την Τετάρτη, 1/11/22, η Περιφερειακή Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης, κα Νιόβη Παυλίδου, και συζήτησε με τον Πρόεδρο, κ. Αντώνη Ζαβέρκο, και τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης στον Δήμο Θερμαϊκού, κ. Θεόδωρο Τζίνα τις δράσεις του Συνδέσμου, ο οποίος αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα διαδημοτικής συνεργασίας για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων.
Η νομοθεσία τα τελευταία χρόνια βελτιώθηκε αρκετά και αποσαφηνίζονται όλες οι δράσεις που απαιτούνται για την ομαλή συμβίωση πολιτών και ζώων στις σύγχρονες κοινωνίες μας. Οι διαδικασίες και η απαραίτητη χρηματοδότηση έχουν δρομολογηθεί.
Στο Γραφείο του Περιφερειακού Συμπαραστάτη λαμβάνονται πολλά παράπονα, κυρίως από το Μητροπολιτικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης για προβλήματα με αδέσποτα ζώα. Για τους σκύλους αναφέρονται επιθετικές συμπεριφορές. Για τις γάτες τονίζεται η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, λόγω ρύπανσης με τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό τους. Η Περιφερειακή Διοίκηση δεν έχει καμία αρμοδιότητα για τα προβλήματα αυτά. Οι αρμοδιότητές της περιορίζονται σε λίγα ζητήματα, όπως πχ η εποπτεία των καταφυγίων ζώων ή η παράνομη διασυνοριακή διακίνηση ζώων. Παρόλα αυτά οι πολίτες απευθύνονται παντού και αναζητούν λύσεις, μέσα στην επιβαρυμένη καθημερινότητα τους στο αστικό περιβάλλον.
Η ορθή νομοθεσία είναι μια καλή αρχή. Η πολιτική βούληση για την εφαρμογή των νόμων, με την καλή οργάνωση, στήριξη και αξιολόγηση των αρμόδιων φορέων, αποτελεί σημαντικότερο βήμα ώστε να επιτύχουμε τους στόχους μας. Το πιο κρίσιμο σημείο όμως είναι η εφαρμογή του νόμου στα δεσποζόμενα ζώα μας. Η στείρωση, η ηλεκτρονική σήμανση, η πλήρης κτηνιατρική περίθαλψη του κατοικιδίου μας και ο σεβασμός στη ζωή των συμπολιτών μας, μάς κάνουν φιλόζωους και «φιλάνθρωπους». Το να βρεθούν απόγονοι του δεσποζόμενου κατοικιδίου μας στο δρόμο είναι απόδειξη υποκρισίας ως προς την φιλοζωία μας και ντροπή για τον πολιτισμό μας.
Να ευχηθούμε να κατακτήσουμε την εικόνα που παρουσιάζουν όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κανένα ζώο στο δρόμο χωρίς φροντίδα! Ο σεβασμός στο περιβάλλον και η προσοχή στη δύσκολη συμβίωση ανθρώπων και ζώων στις πυκνοδομημένες πόλεις μας είναι μια βασική υποχρέωση για όλους μας.

Νοε. 2022 

Έκθεση που συνδέει τα συνοριακά χαρακώματα σημαντικών πολεμικών γεγονότων με αρχαιολογικές ανασκαφές σε διάφορες περιοχές του Κιλκίς φιλοξενείται με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Μονή Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση φιλοξενείται με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Μονή Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη. Η έκθεση συνδέει τα συνοριακά χαρακώματα σημαντικών πολεμικών γεγονότων με αρχαιολογικές ανασκαφές σε διάφορες περιοχές του Κιλκίς.
Μια επιτυχής συνδυαστική ανάδειξη τέτοιων τοποσήμων μπορεί να προσφέρει νέες δυνατότητες επιχειρηματικότητας στην περιοχή, μέσω εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, “προσκυνηματικού” τουρισμού για όλους τους Ευρωπαίους, που επιθυμούν να επισκεφθούν μνημεία των ιδιαίτερων ιστορικών γεγονότων που διαμόρφωσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις σημερινές αξίες και τους στόχους της.
Συγχαρητήρια στους συντελεστές! Ευχόμαστε τη μέγιστη επισκεψιμότητα.
https://gnomikilkis.blogspot.com/.../egkainia-ekthsesis...

Σεπτ. 2022 

Συνεργασία με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), κ. Νίκο Νίτσα, είχαν η Περιφερειακή Συμπαραστάτης του Πολίτη & της Επιχείρησης κα Νιόβη Παυλίδου και ο Τομεάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη κ. Ντίνος Κούης, στα γραφεία του ΙΣΘ, την Παρασκευή 26-08-22

Ιατρικές Γνωματεύσεις για Άδειες Οδήγησης
Συνεργασία με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), κ. Νίκο Νίτσα, είχαν η Περιφερειακή Συμπαραστάτης του Πολίτη & της Επιχείρησης κα Νιόβη Παυλίδου και ο Τομεάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη κ. Ντίνος Κούης, στα γραφεία του ΙΣΘ, την Παρασκευή 26-08-22. Συζητήθηκαν ζητήματα ψηφιακών εφαρμογών που αφορούν ιατρικές γνωματεύσεις, όπως πχ οι ιατρικές εξετάσεις για την ανανέωση αδειών οδήγησης.
Το Υπουργείο προσφέρει σήμερα στον πολίτη τη δυνατότητα ανανέωσης της άδειας οδήγησης, είτε με τις συνήθεις διαδικασίες (με κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας αυτοπροσώπως, μέσω ΚΕΠ ή σχολών οδήγησης), είτε ψηφιακά μέσω ειδικής εφαρμογής στην Ιστοθέση: https://drivers-vehicles.services.gov.gr/login
Εάν ο πολίτης επιλέξει την ψηφιακή οδό, θα πρέπει όλη η διαδικασία να γίνει ΜΟΝΟ ψηφιακά. Το σημείο αυτό πρέπει να τονισθεί ιδιαίτερα, κατά την επίσκεψη των πολιτών στους ιατρούς, αλλιώς η διαδικασία δεν ολοκληρώνεται. Στο Γραφείο Συμπαραστάτη λαμβάνουμε αρκετά αιτήματα για σωρεία προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.
Στην συνάντηση λοιπόν με τον Πρόεδρο συζητήθηκαν διάφορες ενέργειες, όπως:
1) Ενθάρρυνση των ιατρών να επιλέγουν τις ψηφιακές εφαρμογές, παρόλο που ο νόμος επιτρέπει την κλασική οδό υπηρεσιών.
2) Κατάρτιση καταλόγων ιατρών που εφαρμόζουν ψηφιακές εφαρμογές, ώστε να βοηθηθούν οι πολίτες, όταν επιλέγουν ιατρούς.
3) Υποστήριξη των ιατρών στις ψηφιακές εφαρμογές, με σύντομα σεμινάρια ή βίντεο οδηγιών, ώστε να υποστηρίζονται διαρκώς και οι νεοεισερχόμενοι ιατροί. Οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας θα μπορούσαν πιθανά να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή.
Ο Πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα απαντήσει με συγκεκριμένες προτάσεις πάνω στα θέματα της συζήτησης.
Ευχαριστούμε τον Ιατρικό Σύλλογο για την γόνιμη συνεργασία.
Στηρίζουμε όλοι τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης για να επιτύχουμε την επιθυμητή ανάπτυξη της χώρας, μέσα στο δύσκολο οικονομικό διεθνές περιβάλλον.

Αυγ. 2022 

Συνάντηση της Συμπαραστάτη του Πολίτη & της Επιχείρησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κας Νιόβης Παυλίδου, του Τομεάρχη για την Εξυπηρέτηση του Πολίτη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ντίνου Κούη, και του Δημάρχου Αμπελοκήπων- Μενεμένης κ. Λάζαρου Κυρίζογλου, στο Δημαρχείο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, την Πέμπτη, 7/7/2022

Κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς.
Οι αποτελεσματικές στρατηγικές για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, ήταν το θέμα συζήτησης της Συμπαραστάτη του Πολίτη & της Επιχείρησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κας Νιόβης Παυλίδου, του Τομεάρχη για την Εξυπηρέτηση του Πολίτη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Ντίνου Κούη, και του Δημάρχου Αμπελοκήπων- Μενεμένης κ. Λάζαρου Κυρίζογλου, στο Δημαρχείο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, την Πέμπτη, 7/7/2022. Στο Γραφείο του Περιφερειακού Συμπαραστάτη απευθύνονται όλοι οι πολίτες της Περιφέρειας για θέματα πρόσβασης στην αγορά εργασίας, ζητώντας και πληροφόρηση για συγκεκριμένες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Σε ένα Δήμο της χώρας, που το μισό του πληθυσμού του αποτελείται από Έλληνες Τσιγγάνους, ο Δήμαρχος ανέλυσε όλες τις δράσεις του για την στήριξη των δημοτών, χωρίς διακρίσεις, με βάση αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης των στόχων. Όλες οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την δημοκρατική «εκπαίδευση για όλους», αναφέρθηκαν στην χειμαρρώδη αφήγησή του. Σχολεία και Εκπαιδευτήρια, νεόκτιστα και συντηρημένα, για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, όπως δημοτικός Παιδικός Σταθμός, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσιο Λύκειο, Σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, Εσπερινό Λύκειο, ΚΔΑΠ του Φάρου του Κόσμου, ΚΔΑΠ Αστραπής Δενδροποτάμου, Εξεταστικό Κέντρο λήψης απολυτηρίου Δημοτικού σχολείου, είναι χαρακτηριστικές δομές που έρχονται να αντιμετωπίσουν την μαθητική διαρροή και να δώσουν δεύτερη ευκαιρία μόρφωσης σε δημότες της περιοχής Δενδροποτάμου, οι οποίοι σε παλαιότερες δεκαετίες δε μπόρεσαν να συμβαδίσουν με τους μέσους όρους εκπαίδευσης του γενικού ελληνικού πληθυσμού.
Στην προσφορά υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες, όπου η χώρα μας έχει καλές αποδόσεις μέσα από το δημόσιο σύστημα υγείας, ο Δήμαρχος περιέγραψε τα Ιατρικά Κέντρα Πρωτοβάθμιας Υγείας του Δήμου, εύκολα προσβάσιμα σε πολλές κοινότητες του Δήμου. Επίσης τα ΚΕΠ, ΚΑΠΗ και κέντρα Κοινότητας με ιδιαίτερη έμφαση στην χαρακτηριστική περιοχή του Δενδροποτάμου. Ο Δήμος υποστηρίζει και πρόγραμμα στέγασης σκηνιτών νεοαφιχθέντων Τσιγγάνων, σημαντικό πρώτο βήμα σε μια ισότιμη κοινωνική ένταξη.
Η συζήτηση δε μπορούσε να αφήσει απ'έξω την παραβατικότητα στην περιοχή. "Θα πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη πολιτική βούληση και ώριμο σχέδιο δράσης από την ηγεσία της Αστυνομίας για να έχουμε μόνιμο αποτέλεσμα σε ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό θέμα", ανέφερε ο Δήμαρχος. Η κα. Παυλίδου δήλωσε ότι συμφωνεί, με βάση την εμπειρία τόσων χρόνων στους χώρους του ΑΠΘ. Η συζήτηση κάλυψε και άλλα θέματα, όπως την δημιουργία οικογένειας σε νεαρή ηλικία, τα έθιμα "κλέψιμο της κοπέλας", κτλ. Μειώνονται οι αντιλήψεις αυτές, αλλά υπάρχει ακόμη χώρος για συζήτηση και αλλαγές στις μεικτές κοινωνίες μας. Η πιο ευχάριστη έκπληξη στη συζήτηση ήταν η δήλωση του Δήμαρχου, "Δεν καταλαβαίνουμε από διακρίσεις, στηρίζουμε τους δημότες μας, όλους το ίδιο. Και βλέπουμε ότι η πλειοψηφία των νέων Τσιγγάνων δεν σκέφτονται ευνοϊκά τις διακρίσεις, αντίθετα με όσα πιστεύουμε οι υπόλοιποι Έλληνες. Δηλώνουν απλά Έλληνες πολίτες και επιθυμούν μια ισότιμη ένταξη στην κοινωνία". Στηρίζουμε και πλειοδοτούμε! Ας φροντίσουμε οι νέες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις να "πιάσουν τόπο". Και κάποτε η χώρα να χρηματοδοτεί με δικά της κονδύλια στρατηγικές αποφυγής κάθε είδους αποκλεισμού και διακρίσεων για όλους τους πολίτες της.

Ιουλ. 2022 

Πολύτιμη ενημέρωση έλαβε η Συμπαραστάτης του Πολίτη & της Επιχείρησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για θέματα Ψυχικής Υγείας από τον Πρόεδρο του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης (ΚοιΣΠΕ) Δυτικής Θεσσαλονίκης, κ. Στέλιο Χατζηγεωργιάδη την Παρασκευή 1/7/2022, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης

Το μεγάλο στοίχημα της Ψυχικής Υγείας
Πολύτιμη ενημέρωση έλαβε η Συμπαραστάτης του Πολίτη & της Επιχείρησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για θέματα Ψυχικής Υγείας από τον Πρόεδρο του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης (ΚοιΣΠΕ) Δυτικής Θεσσαλονίκης, κ. Στέλιο Χατζηγεωργιάδη και από το λοιπό επιστημονικό προσωπικό του Συνεταιρισμού, κατά την επίσκεψή της, την Παρασκευή 1/7/2022, στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης.
Σε περίοδο μεγάλης οικονομικής στενότητας η χώρα αναγκάζεται να περιορίσει τους διαθέσιμους πόρους ακόμη και σε ιδιαίτερα δύσκολες δομές του κοινωνικού κράτους, όπως είναι ο τομέας της Ψυχικής Υγείας. Οι πολίτες αναζητούν πληροφορίες, και από το Γραφείο του Συμπαραστάτη, σχετικά με πρόσβαση σε προνοιακά επιδόματα, αλλά και σχετικά με μια «προστατευμένη» είσοδο στην αγορά εργασίας, ώστε να αποφύγουν την πλήρη κοινωνική περιθωριοποίηση και να διατηρήσουν κάποιο βηματισμό στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Η Περιφέρεια έχει ελάχιστες έως μηδαμινές αρμοδιότητες στα ζητήματα αυτά. Για τα μεν προνοιακά επιδόματα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή στους κοινωνικούς λειτουργούς ή ιατρούς των δημόσιων ή ιδιωτικών δομών όπου έχουν νοσηλευτεί, ώστε να αιτηθούν από τον ΟΠΕΚΑ την οικονομική στήριξή τους. Για δε τις δράσεις ένταξης στο εργασιακό περιβάλλον μπορούν να ενημερωθούν από τα ΚοιΣΠΕ, το θεσμικό πλαίσιο των οποίων βελτιώνεται διαρκώς, ώστε να ενισχύεται ο ρόλος τους. Η Περιφερειακή Διοίκηση, αλλά και το προσωπικό της Περιφέρειας, στέκονται υποστηρικτικά σε δράσεις σχετικές με την Ψυχική Υγεία, (όπως χρηματοδότηση γραμμής βοήθειας πολιτών κυρίως στην διάρκεια της πανδημίας, διάθεση χώρων και συμμετοχή σε εκδηλώσεις συλλόγων, υποστήριξη επιστημονικών ερευνών κτλ), αλλά τελείως περιστασιακά και στα πλαίσια υπαρχόντων πόρων.
Η Ψυχική Υγεία αποτελεί το μεγάλο στοίχημα των επιστημών υγείας στον αιώνα μας. Η επιστημονική πρόοδος υπήρξε εντυπωσιακή τον τελευταίο αιώνα. Οι επεμβατικές τεχνικές στο ανθρώπινο σώμα (καρδιά, τεχνητά μέλη, εμφυτεύματα κτλ) αποτελούν πλέον καθημερινή ρουτίνα μας, η φαρμακολογία κάνει άλματα, το ζούμε στην μάχη μας με τον κορωνοϊό, ο καρκίνος δεν θεωρείται σήμερα ένας ανίκητος εχθρός. Το νευρολογικό σύστημα όμως και οι λειτουργίες του εγκεφάλου κρατούν ακόμη καλά «κρυμμένα μυστικά» και οι «ψυχικές ασθένειες» μας φοβίζουν και δυστυχώς «στιγματίζουν» τον πάσχοντα, αλλά η επιστήμη προχωρά συστηματικά, οι θεραπείες βελτιώνονται, και οι αλλαγές γίνονται ορατές και σε αυτόν τον τομέα υγείας. Ας μην ξεχνάμε όμως και τον σημαντικό ρόλο της «κοινωνικοποίησης» του ευάλωτου ατόμου. Και εδώ ο ρόλος δομών όπως τα ΚοιΣΠΕ είναι σημαντικός.
Η Ψυχική Υγεία είναι ένα ζήτημα δημόσιας υγείας. Στην πόρτα μας ή στην πόρτα του γείτονα, μας ακουμπά, μας αφορά, ρυθμίζει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μας. Όλοι, αναπάντεχα στη ζωή μας, μπορεί να θορυβηθούμε από την τρωτότητα της ανθρώπινης ύπαρξής μας και καλό είναι να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα πάντα αποτελεσματικά. Για αυτό και η σωστή ενημέρωση των πολιτών αποτελεί βασικό γνώρισμα κάθε δημοκρατικής κοινωνίας.

Ιουλ. 2022 

Συνάντηση συνεργασίας είχαν, την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022, η Περιφερειακή Συμπαραστάτης του Πολίτη & της Επιχείρησης κα Νιόβη Παυλίδου και ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος

Συνάντηση συνεργασίας είχαν, την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022, η Περιφερειακή Συμπαραστάτης του Πολίτη & της Επιχείρησης κα Νιόβη Παυλίδου και ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος στο Δημαρχείο στην Αρναία.
Οι Δήμοι με πληθυσμό κάτω των 20.000 κατοίκων δεν υποχρεούνται, με βάση τον νόμο, να εκλέξουν Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Από τους 38 Δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επτά (7) εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία και ανήκουν στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής. Ο Δήμος Αριστοτέλη εμπίπτει στην κατηγορία αυτή.
Ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης συνεργάζεται με τους Συμπαραστάτες των Δήμων για να εξυπηρετήσει ή να προωθήσει στους κατάλληλους αποδέκτες αιτήματα πολιτών που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του α’ βαθμού Αυτοδιοίκησης. Η συνεργασία με τους Δήμους που δεν εκλέγουν Συμπαραστάτη επιτυγχάνεται με συνέργειες με τις Δημοτικές αρχές. Η Περιφερειακή Ενότητα από την οποία παραλαμβάνονται πάνω από το 80% των αιτημάτων στο Γραφείο Συμπαραστάτη είναι η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, που καλύπτει τον μισό πληθυσμό της Περιφέρειας. Ενδιαφέρον είναι ότι η δεύτερη Περιφερειακή Ενότητα από την οποία παραλαμβάνονται αιτήματα είναι η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, διότι αποτελεί την δεύτερη κατοικία των Θεσσαλονικέων, οι οποίοι κατά τους θερινούς μήνες αναζητούν τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη για πολλές υποθέσεις που δεν εμπίπτουν πάντα στις αρμοδιότητές του, όπως, λαϊκές αγορές, προβλήματα υδροδότησης, ποιότητας ακτών, προβλήματα με επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας, κτλ. Αυτό ήταν και το κίνητρο και αντικείμενο της επίσκεψης στον Δήμο Αριστοτέλη.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στα έργα που αφορούν στην ενίσχυση της υδροδότησης του Δήμου, πρόβλημα διαχρονικό για την Χαλκιδική η οποία στη διάρκεια των δυο θερινών μηνών δέχεται τουρισμό δυσανάλογο με τις υποδομές της. Δύσκολο πρόβλημα για τον κατάφυτο Δήμο αποτελεί και το ζήτημα της καταπολέμησης κουνουπιών, το οποίο δε μπορεί παρά να αντιμετωπισθεί με συντονισμένες προσπάθειες της Περιφέρειας και του Δήμου. Για τις λαϊκές αγορές συζητήθηκαν οι κινήσεις που γίνονται για την υλοποίηση των ψηφιακών εφαρμογών που εισάγει ο νέος νόμος των λαϊκών αγορών. Και για τα αδέσποτα ζώα συζητήθηκαν οι δυσκολίες οργάνωσης κατάλληλων καταφυγίων. Πολλοί κάτοικοι ζητούν να υπάρξει μεγαλύτερος αριθμός συνεργαζόμενων κτηνιάτρων για τη στείρωση αδέσποτων ζώων.
Ο Δήμος Αριστοτέλη συνδυάζει παραθαλάσσιο και ορεινό ελκυστικό τοπίο, πλουτοπαραγωγικές πηγές τουρισμού και πρωτογενούς παραγωγής, ενώ χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη εξωστρέφεια για την ανάδειξη του πολιτιστικού και αρχαιολογικού του πλούτου, ώστε να ενισχυθούν τα έσοδα του δήμου στη διάρκεια όλου του χρόνου. Η συζήτηση προσέφερε πολύτιμη ενημέρωση στον Περιφερειακό Συμπαραστάτη για τα προβλήματα της περιοχής και τις προσπάθειες επίλυσής τους.
Και με την ευκαιρία της επίσκεψης σε έναν Δήμο της Χαλκιδική, ας ευχηθούμε να έχουμε ευχάριστες διακοπές, με υγεία.
Καλό καλοκαίρι!

Ιουν. 2022 

Η Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κα Νιόβη Παυλίδου, επισκέφθηκε, την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022, τον Δήμαρχο Παιονίας κ. Κωνσταντίνο Σιωνίδη και τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης κ. Στέργιο Γκουγκουσίδη

Ο Δήμος Παινονίας είναι μόλις ο 6ος από τους 38 Δήμους της Περιφέρειας που έχει εκλέξει Συμπαραστάτη του Δημότη. Κατά την επίσκεψη συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τον Θεσμό των Συμπαραστατών. Στο Θεσμικό πλαίσιο της χώρας έχουν μείνει, ακόμη, χωρίς ρύθμιση αρκετά ζητήματα της λειτουργίας του Θεσμού των Συμπαραστατών στην Αυτοδιοίκηση α΄και β΄ βαθμού. Δύσκολη παραμένει η εκλογή Συμπαραστάτη, λόγω της αυξημένης πλειοψηφίας που απαιτείται, η οποία σε συνδυασμό με την απλή αναλογική στην εκλογή των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων και την αδύναμη κουλτούρα συνεργασιών στην πολιτική ζωή της χώρας, οδηγεί συχνά σε άγονες εκλογικές διαδικασίες. Και το χειρότερο, οδηγεί σε διακοπτόμενη λειτουργία του Θεσμού. Διότι σε μια αυτοδιοικητική θητεία μπορεί να εκλεγεί Συμπαραστάτης, ενώ στην επόμενη να μην εκλεγεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση των πολιτών και την εμπιστοσύνη τους στους Θεσμούς. Οι ευρωπαϊκές συστάσεις για ουσιαστική υποστήριξη του Θεσμού με ανεξάρτητο προϋπολογισμό και νομική υποστήριξη καταστρατηγούνται στη χώρα μας και τα Γραφεία Συμπαραστατών παρουσιάζουν ελλιπή οργάνωση και στελέχωση. Επίσης, παρόλο που υπάρχει εμπειρία δεκαετιών στη λειτουργία του Θεσμού στις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες, το νέο ψηφιακό περιβάλλον διοίκησης θέτει νέους κανόνες διακυβέρνησης και οδηγεί σε γενικότερη επικαιροποίηση της λειτουργίας του Θεσμού. Διευκρινίσεις επίσης κρίνονται απαραίτητες και για τις συνέργειες μεταξύ συναφών Θεσμών και δομών διοίκησης, όπως είναι οι Συνήγοροι Πολιτών, Παιδιού, Καταναλωτή, οι Επιτροπές Φιλικού Διακανονισμού, οι δομές Εσωτερικού Ελέγχου στον δημόσιο Τομέα ,κτλ. Να ελπίζουμε σε μια ουσιαστική αναθεώρηση του Θεσμικού μας πλαισίου ώστε η επόμενη Αυτοδιοικητική Θητεία να προσφέρει στους Συμπαραστάτες ένα καλύτερο περιβάλλον λειτουργίας.
Η επίσκεψη στο Δημαρχείο Παιονίας υπήρξε πολύ ουσιαστική, με συνεργασίες με πολλούς αντιδημάρχους και τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, ώστε υπήρξε πλήρης ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα που αφορούν σε συνέργειες της Δημοτικής με την Περιφερειακή Διοίκηση. Η οργάνωση του κράτους μας μπορεί να βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό, με καλύτερη περιγραφή και διάκριση των αρμοδιοτήτων μεταξύ α΄ και β βαθμού αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ώστε να προσφέρουμε στον πολίτη και τον επιχειρηματία μια λιτή και αποτελεσματική κρατική λειτουργία. Μέχρι τότε, με καλή συνεργασία αντιμετωπίζουμε τις αδυναμίες του θεσμικού πλαισίου, ώστε να στηρίζεται η δύσκολη καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων στην δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε.
Καλή συνεργασία μας!

Ιουν. 2022 

Το Δημαρχείο του Ωραιοκάστρου επισκέφθηκαν η Περιφερειακή Συμπαραστάτης του Πολίτη & της Επιχείρησης κα. Νιόβη Παυλίδου και ο Τομεάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη κ. Ντίνος Κούης, Δευτέρα 9/5/22

Το Δημαρχείο του Ωραιοκάστρου επισκέφθηκαν η Περιφερειακή Συμπαραστάτης του Πολίτη & της Επιχείρησης κα Νιόβη Παυλίδου και ο Τομεάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη κ. Ντίνος Κούης, Δευτέρα 9/5/22, και είχαν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το Θεσμό των Συμπαραστατών με τον Δήμαρχο Παντελή Τσακίρη και τον «εκλεγέντα» Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης κ. Γιώργο Ατματζίδη.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας στη διακυβέρνηση της χώρας είναι ολοφάνερες και στην δυσκολία ενεργοποίησης του Θεσμού των Συμπαραστατών στις Περιφέρειες και στους Δήμους. Οι μισές Περιφέρειες και πάρα πολύ λίγοι Δήμοι έχουν εκλέξει Συμπαραστάτες στην τρέχουσα Αυτοδιοικητική θητεία.
Από του 38 Δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μόνο τέσσερις (4)- Δήμος Θεσσαλονίκης, Δήμος Θερμαϊκού, Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας, Δήμος Δίου-Ολύμπου- προσφέρουν στους δημότες τους στήριξη μέσω του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Ο Δήμος Ωραιοκάστρου ήταν ο πέμπτος δήμος που προχώρησε στην λειτουργία του Θεσμού από την αρχή της θητείας, καινοτομώντας μάλιστα, διότι μέσα στην πανδημία διεξήγαγε ηλεκτρονική ψηφοφορία μέσω του διαπιστευμένου συστήματος «Ζευς» και εξελέγη ο κ. Ατματζίδης. Δυστυχώς, οι προσφυγές ενάντια στην ηλεκτρονική ψηφοφορία ακύρωσαν την εκλογή, αλλά ο Δήμος με επίμονες ενέργειές του κατάφερε να αναθεωρηθεί το θεσμικό πλαίσιο και να καταστεί καθαρό ότι οι ηλεκτρονικές εκλογές αποτελούν πλέον δυνατή επιλογή στις αρχαιρεσίες της Αυτοδιοίκησης. Ελπίζουμε ότι η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις στις δικαστικές και διοικητικές αποφάσεις δεν θα αναγκάσουν τον Δήμο να αποκτήσει Συμπαραστάτη προς το τέλος της Αυτοδιοικητικής θητείας! Πάντως οι ενέργειές του έχουν αφήσει θετικό αποτύπωμα σε όλες τις διαδικασίες της Αυτοδιοίκησης.
Η συζήτηση επεκτάθηκε και γενικότερα στις θετικές επιπτώσεις των ψηφιακών τεχνολογιών στην διοίκηση του κράτους. Η κα. Παυλίδου ανέδειξε την σπουδαιότητα της ψηφιακής κατάρτισης όλων των πολιτών, ώστε να αποκτήσει ο πληθυσμός απλές ψηφιακές δεξιότητες, οι οποίες θα του επιτρέψουν να βελτιώσει κατά πολύ την καθημερινότητά του και τις συναλλαγές του με το δημόσιο, φορείς και οργανισμούς. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήδη υλοποιεί πρόγραμμα κατάρτισης τρίτης ηλικίας σε επιλεγμένα ΚΑΠΗ. Μέσα από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ είναι δυνατόν να υλοποιηθούν παρόμοιες καταρτίσεις με ευρύτερη συνεργασία του α’ και β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης.


Μάϊος 2022 

Στην συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Τσαμασλή και τον Συμπαραστάτη του Δήμου Θερμαϊκού κ. Θεόδωρο Τζίνα

Πολύ λίγοι δήμοι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν εκλέξει Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, ένας από αυτούς είναι ο Δήμος Θερμαϊκού.
Στην συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Τσαμασλή και τον Συμπαραστάτη κ. Θεόδωρο Τζίνα συζητήσαμε την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Συγκεκριμένα, εξετάσαμε θέματα που απασχόλησαν το Γραφείο του Περιφερειακού Συμπαραστάτη κατά την προηγούμενη χρονιά και για την απάντηση των οποίων κρίθηκε απαραίτητη η συνεργασία των δυο βαθμών της Αυτοδιοίκησης. Με καλή συνεργασία, συνεχίζουμε!

Μαρ. 2022 

Την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής επισκέφθηκε η Συμπαραστάτης του Πολίτη & της Επιχείρησης, κα Νιόβη Παυλίδου με τον Τομεάρχη Εξυπηρέτησης του Πολίτη, κ. Ντίνο Κούη

Την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής επισκέφθηκε η Συμπαραστάτης του Πολίτη & της Επιχείρησης, κα Νιόβη Παυλίδου με τον Τομεάρχη Εξυπηρέτησης του Πολίτη, κ. Ντίνο Κούη, την Τρίτη 1 Μαρτίου. Η στενή συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Γιώργο και τους Διευθυντές των Υπηρεσιών είναι πολύ σημαντική για το Γραφείο του Συμπαραστάτη, διότι από την ΠΕ Χαλκιδικής, από κατοίκους και παραθεριστές, κατατίθενται στο Γραφείο πολλά και ποικίλα αιτήματα κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Η ΠΕ κατά τους θερινούς μήνες δοκιμάζεται έντονα από την έλλειψη του απαιτούμενου προσωπικού. Ιδίως τα δυο τελευταία χρόνια, με την αστάθμητη κατάσταση της πανδημίας, η ανταπόκριση των υπηρεσιών υπήρξε δύσκολη αλλά εντυπωσιακή. Συζητήθηκαν τα σημαντικότερα προβλήματα που φθάνουν μέχρι το Γραφείο του Συμπαραστάτη, η θετική επίπτωση που μπορεί να έχουν οι ψηφιακές εφαρμογές στην λειτουργία των υπηρεσιών και οι αναγκαίες συνέργειες με τους δήμους ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο αποτέλεσμα. Με την επίσκεψη στην Χαλκιδική ευχόμαστε μια καλή τουριστική περίοδο σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Μαρ. 2022 

Συζήτηση με τον πρόεδρο του ΙΝΚΑ, κ. Νικόλαο Μήττα, για κοινές δράσεις του Περιφερειακού Συμπαραστάτη και του Ινστιτούτου

Στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί θεσμοί, οργανώσεις και φορείς, που έχουν ως αποστολή την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών σε διάφορες λειτουργίες του κοινού μας βίου. Τις περισσότερες φορές δεν συντονίζουν τις ενέργειές τους ώστε να βελτιστοποιούν τα αποτελέσματά τους. Το Ινστιτούτο Καταναλωτών ν. ΙΝΚΑ είναι μια πολυπληθής ένωση πολιτών με στόχο την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων τους ως καταναλωτών, με ευρεία έννοια της καταναλωτικής λειτουργίας. Σήμερα είχαμε μια εκτενή και ουσιαστική συζήτηση με τον πρόεδρο του ΙΝΚΑ, κ. Νικόλαο Μήττα, για κοινές δράσεις του Περιφερειακού Συμπαραστάτη και του Ινστιτούτου. Τα σημεία κοινού ενδιαφέροντος που εντοπίσαμε ήταν πολλά, με πρώτο θέμα τις Επιτροπές Φιλικού Διακανονισμού στις οποίες συμμετέχει το Ινστιτούτο αλλά και η Περιφέρεια, μέσω της Γενικής Διεύθυνση Ανάπτυξης & Προστασίας του Περιβάλλοντος, και για τις οποίες λαμβάνει αιτήματα το Γραφείο Συμπαραστάτη. Η επόμενη συζήτησή μας θα γίνει στις εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας του Καταναλωτή. Η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαρτίου. Καθιερώθηκε με απόφαση του Ο.Η.Ε. το 1983, σε ανάμνηση της ομιλίας που πραγματοποίησε στις 15 Μαρτίου 1962 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντι στο Κογκρέσο, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά τον Νόμο για τα Δικαιώματα του Καταναλωτή και θέτοντας τις βάσεις του καταναλωτικού κινήματος. Καλή συνεργασία μας!

Φεβ. 2022 

Ευχετήρια κάρτα Χριστουγέννων

Υγεία, Αλληλεγγύη, Αισιοδοξία. Το Γραφείο Περιφεριακού Συμπαράστατη της ΠΚΜ Σας Εύχεται Καλές Γιορτές.

Δεκ. 2021 

Επίσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας

Την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, επισκέφθηκε την Τρίτη 16 Νοεμβρίου, η Συμπαραστάτης του Πολίτη & της Επιχείρησης κα Νιόβη Παυλίδου η οποία συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Καλαϊτζίδη, τους διευθυντές όλων των υπηρεσιών και την ειδική σύμβουλο του Αντιπεριφερειάρχη. Ο κ. Καλαϊτζίδης αφού την καλωσόρισε, παρουσίασε εν συντομία στην κατάσταση λειτουργίας των υπηρεσιών στην Π.Ε. Ημαθίας, την θετική έκβαση της ανέγερσης του Διοικητηρίου, γεγονός που, όπως τόνισε, θα επιτρέψει στη συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών σε ένα σημείο, με αποτέλεσμα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Κατόπιν, εστίασε την συζήτηση στην σημασία του πρωτογενούς τομέα για την περιοχή αλλά και γενικότερα για όλη την περιφέρεια, ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας. Από τη μεριά της η κα Παυλίδου ανέπτυξε εν συντομία τη σημασία του θεσμού του Συμπαραστάτη, καταθέτοντας την εμπειρία της από την δίχρονη λειτουργία του και σημειώνοντας πως, τα αιτήματα από την Ημαθία ήταν ευτυχώς πολύ λίγα. Αναφέρθηκε επίσης σε σημαντικά ζητήματα που μπορούν να βελτιώσουν την λειτουργία της Περιφέρειας όπως: 1) στον ομοιόμορφο τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών, ανεξάρτητα από Περιφερειακή Ενότητα στην οποία ανήκουν και 2) στην υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού της εργασίας όλων για μια καλύτερη διακυβέρνηση της περιφέρειας. Οι διευθυντές των υπηρεσιών, από τη μεριά τους, δήλωσαν πως η Ημαθία πρωτοπορεί στην εφαρμογή ψηφιακών λειτουργιών, κάτι που ήδη διευκολύνει κατά πολύ τις τρέχουσες εργασίες. Αναφέρθηκαν επίσης, σε θεσμικές δυσλειτουργίες στην δομή της Περιφέρειας, όπως για παράδειγμα ότι, για ίδιες αρμοδιότητες και ευθύνες, τα στελέχη της ΠΕ Ημαθίας καταλαμβάνουν χαμηλότερες διοικητικές βαθμίδες, σε σχέση με τους συναδέλφους της ΠΕ Θεσσαλονίκης. Μίλησαν επίσης για φαινόμενα έλλειψης ορθής επικοινωνίας και συνεννόησης, καθώς και για το ζήτημα πλεονάζοντος προσωπικού στην διοικητική έδρα, τη Θεσσαλονίκη. Η κα Παυλίδου από τη μεριά της, τόνισε πως, ως αρχή, είναι δίκαιο για τις ίδιες αρμοδιότητες και ευθύνες, να καταλαμβάνονται οι ίδιες ακριβώς θέσεις ευθύνης από τα στελέχη (διευθυντές, υποδιευθυντές), και ότι η Διοίκηση και ο Εσωτερικός Έλεγχος, εξετάζουν τέτοια αιτήματα. Τόνισε επίσης ότι, με τις ψηφιακές τεχνολογίες, καταργούνται τα γεωγραφικά εμπόδια στην διοικητική διάρθρωση των οργανισμών και γίνεται πλέον δυνατό, να ορισθεί διευθυντής της ΠΚΜ ή και γενικός διευθυντής, ένα στέλεχος του οποίου η μόνιμη θέση, βρίσκεται σε οποιαδήποτε άλλη Περιφερειακή Ενότητα. Τέλος, ευχαρίστησε τον Αντιπεριφεριάρχη και τους διευθυντές για την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και εξέφρασε την αναγκαιότητα να ενημερώνονται συνεχώς οι πολίτες, για την ύπαρξη και τη λειτουργία του θεσμού του Συμπαραστάτη στην ΠΚΜ.

Νοε. 2021 

Συνεργασία της Περιφερειακής Συμπαραστάτη κας. Νιόβη Παυλίδου και του Τομεάρχη Εξυπηρέτησης Πολιτών ΠΚΜ κ. Ντίνου Κούη με τον Δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη κ. Ιγνάτιο Καϊτεζίδη

Μια πολύ εποικοδομητική συνεργασία είχε η Περιφερειακή Συμπαραστάτης κα. Νιόβη Παυλίδου και ο Τομεάρχης Εξυπηρέτησης Πολιτών ΠΚΜ κ. Ντίνος Κούης με τον Δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη κ. Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του δήμου, κ. Γεωργίου Ταχμετζίδη. Πολλά αιτήματα πολιτών που κατατίθενται στο Γραφείο του Συμπαραστάτη αφορούν δυο ή περισσότερους δήμους, όπως πχ. ο κίνδυνος πλημμυρών ή πυρκαγιών σε άλση που ανήκουν σε δύο δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος. Για πολλά από αυτά τα αιτήματα αρμόδια είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, κάτι που δεν είναι καθαρό στους πολίτες. Ο κ. Καϊτεζίδης, ως Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, πρότεινε λύσεις για την διαχείριση παρόμοιων αιτημάτων μέσα από την Ιστοσελίδα της Ένωσης. Η συζήτηση επεκτάθηκε και στην λειτουργία του Θεσμού του Περιφερειακού και Δημοτικού Συμπαραστάτη. Είναι κοινή πεποίθηση ότι το θεσμικό πλαίσιο χρήζει βελτίωσης ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του Θεσμού, τον οποίο όλοι αναγνωρίζουν ως θετικό και υποστηρικτικό στοιχείο της δημοκρατικής διακυβέρνησης τόσο για τους πολίτες όσο και για τις διοικήσεις της αυτοδιοίκησης.
Με θεσμικές κινήσεις συνεργασίας βελτιώνεται η εξυπηρέτηση των πολιτών της περιφέρειάς μας!

Νοε. 2021 

Η 4η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμπαραστατών στη Θεσσαλονίκη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμπαραστατών στη Θεσσαλονίκη (16/10/21), παρόλη την κακοκαιρία «Μπάλλος» που δυσχέραινε πολύ τις μετακινήσεις σε όλη τη χώρα.
Την συνεδρίαση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Π. Λεκάκης, εκ μέρους του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, και η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μ. Δερμεντζοπούλου, εκ μέρους του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Χαιρετισμό απέστειλαν γραπτώς και ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Σ. Καλαφάτης και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Β. Καρακωστάνογλου.
Η κα. Παυλίδου επικεντρώθηκε στην σημασία της χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών στη λειτουργία του Γραφείου του Περιφερειακού Συμπαραστάτη, περιγράφοντας το περιβάλλον Τηλεργασίας που εφαρμόζεται στην ΠΚΜ. Τόνισε τις δυνατότητες των Συμπαραστατών να υποστηρίξουν τον Ψηφιακό μετασχηματισμό των λειτουργιών της Περιφερειακής Διοίκησης, εστιάζοντας στις ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρει η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών, και οι οποίες αναπτύσσονται ομοιόμορφα σε όλη τη χώρα από το αρμόδιο Υπουργείο. Υπογράμμισε ότι οφείλουμε να υποστηρίξουμε τους πολίτες κατά την Ψηφιακή μετάβαση με κατάλληλη κατάρτιση, ώστε ο πολίτης να μπορεί να διεκπεραιώνει τις διαδικασίες μόνος τους. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα κατάρτισης πολιτών τρίτης ηλικίας που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σύντομα, και υποστήριξε ότι όλοι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μπορούν να αναλάβουν προγράμματα κατάρτισης για τον γενικό πληθυσμό, ώστε να αντιμετωπίσουμε τον ψηφιακό αναλφαβητισμό. Τέλος τόνισε την δυνατότητα να αναβαθμίσουν την συνεργασία τους οι Συμπαραστάτες πάνω σε κοινή ψηφιακή υποδομή ή/ και μέσω κοινής νομικής υπηρεσίας.
Επίσης, συζητήθηκαν θέματα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων από τον κ. Β. Σωτηρόπουλο και δόθηκαν στατιστικά στοιχεία για την πορεία του Θεσμού από την νομοθέτησή του, το 2010, από την κα. Κ. Τσιομπάνου.

Οκτ. 2021 

Η πρόσκληση στην πανελλήνια συνεδρίαση του Δικτύου Συμπαραστατών Ελλάδας, με θέμα την λειτουργία του Θεσμού στην Ψηφιακή Εποχή

Στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Τεχνολογίας & Καινοτομίας, που οργανώνεται στη ΔΕΘ, 14-16 Οκτωβρίου 2021, θα λάβει χώρα η πανελλήνια συνεδρίαση του Δικτύου Συμπαραστατών Ελλάδας, με θέμα την λειτουργία του Θεσμού στην Ψηφιακή Εποχή.
Μια συζήτηση πάνω στον Θεσμό ενδιαφέρουσα για κάθε πολίτη!

Οκτ. 2021 

Η Περιφερειακή Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης, κα Νιόβη Παυλίδου, με τον Τομεάρχη Εξυπηρέτησης του Πολίτη, κ.Ντίνο Κούη, στο γραφείο του Δημάρχου Παύλου Μελά, κ. Δημητρίου Δεμουρτζίδη

Η Περιφερειακή Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης, κα Νιόβη Παυλίδου, με τον Τομεάρχη Εξυπηρέτησης του Πολίτη, κ.Ντίνο Κούη, στο γραφείο του Δημάρχου Παύλου Μελά, κ. Δημητρίου Δεμουρτζίδη.
Όταν το θεσμικό πλαίσιο οδηγεί σε περίπλοκη ή συγκεχυμένη εικόνα των αρμοδιοτήτων α΄και β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης, ο πολίτης δεν κατανοεί ποιος είναι αρμόδιος για τα αιτήματά του και δυσανασχετεί διπλά.
Η καλή συνεργασία αιρετών εκπροσώπων και θεσμικών αρχών μπορεί να προσφέρει διεξόδους στον πολίτη ή στον επιχειρηματία, έως ότου το θεσμικό πλαίσιο γίνει πιο σαφές και πλήρες, κάτι που αποτελεί μόνιμο στόχο μας.
Να στηρίξουμε όλοι την αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειας!

Οκτ. 2021 

Η ημερίδα του Σ.Ο.Ψ.Υ. Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου στην αυλή της Περιφέρειας

Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση δεν σταμάτησε να παρέχει υποστήριξη για την Ψυχική Υγεία των πολιτών σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Επιστρέφοντας στην κανονικότητα, οι αρμόδιες υπηρεσίες συνεχίζουν να διερευνούν κάθε δυνατότητα ώστε ο ιδιαίτερος αυτός τομέας της υγείας να επωφελείται τάχιστα από την επιστημονική πρόοδο.
Ευχόμαστε στον ΣΟΨΥ καλή επιτυχία στο έργο του!
Καταπληκτική η προσέλευση των μελών, φίλων και επαγγελματιών υγείας στην ημερίδα του Σ.Ο.Ψ.Υ. Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου στην αυλή της Περιφέρειας υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας της Αντιπεριφέρειας Υγείας. Το Δ.Σ. του Συλλόγου Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία ευχαριστεί θερμά για την βοήθεια όλων αυτών που συνετέλεσαν για την πραγματοποίηση της ημερίδας, κυρίως τον κ.Χρήστο Μήττα, Αντιπεριφερειάρχη Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την παραχώρηση του υπέροχου χώρου της αυλής της Περιφέρειας.
Την κ.Νιόβη Παυλίδου, Περιφερειακού Συμπαραστάτη του πολίτη και της Επιχείρησης για την ενθάρρυνσή της να πραγματώσουμε την εκδήλωση. Τις επαγγελματίες Υγείας οι οποίες ανέπτυξαν τα θέματα. Την κ.Αναστασία Ζήση, Καθηγήτρια Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Την κ.Μαγδαληνή-Λίνα Φιλιππιάδου, Ψυχίατρο-Ψυχοθεραπεύτρια, Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Κ.Μ. Την κ.Δόμνα Ευαγγελίδου, Επισκέπτρια Υγείας του Κ.Ψ.Υ. του Β.Δ.τομέα του Ψ.Ν.Θεσσαλονίκης. Την κ.Παναγιώτα Αλτιντή, Κλινική και Συμβουλευτική Ψυχολόγο.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, η Διοικήτρια του Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου-Ψ.Ν.Θ». Ο Διευθυντής Παθολογικής κλινικής του Ψ.Ν.Θ. Ο πρόεδρος του Κοι.Σ.Π.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του Κοι.Σ.Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, ο Επιστημονικά Υπεύθυνος της Μονάδας Πρασίνου του Ψ.Ν.Θ., η πρόεδρος του συλλόγου των «Φίλων του Ψυχιατρείου». Η κ.Ελένη Λεβέντη, Θεατρολόγος και πολλοί άλλοι. Μέλη, φροντιστές και φίλοι απόλαυσαν μια ιδιαίτερη βραδιά γνώσης, ενημέρωσης και ενδιαφέροντος για την Ψυχική Υγεία.
Όλοι φύγαμε ευχαριστημένοι με εμπεδωμένη την ανάγκη να υπάρχει Καλή Ψυχική Υγεία. Η ημερίδα υποστηρίχτηκε από το πρόγραμμα ΣΤΗΡΙΖΩ του υπουργείο Εσωτερικών του τομέα Μακεδονίας και Θράκης.

Οκτ. 2021 

Η εκδήλωση Voltάρω στην παραλία της Θεσσαλονίκης

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Γιουτίκας) για 5η συνεχόμενη χρονιά η εκδήλωση Voltάρω στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Η δράση αποσκοπεί στην εξοικείωση των πολιτών με επιλογές βιώσιμης κινητικότητας σε αστικό περιβάλλον, και στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της ηλεκτροκίνησης.
Οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται τον σχετικό διαδικτυακό τόπο για διαρκή ενημέρωση: http://www.voltaro-pkm.gr/
Να αναδείξουμε την πόλη μας ως μια έξυπνη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη!
https://www.voria.gr/.../voltaro-5-drone-metaferoun...

Σεπτ. 2021 

Στα πλαίσια της ΔΕΘ διοργανώνεται μια εκδήλωση, με συμμετοχή της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης ΠΚΜ, για τις προοπτικές του Αγροδιατροφικού Τομέα

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί σημαντικότατη δραστηριότητα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, και η ανταγωνιστικότητά του θα πρέπει να υποστηριχθεί, με την ορθή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.

Σεπτ. 2021 

"Η αποτελεσματική διακυβέρνηση στηρίζεται στην καλή ενημέρωση των πολιτών"

Μια πολύ εποικοδομητική συνεργασία είχε η Περιφερειακή Συμπαραστάτρια με τον Τομεάρχη εξυπηρέτησης του πολίτη, κ. Ντίνο Κούη. Στο Γραφείο του Συμπαραστάτη απευθύνονται πολλοί πολίτες απλά για ενημέρωση σε γενικότερα ζητήματα διακυβέρνησης, που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Συμπαραστάτη. Ο ορισμός του κ. Κούη, ως Τομεάρχη εξυπηρέτησης του πολίτη, αποδεικνύει την ευαισθησία της Περιφερειακής Διοίκησης για την εξυπηρέτηση των πολιτών, και συνδράμει τα μέγιστα στην λειτουργία του Γραφείου του Συμπαραστάτη.
Στην πρώτη αυτή συνάντηση συζητήθηκαν δυνατές κοινές δράσεις του Τομεάρχη και της Συμπαραστάτριας, όπως:
1. Εστίαση στα θέματα τα οποία οι πολίτες ζητούν συχνά ενημέρωση και οργάνωση των διαδικασιών ώστε να παρέχεται σαφής ενημέρωση στους πολίτες εγκαίρως.
2. Διαδικασίες ομοιόμορφης αντιμετώπισης των ερωτημάτων των πολιτών, και στις επτά περιφερειακές ενότητες, και διαδικασίες προώθησής τους προς την περιφερειακή διοίκηση.
3. Ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την συνολική Δομή Διακυβέρνησης της χώρας. Οι πολίτες συγχέουν διαρκώς την «Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης», η οποία είναι δομή της κεντρικής κυβέρνησης (δηλ. των υπουργείων) στη Βόρεια Ελλάδα, με την «Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», η οποία αποτελεί αυτοδιοικητική δομή, β’ βαθμού.
Οι αρμοδιότητες των δυο δομών είναι τελείως διακριτές. Για παράδειγμα, τα ζητήματα μετανάστευσης είναι αρμοδιότητα της αποκεντρωμένης διοίκησης, ενώ οι άδειες κυκλοφορίας οχημάτων είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας.
Οι πολίτες θα πρέπει να επισκέπτονται τις σχετικές ιστοσελίδες ώστε να διερευνούν πού θα πρέπει να απευθύνονται. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης https://www.m-t.gov.gr/
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας https://www.pkm.gov.gr/
Η συνεργασία της Συμπαραστάτριας και του Τομεάρχη θα είναι διαρκής, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Αύγ. 2021 

Πανδημία και Εμβόλια

Πανδημία και Εμβόλια. Την πανδημία αυτή δε μπορούμε να την νικήσουμε χωρίς υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Το συνειδητοποιούμε όλο και περισσότεροι, όλο και περισσότερο.
Η υγεία μας είναι υπέρτατο αγαθό, ας την προστατεύσουμε.
Οι κυβερνήσεις ήδη προχωρούν σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, σε χώρους με ευάλωτες ομάδες πολιτών, όπως γηροκομεία, νοσοκομεία, φροντίδα ΑΜΕΑ κτλ.
Να αποφασίσουμε να συμμετέχουμε εθελοντικά στον εμβολιασμό, να συμβάλουμε στην κοινή προσπάθεια. Ο φόβος του κάθε πολίτη είναι σεβαστός. Συχνά είναι δύσκολα διαχειρίσιμος, αλλά δεν είναι ανίκητος. Να εμπιστευθούμε τους ειδικούς.
Τα εμβόλια σώζουν ζωές, και δίνουν ποιότητα στις ζωές μας, το βίωσε η ανθρωπότητα τους τελευταίους αιώνες.
Να κάνουμε αποφασιστικά το βήμα προς την ελευθερία μας!
https://www.facebook.com/110247000563487/videos/543357123532434"

Ιούλ. 2021 

Επίσκεψη της κας Παυλίδου στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών

Επίσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Σπυρόπουλο, την Τομεάρχη Πολιτισμού κα. Περιστέρη και Διευθυντές των Υπηρεσιών, είχε η Περιφερειακή Συμπαραστάτης κ. Παυλίδου, την Τρίτη 1 Ιουνίου 2021. Το κύριο θέμα της συζήτησης αφορούσε στην οργάνωση της εξυπηρέτησης των πολιτών μετά από την δύσκολη περίοδο της πανδημίας.
Με την εφαρμογή της Τηλεργασίας και την επιτάχυνση της Ψηφιοποίησης σε όλες τις υπηρεσίες, διαμορφώνονται νέες ευνοϊκές συνθήκες για την καθημερινότητα των πολιτών και των εργαζομένων και η Περιφερειακή Διοίκηση αναπροσαρμόζει την λειτουργία της.
Η κα. Παυλίδου παρουσίασε συμπεράσματα από το πρώτο έτος της λειτουργίας του Θεσμού του Συμπαραστάτη στην Περιφέρεια ΠΚΜ. Η Ετήσια Έκθεση του Συμπαραστάτη βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Συμπαραστάτη.
Ενημερώθηκε δε, για τα αντιπλημμυρικά έργα της Περιφερειακής Ενότητας καθώς και για την ετοιμασία των επιχειρήσεων Τουρισμού για τη θερινή περίοδο που ξεκινά.
Η δημόσια διοίκηση καλείται να επιταχύνει βηματισμό ώστε να εξασφαλισθεί η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και σε μια αναπτυξιακή πορεία.
Εξακολουθούμε να προσέχουμε και εμβολιαζόμαστε!
Η πανδημία είναι ακόμη εδώ.
https://infonews24.gr/2021/06/01/synantisi-n-paylidoy-p-spyropoyloy-poia-zitimata-ethesan-polites-thesmo/

Ιούν. 2021 

Πασχαλινή κάρτα

Πασχαλινή κάρτα

Μάιος 2021 

Συνέντευξη της κ. Παυλίδου στον κ. Παπαγιαννίδη και τον κ. Μπλιάτικα.

Μία πολύ ευχάριστη, ελπίζω και ενδιαφέρουσα για τους πολίτες, συζήτηση με τον Αντώνη Παπαγιαννίδη και τον Κώστα Μπλιάτκα στη σειρά των e-συναντήσεων «Μισή ώρα στην Economia”.
Τους ευχαριστούμε θερμά για την προβολή του θεσμού του Περιφερειακού Συμπαραστάτη.
https://www.facebook.com/watch/?v=843486403178186

Απρ. 2021 

Συνέντευξη της κ. Παυλίδου στην ΕΡΤ στις 17 Μαρτίου με θέμα τα παράπονα...στην Περιφέρεια

Γενική παρουσίαση του Θεσμού και απολογισμός του πρώτου έτους λειτουργίας του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η πανδημία αφήνει και πολλές θετικές εμπειρίες που μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης.
https://www.youtube.com/watch?v=01hFDVj4syg

Μαρ. 2021 

Επίσκεψη από τον περιφερειακό σύμβουλο και επικεφαλή της παράταξης “Πρώτη Δύναμη για τη Μακεδονία”, Γαβριήλ Αβραμίδης την Δευτέρα 08/02/2021.

"Συνεργασία με Περιφερειακές Παρατάξεις"
Στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον ετήσιο απολογισμό της περιφερειακής διοίκησης πραγματοποιήθηκε και η παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του Περιφερειακού Συμπαραστάτη. Πολλές Περιφερειακές παρατάξεις ζήτησαν εκτενέστερη ενημέρωση για τον Θεσμό, με στόχο να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμά τους δράσεις που να ανταποκρίνονται σε αιτήματα των πολιτών.
Σήμερα συζητήσαμε διεξοδικά, με τον επί κεφαλής της παράταξης "Πρώτη Δύναμη για την Μακεδονία", κ. Γαβριήλ Αβραμίδη, την επίπτωση της πανδημίας στην λειτουργία του Θεσμού, και εξετάσαμε τρόπους συνεργασίας ώστε να υποστηριχθεί η διαφανής και αποτελεσματική διοίκηση της περιφέρειας στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.
Καλή επιστροφή στην κανονικότητα, Καλή μας συνεργασία!
-------------------------------------------------------------------
ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: “Συνάντηση με την συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης”
Ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης “Πρώτη Δύναμη για τη Μακεδονία”, Γαβριήλ Αβραμίδης επισκέφτηκε την συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Νιόβη Παυλίδου, και ενημερώθηκε για την λειτουργία του θεσμού. Η κ. Νιόβη Παυλίδου έκανε αναλυτική ενημέρωση για τον θεσμό, ο οποίος είναι ανεξάρτητη αρχή και δέχεται αναφορές άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών της περιφέρειας, των νομικών της προσώπων και των επιχειρήσεών της και διαμεσολαβεί προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα. Η ανεξάρτητη αρχή είναι υποχρεωμένη να απαντά εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός τριάντα ημερών στους ενδιαφερόμενους.
Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Γαβριήλ Αβραμίδης ευχαρίστησε την κ. Νιόβη Παυλίδου για την εξαιρετική ενημέρωση και την συνεχάρη για το έργο της. Εξάλλου, η παράταξη, “Πρώτη Δύναμη για τη Μακεδονία”, στηρίζει τον θεσμό και πιστεύει πως είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Φεβ. 2021 


Επίσκεψη του Προέδρου της Μητροπολιτικής Επιτροπής της Περιφέρειας, κ. Θεόδωρου Μητράκα πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2021.

Ολοκληρώθηκε ένας χρόνος λειτουργίας του Γραφείου του Περιφερειακού Συμπαραστάτη. Ένας χρόνος που μόνο από "κανονικότητα" δεν χαρακτηρίστηκε. Οι ανατροπές, οι δυσκολίες, οι εντάσεις στην λειτουργία της αυτοδιοίκησης ήταν άπειρες. Και η αγωνία των πολιτών έφθανε στο τηλέφωνο και το ταχυδρομείο του Συμπαραστάτη.
Ελπίζουμε όλοι η νέα χρονιά να κυλήσει πιο ομαλά και να πετύχουμε μια σταθερή και αναπτυξιακή πορεία στην Περιφέρεια μας. Οι συνέργειες του Γραφείου με φορείς, επιχειρήσεις και συλλογικότητες της Περιφέρειας θα ενταθούν, ώστε να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της κακοδιοίκησης και των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Η επίσκεψη του Προέδρου της Μητροπολιτικής Επιτροπής της Περιφέρειας, κ. Θεόδωρου Μητράκα, θεωρούμε ότι έκανε καλό ποδαρικό στη νέα χρονιά. Η συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων των πολιτών προς τον Συμπαραστάτη προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, από το μητροπολιτικό κέντρο. Συζητήσαμε σειρά θεμάτων που με συνεργασία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα. Καλή Χρονιά! καλή συνεργασία μας

Ιαν. 2021 
Ευχετήρια κάρτα

Ευχετήρια κάρτα
Δεκ. 2020 

Το Γραφείο του Περιφερειακού Συμπαραστάτη επισκέφθηκε, την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, ο Συμπαραστάτης του Δημότη & της Επιχείρησης του Δήμου Ωραιοκάστρου, κος Γεώργιος Ατματζίδης.

Το Γραφείο του Περιφερειακού Συμπαραστάτη επισκέφθηκε, την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, ο Συμπαραστάτης του Δημότη & της Επιχείρησης του Δήμου Ωραιοκάστρου, κος Γεώργιος Ατματζίδης. Η συζήτηση κάλυψε τόσο θέματα αρμοδιοτήτων των Συμπαραστατών της αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, όσο και πρακτικά θέματα επικοινωνίας και συνεργασίας τους. Η κα Νιόβη Παυλίδου αναφέρθηκε στα αιτήματα των πολιτών που έχει διαχειριστεί ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης, στον τρόπο λειτουργίας του Θεσμού στην διάρκεια της πανδημίας, και τόνισε τα σημεία στενής συνεργασίας που μπορεί να έχουν οι Συμπαραστάτες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για να αντιμετωπισθούν με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματα των πολιτών στην εκτενή γεωγραφικά περιφέρειά μας.
Επιπλέον, η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης έχει ιδιαίτερες, θεσμοθετημένες αρμοδιότητες, όπως πχ. η εποπτεία των λαϊκών αγορών, οπότε η συνεργασία με τους Δήμους είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική διαχείριση των αιτημάτων των πολιτών. Η κα. Παυλίδου υποσχέθηκε ότι σύντομα θα ανταποδώσει την επίσκεψη στον Δήμο Ωραιοκάστρου.

Σεπτ. 2020 

Tον Συμπαραστάτη του Δήμου και της Επιχείρησης της ηρωϊκής πόλης της Νάουσας, κ. Δημοσθένη Ταούλα, επισκέφθηκε την Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2020, η Περιφερειακή Συμπαραστάτης, κα. Νιόβη Παυλίδου. 

Τον Συμπαραστάτη του Δήμου και της Επιχείρησης της ηρωϊκής πόλης της Νάουσας, κ. Δημοσθένη Ταούλα, επισκέφθηκε την Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2020, η Περιφερειακή Συμπαραστάτης, κα. Νιόβη Παυλίδου. Κεντρικό θέμα συζήτησης υπήρξε η ανάπτυξη συνεργειών ώστε να αντιμετωπισθούν πιο αποτελεσματικά ζητήματα που αφορούν από κοινού την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως πχ, ο καθαρισμός ρεμάτων, η επίβλεψη και βελτίωση του οδικού δικτύου, η αντιμετώπιση ζητημάτων του αγροδιατροφικού τομέα, στον οποίο η περιοχή της Νάουσας κατέχει εξέχουσα θέση στην περιφέρεια, αλλά και γενικότερα η καλύτερη οργάνωση του θεσμού των συμπαραστατών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Πολύ εποικοδομητική υπήρξε και η συζήτηση με τον Δήμαρχο Νάουσας κ. Νικόλα Καρανικόλα, για ποικίλα θέματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση α’ και β΄ βαθμού. Η κα. Παυλίδου αναφέρθηκε στο ότι είναι εντυπωσιακό που ο Δήμος Νάουσας υπήρξε από τους λίγους δήμους της χώρας που εξέλεξε Συμπαραστάτη μέσα στα χρονικά όρια που θέτει ο νόμος. Και συμπλήρωσε ότι είναι θετικό που ο Θεσμός του Συμπαραστάτη προχωρά για πρώτη φορά αρκετά δυναμικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Στη συζήτηση τονίσθηκε ότι αρχίζει μεν μια νέα αυτοδιοικητική θητεία σε δυσμενείς συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά υπάρχει μια αποφασιστικότητα από όλους στο να επιτύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, γιατί είναι πλέον καθαρό ότι η χώρα πρέπει να μπει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς αργοπορία.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ
Συνάντηση Δημάρχου Νάουσας με την Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Την Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Καθηγήτρια της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Νιόβη Παυλίδου υποδέχτηκε σήμερα στο γραφείο του στο δημαρχείο ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Νικόλας Καρανικόλας, παρουσία του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Νάουσας κ. Δημοσθένη Ταούλα.
Με αφορμή την συνάντηση ο κ. Καρανικόλας δήλωσε: «Είχα την χαρά να υποδεχτώ σήμερα στη Νάουσα με τον θεσμικό της ρόλο ως Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας την αγαπητή μου συνάδελφο στο πανεπιστήμιο κ. Νιόβη Παυλίδου, με την οποία συζητήσαμε διεξοδικά ζητήματα συνεργασιών και ζητημάτων, που άπτονται της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών και της καλύτερης εξυπηρέτησής τους από τις υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης.»

Σεπτ. 2020 Το Γραφείο του Περιφερειακού Συμπαραστάτη επισκέφθηκε την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020 η Τοπική Οργάνωση (ΤΟ) Κεντρικής Μακεδονίας του πολιτικού κόμματος "Δημιουργία Ξανά" (ΔΗΞΑ).

Το Γραφείο του Περιφερειακού Συμπαραστάτη επισκέφθηκε την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020 η Τοπική Οργάνωση (ΤΟ) Κεντρικής Μακεδονίας του πολιτικού κόμματος "Δημιουργία Ξανά" (ΔΗΞΑ). Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Βασίλης Πανίδης, πρόεδρος της ΤΟ, η Μερσίνα Παπαδοπούλου, Γραμματέας της ΤΟ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής, και ο Δημοσθένης Τριανταφυλλίδης, ταμίας της ΤΟ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής της ΔΗΞΑ. Επισημαίνοντας ότι πιστεύοντας στον Θεσμό του Συμπαραστάτη και τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας του δημοσίου τομέα ζήτησαν πληροφόρηση για την πορεία του Θεσμού στην δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η κα. Παυλίδου παρείχε διεξοδική ενημέρωσε για τις αρμοδιότητες του Θεσμού, αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που αναπτύχθηκε με το στελεχιακό δυναμικό της Περιφερειακής Διοίκησης και στη συνέχεια ανέλυσε τα θέματα που κλήθηκε να διαχειριστεί, όπως: ζητήματα αδειών οδήγησης, θέματα λαϊκών αγορών, προβλήματα σχετικά με την κατάσταση του οδικού δικτύου, ζητήματα οριοθέτησης και καθαρισμού ρεμάτων, προβλήματα σχετικά με το πρόγραμμα μείωσης της όχλησης από κουνούπια, αλλά και πολλά αιτήματα που αφορούν στην εθνική διοίκηση ή σε ανεξάρτητους φορείς (εφορίες, ΕΦΚΑ, ΕΥΑΘ, ΟΑΣΘ, κτλ) και δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Περιφερειακού Συμπαραστάτη.
Η κα. Παυλίδου τόνισε ότι ο αιτών λαμβάνει πάντοτε γραπτή απάντηση στο αίτημά του, και στις περισσότερες των περιπτώσεων μέσα στα όρια που ορίζει ο νόμος. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι με τη νέα αυτοδιοικητική χρονιά εισερχόμαστε σε περίοδο πιο κανονικής λειτουργίας της αυτοδιοίκησης και επομένως η συνεργασία με πολίτες, συλλογικότητες, επιχειρήσεις και φορείς θα είναι πιο εύκολη και αποτελεσματική.

Σεπτ. 2020 

Συζήτηση για την Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης με την ψυχή της Εστίας. κ. Αθηνά Τοτοκότση στις 15/06/2020.

Στις ποικίλες αρμοδιότητες της Περιφερειακής Διοίκησης συγκαταλέγεται και η εποπτεία της λειτουργίας των πολυάριθμων μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων/φορέων με έδρα στα γεωγραφικά όρια της Περιφέρειας.
Στις 15/06/2020 συζητήσαμε εκτενώς για την Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης με την ψυχή της Εστίας. κ. Αθηνά Τοτοκότση σχετικά με τις αρμοδιότητες του Περιφερειακού Συμπαραστάτη, για το πλαίσιο λειτουργίας της Εστίας, τις μελλοντικές δράσεις της, καθώς και για ευρύτερα προβλήματα της πόλης (συγκοινωνίες, αντιπλημμυρική προστασία, κτλ) που επηρεάζουν τον προγραμματισμό όλων μας.

Ιούν. 2020 

Συζήτηση με τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ Παγίων, κ. Σάκη Τζακόπουλο, στα γραφεία της εταιρείας στις 12/06/2020.

Συζήτηση με τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ Παγίων, κ. Σάκη Τζακόπουλο, στα γραφεία της εταιρείας. Στην ΕΥΑΘ Παγίων ανήκουν όλες οι υποδομές, εγκαταστάσεις, οικόπεδα, ακίνητα που αφορούν στις υπηρεσίες Ύδρευσης και Αποχέτευσης του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
Η εταιρεία καλύπτει και την διαχείριση ομβρίων υδάτων της πόλης, οπότε ικανός αριθμός ρεμάτων του αστικού ιστού εμπίπτει στις αρμοδιότητες και εποπτεία και της ΕΥΑΘ Παγίων. Τα ρέματα της πόλης αποτελούν πολύ συχνά παράγοντα ανησυχίας των κατοίκων της. Η διαρκής συνεργασία με την εταιρεία θα βοηθήσει το Γραφείο Συμπαραστάτη να απαντήσει και να διασκεδάσει σχετικές ανησυχίες των πολιτών.

Ιούν. 2020 

Τα κεντρικά γραφεία της ΕΥΑΘ ΑΕ επισκέφθηκε η Συμπαραστάτης του Πολίτη & της Επιχείρησης, κα. Νιόβη Παυλίδου στις 09/06/2020.

Τα κεντρικά γραφεία της ΕΥΑΘ ΑΕ επισκέφθηκε η Συμπαραστάτης του Πολίτη & της Επιχείρησης, κα. Νιόβη Παυλίδου, για μια ενημερωτική συζήτηση με τον Πρόεδρο, κ. Άγι Παπαδόπουλο, και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Άνθιμο Αμανατίδη, σχετικά με την λειτουργία της εταιρείας και τον προγραμματισμό των ψηφιακών υπηρεσιών της προς τον πολίτη.
Η λειτουργία της ΕΥΑΘ δεν σχετίζεται με τις αρμοδιότητες του Περιφερειακού Συμπαραστάτη. Παρ όλα αυτά, η εταιρεία διαχειρίζεται ένα κοινό αγαθό, το νερό, και ένα σημαντικό περιβαλλοντικό σύστημα, το αποχετευτικό δίκτυο, για περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), και πολλά σχετικά ερωτήματα πολιτών φθάνουν στο Γραφείο του Συμπαραστάτη. Η καλή ενημέρωση για τον κύκλο εργασιών των φορέων και οργανισμών στην ΠΚΜ είναι χρήσιμη για το Γραφείο, για να κατευθύνει ορθά τα, συχνά περίπλοκα, ερωτήματα των πολιτών της περιφέρειας.

Ιούν. 2020 

Συνάντηση στις 29 Μαΐου 2020, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αργύρης Χουρμουζέλης, και την Περιφερειακή Συμπαραστάτης της Δυτικής Μακεδονίας, Κατερίνα Τσιομπάνου.

Συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στις 29 Μαΐου 2020, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αργύρης Χουρμουζέλης, η Περιφερειακή Συμπαραστάτης της Δυτικής Μακεδονίας, Κατερίνα Τσιομπάνου και η Περιφερειακή Συμπαραστάτης της Κεντρικής Μακεδονίας, Νιόβη Παυλίδου, όπου ανέλυσαν τον τρόπο λειτουργίας του θεσμού, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στις σχέσεις τους με τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας και τις πρακτικές επίλυσής τους.
Είναι η πρώτη φορά που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποκτούν Περιφερειακό Συμπαραστάτη. Αποτελεί σημαντικό βήμα η αξιοποίηση του θεσμού από τις Περιφέρειες και η ενεργοποίηση της ανεξάρτητης αρχής που βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών τους. Ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης αποτελεί ένα ανεξάρτητο όργανο, το οποίο ερευνά αναφορές κακοδιοίκησης και διαμεσολαβεί ανάμεσα στις υπηρεσίες και τους πολίτες ή επιχειρήσεις, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με υπηρεσίες ή νομικά πρόσωπα της Περιφέρειας. Στόχος του είναι να προάγει τη χρηστή διοίκηση ενώ έχει τη δυνατότητα να κάνει συστάσεις και να υποβάλλει προτάσεις για την επίλυση θεμάτων, στοχεύοντας στην βελτίωση της διοίκησης, χωρίς να επιβάλλει κυρώσεις και ποινές.
Κατά τη συνάντηση ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο θέμα της συνεργασίας των Συμπαραστατών μέσω του Δικτύου των Συμπαραστατών που ιδρύθηκε με σκοπό την ενίσχυση του θεσμού και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των Συμπαραστατών, με γνώμονα την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών και επιχειρήσεων σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Κατόπιν προφορικής επικοινωνίας με τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κ Φίλιππο Τριομμάτη, αποφασίστηκε η διενέργεια τηλεδιάσκεψης, εντός του επόμενου μήνα, με όλα τα μέλη του Δικτύου.

Μάιος 2020 

Εκδηλώσεις Μνήμης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στις 24/05/2020.

Εκδηλώσεις Μνήμης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει τις ευθύνες της για τα τραγικά αυτά γεγονότα και να γυρίσει σελίδα στην ιστορία της, στη βάση των αξιών του ανθρωπισμού και της ειρηνικής συνύπαρξης.

Μάιος 2020 

Συμμετοχή στις 13/04/2020, 12μμ με τηλεδιάσκεψη, στην έκτακτη μονοθεματική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΠΚΜ, για τις επιπτώσεις και την αντιμετώπιση του COVID-19.

Συμμετοχή (13/04/2020, 12μ), με τηλεδιάσκεψη, στην έκτακτη μονοθεματική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΠΚΜ, για τις επιπτώσεις και την αντιμετώπιση του COVID-19. Πραγματοποιήθηκε διεξοδική ενημέρωση για τις δράσεις της Διοίκησης και κατατέθηκαν παρατηρήσεις/προτάσεις από όλες τις περιφερειακές παρατάξεις.
Το γραφείο του Συμπαραστάτη δέχεται πολλά αιτήματα πολιτών που ζητούν λύσεις σε προβήματά τους. Η πλειοψηφία των αιτημάτων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Περιφερειακού Συμπαραστάτη. Παρέχεται όμως κάθε δυνατή ενημέρωση και βοήθεια ώστε οι πολίτες να απευθυνθούν στους αρμόδιους φορείς. Η σημερινή συνεδρίαση ήταν πολύ υποστηρικτική για την λειτουργία του γραφείου, μέσα στην πρωτόγνωρη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε.

Απρ. 2020 

Επίσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.

Επίσκεψη στην Κατερίνη πραγματοποίησε την 6η Φεβρουαρίου 2020 η Συμπαραστάτης του Πολίτης & της Επιχείρησης κα. Νιόβη Παυλίδου με στόχο την ενημέρωση των πολιτών και των υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας για τον θεσμό του Συμπαραστάτη.
Σε σύσκεψη με τους προϊσταμένους των υπηρεσιών συζητήθηκε ο τρόπος επικοινωνίας του Συμπαραστάτη με τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας και τα βασικά ζητήματα στα οποία θα επικεντρωθεί αρχικά η συνεργασία τους.
Στη συνέχεια παραβρέθηκε στην κοπή πίτας των εργαζομένων.

Φεβ. 2020 

Η κα. Παυλίδου  στην εκπομπή του Dion TV, «ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΗ" (καντε click ΕΔΩ).

Στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης του Έργου του Περιφερειακού Συμπαραστατη του Πολίτη και τηςΕπιχείρησης δόθηκε τηλεοπτική συνέντευξη στην τηλεόραση DION Tv "Με την ΕΥΗ" και στην πρωινή εκπομπή της κα. Χρυσικού στο ράδιο ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Φεβ. 2020 

Επίσκεψη στην Περιιφερειακή Ενόττητα Κιλκίς

Επίσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς πραγματοποίησε η κα. Παυλίδου στις 25 Φεβρουαρίου 2020. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ανδρέας Βεργίδης οργάνωσε συνάντηση-συζήτηση με το στελεχιακό δυναμικό της Ενότητας, για την καλύτερη υποστήριξη της λειτουργίας του θεσμού του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης.  Στην συνάντηση συμμετείχαν και ο Δήμαρχος Κιλκίς, κ. Δημήτριος Κυριακίδης, ο κ. Γιώργος Ηλιάδης από το Επιμελητήριο Κιλκίς, τοπικά μέσα επικοινωνίας και η περιφερειακή σύμβουλος Κιλκίς, κα. Νατάσα Σωτηριάδου.
Η κα. Παυλίδου αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες του Συμπαραστάτη. Τόνισε ότι ο Συμπαραστάτης προσπαθεί να απαντήσει, μέσα σε 30 μέρες, σε αναφορές των πολιτών ή των επιχειρήσεων για θέματα κακοδιοίκησης των υπηρεσιών της περιφέρειας. Ενημερώνεται για το πρόβλημα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, εξετάζει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και κρίνει αν όντως υπάρχει θέμα κακοδιοίκησης. Αν χρειάζεται, ζητά ειδική νομική συμβουλή. Η λειτουργία του έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, δεν επιβάλλει ποινές, δεν νομοθετεί. Δύναται να προβαίνει σε προτάσεις βελτίωσης του διοικητικού έργου. Ο Συμπαραστάτης δεν ασχολείται με διαφορές μεταξύ πολιτών, ούτε με προβλήματα πολιτών με υπηρεσίες του κράτους (εφορία, υπουργεία, δικαστήρια κτλ), ούτε με προβλήματα μεταξύ πολιτών και δήμων. Εξετάζει λειτουργίες που απορρέουν στενά από τις αρμοδιότητες της περιφερειακής διοίκησης (καθυστερήσεις αδειοδοτήσεων, επιβολή προστίμων, συντήρηση οδικού δικτύου, ρυθμίσεις λαϊκών αγορών, θέματα δημόσιας υγείας κτλ). Επομένως, η συνεργασία με το προσωπικό της περιφέρειας για την άμεση και δίκαιη εππιλυση των προβλημάτων είναι πολύ σημαντική.
Στη συνέχεια έγινε περιγραφή του τρόπου λειτουργίας του Περιφερειακού Συμπαραστάτη, με αναφορά στην ιστοσελίδα, την σελίδα facebook, τους τρόπους επικοινωνίας με τον πολίτη, την λειτουργία της πλατφόρμας αναφορών, ώστε το προσωπικό να μπορεί να ενημερώνει τον πολίτη για τον Θεσμό.
Επιπλέον, η κα. Παυλίδου ανέφερε ότι προσβλέπει και σε μια καλή συνεργασία με τους Συμπαραστάτες των Δήμων ώστε οι πολίτες της Περιφέρειας να βρίσκουν λύσεις σε κάθε πρόβλημα της τοπικής αυτοδιοίκησης και να αποφεύγεται η δικαστική οδός επίλυσης διαφορών.
Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου ζήτησε λεπτομέρειες για τις σχέσεις του Περιφερειακού Συμπαραστάτη με τα Υπουργεία, και η κα Παυλίδου απάντησε ότι θεσμικά σχέση δεν υπάρχει, αλλά ο Συμπαραστάτης καταθέτει προτάσεις βελτίωσης του διοικητικού έργου στο Περιφερειακό Συμβούλιο και αυτές μπορούν να προωθηθούν στην κεντρική διοίκηση. Ο κ. Ηλιάδης ζήτησε μια σύνοψη της συζήτησης για να την προωθήσει στα μέλη του Επιμελητηρίου.
Ο Δήμαρχος Κιλκίς ανέφερε ότι βλέπει πολύ θετικά τον Θεσμό και τόνισε ότι θα αρχίσουν οι διαδικασίες για την ανάδειξη Δημοτικού Συμπαραστάτη. Θεωρεί ότι ο Θεσμός είναι θετικός όχι μόνο για τους πολίτες αλλά και για την διοίκηση του Δήμου. Τόνισε την ανεξαρτησία και την αντικειμενικότητα που θα πρέπει να έχουν οι Συμπαραστάτες στο έργο τους.
Η κα. Σωτηριάδου σημείωνε λεπτομέρειες για μια μελλοντική ενημέρωση-συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Στην συζήτηση συμμετείχαν και τα στελέχη της Αντιπεριφέρειας και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων. Τόνισαν τις δυσκολίες της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, την μείωση χρηματοδότησης, τις συχνές αλλαγές της νομοθεσίας, την ελλιπή ενημέρωση των πολιτών για το νομικό πλαίσιο, τις δυσκολίες στην καθημερινότητα του έργου τους. Τονίστηκε από την κα. Παυλίδου ότι δεν είναι δεδομένο ότι ο πολίτης έχει πάντα δίκιο, πιθανά αγνοεί συχνά το θεσμικό πλαίσιο.
Η συνάντηση-συζήτηση με τους πολίτες και τους φορείς στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς υπήρξε πολύ γόνιμη και η συνεργασία προβλέπεται ότι θα είναι εύκολη και αποτελεσματική στο μέλλον.

Θεσμική Επίσκεψη του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης στον Περιφερειακό Συμπαραστατη.

Θεσμική επίσκεψη πραγματοποίησε την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης στο γραφείο του Περιφερειακού Συμπαραστάτη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  για μια πρώτη συζήτηση αιτημάτων των μελών του και διερεύνηση του τρόπου συνεργασίας τους.

Φεβ. 2020 

Ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε Επίσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας 

Επίσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας πραγματοποίησε την 11η Φεβρουαρίου 2020 η Συμπαραστάτης του Πολίτη & της Επιχείρησης κα. Νιόβη Παυλίδου, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών και των υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας για τον θεσμό του Συμπαραστάτη.
Η κα. Παυλίδου συμμετείχε σε τηλεφωνικές και τηλεοπτικές συνεντεύξεις στα τοπικά μέσα και παραυρέθηκε στην κοπή της πίτας των εργαζομένων της Αντιπεριφέρειας. Συμμετείχε δε και στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Φεβ. 2020 

Η Συνέντευξη της Κας Νιόβης Παυλιδου (καντε κλικ εδω.)

Η κα Παυλίδου βρέθηκε στην Πέλλα και στην Έδεσσα και μίλησε στον Στέφανο Μίντζα για τις αρμοδιότητες της αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν και να επικοινωνήσουν μαζί της. 

Φεβ.  2020

Νέα ιστοσελίδα και Ηλεκτρονικό Σύστημα υποβολής Αναφορών στον Περιφερειακό Συμπαραστάτη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Για να τονισθεί η ιδιαίτερη και εξέχουσα σημασία που έχει ο ανεξάρτητος θεσμός του Περιφερειακού Συμπαραστάτη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Διεύθυνση πληροφορικής ανέπτυξε ειδικά για το Θεσμό νέα Ιστοσελίδα, από την οποία μπορεί κάποιος να πραγματοποιήσει αυτόματα κλήση από το κινητό τηλέφωνο, καθώς και Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Αναφορών και Καταγγελιών με σκοπό την καλύτερη παρακολούθηση και την άμεση διαβίβαση των αναφορών στις Υπηρεσίες και την αποτελεσματικότερη ενημέρωση του Πολίτη και της Επιχείρησης.
Σελίδα: symparastatis.pkm.gov.gr
Ιαν. 2020 

Ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε Συνάντηση με τον Ομόλογό του στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο του καλύτερου και αποτελεσματικότερου Συντονισμού των Ενεργειών του Συμπαραστάτη στη ΠΚΜ και την οργάνωση μιας αποτελεσματικής συνεργασίας στην αυτοδιοικητική θητεία που ξεκινά, η κα Νιόβη Παυλίδου, ως εκπρόσωπος του θεσμού, ξεκίνησε ένα κύκλο συναντήσεων με Συμπαραστάτες από Δήμους και Περιφέρειες.
Τις συναντήσεις εγκαινίασε ο Δήμος Θεσσαλονίκης με τον Κο Μάριο Καργιώτη Συμπαραστάτη του Δήμου. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο της κας Παυλίδου στη ΠΚΜ, επι της 26ης Οκτωβρίου, συζητήθηκαν κυρίως ο ρόλος του Συμπαραστάτη στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, τρόποι επικοινωνίας με του Πολίτες και της επιχειρήσεις, και γενικότερα αποτελεσματικοί τρόποι συντονισμού και ενιαίας αντιμετώπισης ομοειδών θεμάτων.
Μέσα στην εβδομάδα η κα Παυλίδου έχει προγραμματίσει συνάντηση με την ομόλογό της στη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τη κα Αικατερίνη Τσιομπάνου.

Ιαν 2020 

Η Συμπαραστάτης της Περιφέρειας  Δυτικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίικη.

Η Περιφερειακή Συμπαραστάτης Δυτικής Μακεδονίας, κα Κατερίνα Τσιομπάνου, συναντήθηκε με την κα Νιόβη Παυλίδου στο Γραφείο του Συμπαραστάτη ΠΚΜ, 26ης Οκτωβρίου Θεσσαλονίκη.
Συζητήθηκαν ο ρόλος του Συμπαραστάτη στη Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, η επαναδημιουργία του Δικτύου Συμπαραστατών της Αυτοδιοίκησης, τρόποι επικοινωνίας με του Πολίτες και της Επιχειρήσεις, και ο συντονισμός των δυο Περιφερειών σε ομοειδή θέματα, με έμφαση στην επιχειρηματικότητα των συνοριακών περιοχών της Μακεδονίας». 

Ιαν   2020

Η καθηγήτρια του ΑΠΘ Νιόβη Παυλίδου, είναι η νεοεκλεγείσα Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η κ. Παυλίδου ήταν πρόταση της παράταξης «Αλληλεγγύη» του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, την οποία ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο. «Είναι ένα σημαντικό βήμα να αποκτήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, επειδή τα προβλήματα είναι πολλά κι ο πολίτης πρέπει να έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στην επίλυσή τους. Ο πολίτης δεν πρέπει να αισθάνεται μακριά από το Περιφερειακό Συμβούλιο, που λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις γι’ αυτόν. Το νέο θεσμικό πλαίσιο στην Αυτοδιοίκηση μπορεί να δώσει επίσης μια δίοδο στον πολίτη, μέσα από τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες του θεσμού του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης. Στην ψηφιακή εποχή θα γίνουν αλλαγές και στη διοίκηση των Περιφερειών, ενώ με την ψηφιακή διακυβέρνηση ο πολίτης οφείλει να έχει ρόλο σε όσα τον αφορούν. Με τον έλεγχο του τρόπου άσκησης της διοίκησης και την καλή συνεργασία ανάμεσα στον Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης και τις περιφερειακές υπηρεσίες θα μπορέσουμε να γίνουμε ακόμη πιο ωφέλιμοι για όλους τους πολίτες ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», είπε εισαγωγικά η κ. Παυλίδου. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι «στη διάρκεια της προηγούμενης πενταετίας, η κ. Παυλίδου από τα έδρανα της αντιπολίτευσης άσκησε στη διοίκησή μας εποικοδομητική κριτική και ουσιαστική αντιπολίτευση, με σειρά προτάσεων, πολλές από τις οποίες υιοθετήθηκαν από τη διοίκηση. Λόγω της σπουδαιότητας της θέσης θεωρούμε ότι πρέπει αυτή να καλυφθεί άμεσα, προκειμένου ο Συμπαραστάτης να συμβάλλει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και να είναι πραγματικά δίπλα στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Επιλέγουμε συνειδητά στην αρχή της τρέχουσας θητείας να αποκτήσουμε Συμπαραστάτη για να κερδίσουμε ως Περιφέρεια τα μέγιστα από το θεσμό. Επειδή ακριβώς ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θέλουμε να υπογραμμίσουμε τη σημασία του ρόλου του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, προτείνουμε μια γυναίκα εγνωσμένου κύρους, που γνωρίζει τα θέματα της Αυτοδιοίκησης και κυρίως της Περιφερειακής και μπορεί να συμβάλλει στα ζητήματα τόσο της καθημερινότητας, όσο και της επιχειρηματικότητας. Για εμάς στη διοίκηση και για εμένα προσωπικά, όπως επανειλημμένα έχω δηλώσει, ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι ουσιαστικός όταν ασκείται εποικοδομητικά. Η απόφασή μας και η πρότασή μας για τον Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης εμπίπτει σε αυτή τη λογική και αποτελεί ένδειξη αναγνώρισης του προσώπου και βεβαίως του έργου του ως επικεφαλής αντιπολιτευτικής παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα προηγούμενα χρόνια. Η γόνιμη κριτική της κ. Παυλίδου μάς βοήθησε να λύσουμε προβλήματα, να ανεβάσουμε ταχύτητα ως διοίκηση. Πάγια θέση μας είναι ότι αντιπολίτευση και συμπολίτευση λειτουργούμε από κοινού για το συμφέρον όλων των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
www.pkm.gov.gr