ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Eπικαιροποιημένη σελίδα με τις τελευταίες δραστηριότητες του Θεσμού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. 

Η Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κα Νιόβη Παυλίδου, επισκέφθηκε, την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022, τον Δήμαρχο Παιονίας κ. Κωνσταντίνο Σιωνίδη και τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης κ. Στέργιο Γκουγκουσίδη

Ο Δήμος Παινονίας είναι μόλις ο 6ος από τους 38 Δήμους της Περιφέρειας που έχει εκλέξει Συμπαραστάτη του Δημότη. Κατά την επίσκεψη συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τον Θεσμό των Συμπαραστατών. Στο Θεσμικό πλαίσιο της χώρας έχουν μείνει, ακόμη, χωρίς ρύθμιση αρκετά ζητήματα της λειτουργίας του Θεσμού των Συμπαραστατών στην Αυτοδιοίκηση α΄και β΄ βαθμού. Δύσκολη παραμένει η εκλογή Συμπαραστάτη, λόγω της αυξημένης πλειοψηφίας που απαιτείται, η οποία σε συνδυασμό με την απλή αναλογική στην εκλογή των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων και την αδύναμη κουλτούρα συνεργασιών στην πολιτική ζωή της χώρας, οδηγεί συχνά σε άγονες εκλογικές διαδικασίες. Και το χειρότερο, οδηγεί σε διακοπτόμενη λειτουργία του Θεσμού. Διότι σε μια αυτοδιοικητική θητεία μπορεί να εκλεγεί Συμπαραστάτης, ενώ στην επόμενη να μην εκλεγεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση των πολιτών και την εμπιστοσύνη τους στους Θεσμούς. Οι ευρωπαϊκές συστάσεις για ουσιαστική υποστήριξη του Θεσμού με ανεξάρτητο προϋπολογισμό και νομική υποστήριξη καταστρατηγούνται στη χώρα μας και τα Γραφεία Συμπαραστατών παρουσιάζουν ελλιπή οργάνωση και στελέχωση. Επίσης, παρόλο που υπάρχει εμπειρία δεκαετιών στη λειτουργία του Θεσμού στις Ευρωπαϊκές Περιφέρειες, το νέο ψηφιακό περιβάλλον διοίκησης θέτει νέους κανόνες διακυβέρνησης και οδηγεί σε γενικότερη επικαιροποίηση της λειτουργίας του Θεσμού. Διευκρινίσεις επίσης κρίνονται απαραίτητες και για τις συνέργειες μεταξύ συναφών Θεσμών και δομών διοίκησης, όπως είναι οι Συνήγοροι Πολιτών, Παιδιού, Καταναλωτή, οι Επιτροπές Φιλικού Διακανονισμού, οι δομές Εσωτερικού Ελέγχου στον δημόσιο Τομέα ,κτλ. Να ελπίζουμε σε μια ουσιαστική αναθεώρηση του Θεσμικού μας πλαισίου ώστε η επόμενη Αυτοδιοικητική Θητεία να προσφέρει στους Συμπαραστάτες ένα καλύτερο περιβάλλον λειτουργίας.
Η επίσκεψη στο Δημαρχείο Παιονίας υπήρξε πολύ ουσιαστική, με συνεργασίες με πολλούς αντιδημάρχους και τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, ώστε υπήρξε πλήρης ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα που αφορούν σε συνέργειες της Δημοτικής με την Περιφερειακή Διοίκηση. Η οργάνωση του κράτους μας μπορεί να βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό, με καλύτερη περιγραφή και διάκριση των αρμοδιοτήτων μεταξύ α΄ και β βαθμού αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ώστε να προσφέρουμε στον πολίτη και τον επιχειρηματία μια λιτή και αποτελεσματική κρατική λειτουργία. Μέχρι τότε, με καλή συνεργασία αντιμετωπίζουμε τις αδυναμίες του θεσμικού πλαισίου, ώστε να στηρίζεται η δύσκολη καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων στην δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε.
Καλή συνεργασία μας!

Ιουν. 2022 

Το Δημαρχείο του Ωραιοκάστρου επισκέφθηκαν η Περιφερειακή Συμπαραστάτης του Πολίτη & της Επιχείρησης κα. Νιόβη Παυλίδου και ο Τομεάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη κ. Ντίνος Κούης, Δευτέρα 9/5/22

Το Δημαρχείο του Ωραιοκάστρου επισκέφθηκαν η Περιφερειακή Συμπαραστάτης του Πολίτη & της Επιχείρησης κα Νιόβη Παυλίδου και ο Τομεάρχης Εξυπηρέτησης του Πολίτη κ. Ντίνος Κούης, Δευτέρα 9/5/22, και είχαν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το Θεσμό των Συμπαραστατών με τον Δήμαρχο Παντελή Τσακίρη και τον «εκλεγέντα» Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης κ. Γιώργο Ατματζίδη.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας στη διακυβέρνηση της χώρας είναι ολοφάνερες και στην δυσκολία ενεργοποίησης του Θεσμού των Συμπαραστατών στις Περιφέρειες και στους Δήμους. Οι μισές Περιφέρειες και πάρα πολύ λίγοι Δήμοι έχουν εκλέξει Συμπαραστάτες στην τρέχουσα Αυτοδιοικητική θητεία.
Από του 38 Δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μόνο τέσσερις (4)- Δήμος Θεσσαλονίκης, Δήμος Θερμαϊκού, Δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας, Δήμος Δίου-Ολύμπου- προσφέρουν στους δημότες τους στήριξη μέσω του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Ο Δήμος Ωραιοκάστρου ήταν ο πέμπτος δήμος που προχώρησε στην λειτουργία του Θεσμού από την αρχή της θητείας, καινοτομώντας μάλιστα, διότι μέσα στην πανδημία διεξήγαγε ηλεκτρονική ψηφοφορία μέσω του διαπιστευμένου συστήματος «Ζευς» και εξελέγη ο κ. Ατματζίδης. Δυστυχώς, οι προσφυγές ενάντια στην ηλεκτρονική ψηφοφορία ακύρωσαν την εκλογή, αλλά ο Δήμος με επίμονες ενέργειές του κατάφερε να αναθεωρηθεί το θεσμικό πλαίσιο και να καταστεί καθαρό ότι οι ηλεκτρονικές εκλογές αποτελούν πλέον δυνατή επιλογή στις αρχαιρεσίες της Αυτοδιοίκησης. Ελπίζουμε ότι η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις στις δικαστικές και διοικητικές αποφάσεις δεν θα αναγκάσουν τον Δήμο να αποκτήσει Συμπαραστάτη προς το τέλος της Αυτοδιοικητικής θητείας! Πάντως οι ενέργειές του έχουν αφήσει θετικό αποτύπωμα σε όλες τις διαδικασίες της Αυτοδιοίκησης.
Η συζήτηση επεκτάθηκε και γενικότερα στις θετικές επιπτώσεις των ψηφιακών τεχνολογιών στην διοίκηση του κράτους. Η κα. Παυλίδου ανέδειξε την σπουδαιότητα της ψηφιακής κατάρτισης όλων των πολιτών, ώστε να αποκτήσει ο πληθυσμός απλές ψηφιακές δεξιότητες, οι οποίες θα του επιτρέψουν να βελτιώσει κατά πολύ την καθημερινότητά του και τις συναλλαγές του με το δημόσιο, φορείς και οργανισμούς. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήδη υλοποιεί πρόγραμμα κατάρτισης τρίτης ηλικίας σε επιλεγμένα ΚΑΠΗ. Μέσα από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ είναι δυνατόν να υλοποιηθούν παρόμοιες καταρτίσεις με ευρύτερη συνεργασία του α’ και β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης.


Μάϊος 2022 

Στην συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Τσαμασλή και τον Συμπαραστάτη του Δήμου Θερμαϊκού κ. Θεόδωρο Τζίνα

Πολύ λίγοι δήμοι στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν εκλέξει Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, ένας από αυτούς είναι ο Δήμος Θερμαϊκού.
Στην συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο κ. Γιώργο Τσαμασλή και τον Συμπαραστάτη κ. Θεόδωρο Τζίνα συζητήσαμε την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Συγκεκριμένα, εξετάσαμε θέματα που απασχόλησαν το Γραφείο του Περιφερειακού Συμπαραστάτη κατά την προηγούμενη χρονιά και για την απάντηση των οποίων κρίθηκε απαραίτητη η συνεργασία των δυο βαθμών της Αυτοδιοίκησης. Με καλή συνεργασία, συνεχίζουμε!

Μαρ. 2022 

Την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής επισκέφθηκε η Συμπαραστάτης του Πολίτη & της Επιχείρησης, κα Νιόβη Παυλίδου με τον Τομεάρχη Εξυπηρέτησης του Πολίτη, κ. Ντίνο Κούη

Την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής επισκέφθηκε η Συμπαραστάτης του Πολίτη & της Επιχείρησης, κα Νιόβη Παυλίδου με τον Τομεάρχη Εξυπηρέτησης του Πολίτη, κ. Ντίνο Κούη, την Τρίτη 1 Μαρτίου. Η στενή συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Γιώργο και τους Διευθυντές των Υπηρεσιών είναι πολύ σημαντική για το Γραφείο του Συμπαραστάτη, διότι από την ΠΕ Χαλκιδικής, από κατοίκους και παραθεριστές, κατατίθενται στο Γραφείο πολλά και ποικίλα αιτήματα κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Η ΠΕ κατά τους θερινούς μήνες δοκιμάζεται έντονα από την έλλειψη του απαιτούμενου προσωπικού. Ιδίως τα δυο τελευταία χρόνια, με την αστάθμητη κατάσταση της πανδημίας, η ανταπόκριση των υπηρεσιών υπήρξε δύσκολη αλλά εντυπωσιακή. Συζητήθηκαν τα σημαντικότερα προβλήματα που φθάνουν μέχρι το Γραφείο του Συμπαραστάτη, η θετική επίπτωση που μπορεί να έχουν οι ψηφιακές εφαρμογές στην λειτουργία των υπηρεσιών και οι αναγκαίες συνέργειες με τους δήμους ώστε να επιτυγχάνεται το καλύτερο αποτέλεσμα. Με την επίσκεψη στην Χαλκιδική ευχόμαστε μια καλή τουριστική περίοδο σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Μαρ. 2022 

Συζήτηση με τον πρόεδρο του ΙΝΚΑ, κ. Νικόλαο Μήττα, για κοινές δράσεις του Περιφερειακού Συμπαραστάτη και του Ινστιτούτου

Στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί θεσμοί, οργανώσεις και φορείς, που έχουν ως αποστολή την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών σε διάφορες λειτουργίες του κοινού μας βίου. Τις περισσότερες φορές δεν συντονίζουν τις ενέργειές τους ώστε να βελτιστοποιούν τα αποτελέσματά τους. Το Ινστιτούτο Καταναλωτών ν. ΙΝΚΑ είναι μια πολυπληθής ένωση πολιτών με στόχο την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων τους ως καταναλωτών, με ευρεία έννοια της καταναλωτικής λειτουργίας. Σήμερα είχαμε μια εκτενή και ουσιαστική συζήτηση με τον πρόεδρο του ΙΝΚΑ, κ. Νικόλαο Μήττα, για κοινές δράσεις του Περιφερειακού Συμπαραστάτη και του Ινστιτούτου. Τα σημεία κοινού ενδιαφέροντος που εντοπίσαμε ήταν πολλά, με πρώτο θέμα τις Επιτροπές Φιλικού Διακανονισμού στις οποίες συμμετέχει το Ινστιτούτο αλλά και η Περιφέρεια, μέσω της Γενικής Διεύθυνση Ανάπτυξης & Προστασίας του Περιβάλλοντος, και για τις οποίες λαμβάνει αιτήματα το Γραφείο Συμπαραστάτη. Η επόμενη συζήτησή μας θα γίνει στις εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας του Καταναλωτή. Η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Μαρτίου. Καθιερώθηκε με απόφαση του Ο.Η.Ε. το 1983, σε ανάμνηση της ομιλίας που πραγματοποίησε στις 15 Μαρτίου 1962 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζον Κένεντι στο Κογκρέσο, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά τον Νόμο για τα Δικαιώματα του Καταναλωτή και θέτοντας τις βάσεις του καταναλωτικού κινήματος. Καλή συνεργασία μας!

Φεβ. 2022 

Ευχετήρια κάρτα Χριστουγέννων

Υγεία, Αλληλεγγύη, Αισιοδοξία. Το Γραφείο Περιφεριακού Συμπαράστατη της ΠΚΜ Σας Εύχεται Καλές Γιορτές.

Δεκ. 2021 

Επίσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας

Την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, επισκέφθηκε την Τρίτη 16 Νοεμβρίου, η Συμπαραστάτης του Πολίτη & της Επιχείρησης κα Νιόβη Παυλίδου η οποία συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Καλαϊτζίδη, τους διευθυντές όλων των υπηρεσιών και την ειδική σύμβουλο του Αντιπεριφερειάρχη. Ο κ. Καλαϊτζίδης αφού την καλωσόρισε, παρουσίασε εν συντομία στην κατάσταση λειτουργίας των υπηρεσιών στην Π.Ε. Ημαθίας, την θετική έκβαση της ανέγερσης του Διοικητηρίου, γεγονός που, όπως τόνισε, θα επιτρέψει στη συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών σε ένα σημείο, με αποτέλεσμα την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Κατόπιν, εστίασε την συζήτηση στην σημασία του πρωτογενούς τομέα για την περιοχή αλλά και γενικότερα για όλη την περιφέρεια, ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας. Από τη μεριά της η κα Παυλίδου ανέπτυξε εν συντομία τη σημασία του θεσμού του Συμπαραστάτη, καταθέτοντας την εμπειρία της από την δίχρονη λειτουργία του και σημειώνοντας πως, τα αιτήματα από την Ημαθία ήταν ευτυχώς πολύ λίγα. Αναφέρθηκε επίσης σε σημαντικά ζητήματα που μπορούν να βελτιώσουν την λειτουργία της Περιφέρειας όπως: 1) στον ομοιόμορφο τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών, ανεξάρτητα από Περιφερειακή Ενότητα στην οποία ανήκουν και 2) στην υποστήριξη του ψηφιακού μετασχηματισμού της εργασίας όλων για μια καλύτερη διακυβέρνηση της περιφέρειας. Οι διευθυντές των υπηρεσιών, από τη μεριά τους, δήλωσαν πως η Ημαθία πρωτοπορεί στην εφαρμογή ψηφιακών λειτουργιών, κάτι που ήδη διευκολύνει κατά πολύ τις τρέχουσες εργασίες. Αναφέρθηκαν επίσης, σε θεσμικές δυσλειτουργίες στην δομή της Περιφέρειας, όπως για παράδειγμα ότι, για ίδιες αρμοδιότητες και ευθύνες, τα στελέχη της ΠΕ Ημαθίας καταλαμβάνουν χαμηλότερες διοικητικές βαθμίδες, σε σχέση με τους συναδέλφους της ΠΕ Θεσσαλονίκης. Μίλησαν επίσης για φαινόμενα έλλειψης ορθής επικοινωνίας και συνεννόησης, καθώς και για το ζήτημα πλεονάζοντος προσωπικού στην διοικητική έδρα, τη Θεσσαλονίκη. Η κα Παυλίδου από τη μεριά της, τόνισε πως, ως αρχή, είναι δίκαιο για τις ίδιες αρμοδιότητες και ευθύνες, να καταλαμβάνονται οι ίδιες ακριβώς θέσεις ευθύνης από τα στελέχη (διευθυντές, υποδιευθυντές), και ότι η Διοίκηση και ο Εσωτερικός Έλεγχος, εξετάζουν τέτοια αιτήματα. Τόνισε επίσης ότι, με τις ψηφιακές τεχνολογίες, καταργούνται τα γεωγραφικά εμπόδια στην διοικητική διάρθρωση των οργανισμών και γίνεται πλέον δυνατό, να ορισθεί διευθυντής της ΠΚΜ ή και γενικός διευθυντής, ένα στέλεχος του οποίου η μόνιμη θέση, βρίσκεται σε οποιαδήποτε άλλη Περιφερειακή Ενότητα. Τέλος, ευχαρίστησε τον Αντιπεριφεριάρχη και τους διευθυντές για την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και εξέφρασε την αναγκαιότητα να ενημερώνονται συνεχώς οι πολίτες, για την ύπαρξη και τη λειτουργία του θεσμού του Συμπαραστάτη στην ΠΚΜ.

Νοε. 2021 

Συνεργασία της Περιφερειακής Συμπαραστάτη κας. Νιόβη Παυλίδου και του Τομεάρχη Εξυπηρέτησης Πολιτών ΠΚΜ κ. Ντίνου Κούη με τον Δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη κ. Ιγνάτιο Καϊτεζίδη

Μια πολύ εποικοδομητική συνεργασία είχε η Περιφερειακή Συμπαραστάτης κα. Νιόβη Παυλίδου και ο Τομεάρχης Εξυπηρέτησης Πολιτών ΠΚΜ κ. Ντίνος Κούης με τον Δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη κ. Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του δήμου, κ. Γεωργίου Ταχμετζίδη. Πολλά αιτήματα πολιτών που κατατίθενται στο Γραφείο του Συμπαραστάτη αφορούν δυο ή περισσότερους δήμους, όπως πχ. ο κίνδυνος πλημμυρών ή πυρκαγιών σε άλση που ανήκουν σε δύο δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος. Για πολλά από αυτά τα αιτήματα αρμόδια είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, κάτι που δεν είναι καθαρό στους πολίτες. Ο κ. Καϊτεζίδης, ως Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, πρότεινε λύσεις για την διαχείριση παρόμοιων αιτημάτων μέσα από την Ιστοσελίδα της Ένωσης. Η συζήτηση επεκτάθηκε και στην λειτουργία του Θεσμού του Περιφερειακού και Δημοτικού Συμπαραστάτη. Είναι κοινή πεποίθηση ότι το θεσμικό πλαίσιο χρήζει βελτίωσης ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του Θεσμού, τον οποίο όλοι αναγνωρίζουν ως θετικό και υποστηρικτικό στοιχείο της δημοκρατικής διακυβέρνησης τόσο για τους πολίτες όσο και για τις διοικήσεις της αυτοδιοίκησης.
Με θεσμικές κινήσεις συνεργασίας βελτιώνεται η εξυπηρέτηση των πολιτών της περιφέρειάς μας!

Νοε. 2021 

Η 4η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμπαραστατών στη Θεσσαλονίκη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η Πανελλήνια Συνδιάσκεψη των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμπαραστατών στη Θεσσαλονίκη (16/10/21), παρόλη την κακοκαιρία «Μπάλλος» που δυσχέραινε πολύ τις μετακινήσεις σε όλη τη χώρα.
Την συνεδρίαση χαιρέτησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Π. Λεκάκης, εκ μέρους του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, και η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μ. Δερμεντζοπούλου, εκ μέρους του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Χαιρετισμό απέστειλαν γραπτώς και ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Σ. Καλαφάτης και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, κ. Β. Καρακωστάνογλου.
Η κα. Παυλίδου επικεντρώθηκε στην σημασία της χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών στη λειτουργία του Γραφείου του Περιφερειακού Συμπαραστάτη, περιγράφοντας το περιβάλλον Τηλεργασίας που εφαρμόζεται στην ΠΚΜ. Τόνισε τις δυνατότητες των Συμπαραστατών να υποστηρίξουν τον Ψηφιακό μετασχηματισμό των λειτουργιών της Περιφερειακής Διοίκησης, εστιάζοντας στις ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρει η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών, και οι οποίες αναπτύσσονται ομοιόμορφα σε όλη τη χώρα από το αρμόδιο Υπουργείο. Υπογράμμισε ότι οφείλουμε να υποστηρίξουμε τους πολίτες κατά την Ψηφιακή μετάβαση με κατάλληλη κατάρτιση, ώστε ο πολίτης να μπορεί να διεκπεραιώνει τις διαδικασίες μόνος τους. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα κατάρτισης πολιτών τρίτης ηλικίας που θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σύντομα, και υποστήριξε ότι όλοι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες μπορούν να αναλάβουν προγράμματα κατάρτισης για τον γενικό πληθυσμό, ώστε να αντιμετωπίσουμε τον ψηφιακό αναλφαβητισμό. Τέλος τόνισε την δυνατότητα να αναβαθμίσουν την συνεργασία τους οι Συμπαραστάτες πάνω σε κοινή ψηφιακή υποδομή ή/ και μέσω κοινής νομικής υπηρεσίας.
Επίσης, συζητήθηκαν θέματα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων από τον κ. Β. Σωτηρόπουλο και δόθηκαν στατιστικά στοιχεία για την πορεία του Θεσμού από την νομοθέτησή του, το 2010, από την κα. Κ. Τσιομπάνου.

Οκτ. 2021 

Η πρόσκληση στην πανελλήνια συνεδρίαση του Δικτύου Συμπαραστατών Ελλάδας, με θέμα την λειτουργία του Θεσμού στην Ψηφιακή Εποχή

Στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Τεχνολογίας & Καινοτομίας, που οργανώνεται στη ΔΕΘ, 14-16 Οκτωβρίου 2021, θα λάβει χώρα η πανελλήνια συνεδρίαση του Δικτύου Συμπαραστατών Ελλάδας, με θέμα την λειτουργία του Θεσμού στην Ψηφιακή Εποχή.
Μια συζήτηση πάνω στον Θεσμό ενδιαφέρουσα για κάθε πολίτη!

Οκτ. 2021 

Η Περιφερειακή Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης, κα Νιόβη Παυλίδου, με τον Τομεάρχη Εξυπηρέτησης του Πολίτη, κ.Ντίνο Κούη, στο γραφείο του Δημάρχου Παύλου Μελά, κ. Δημητρίου Δεμουρτζίδη

Η Περιφερειακή Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης, κα Νιόβη Παυλίδου, με τον Τομεάρχη Εξυπηρέτησης του Πολίτη, κ.Ντίνο Κούη, στο γραφείο του Δημάρχου Παύλου Μελά, κ. Δημητρίου Δεμουρτζίδη.
Όταν το θεσμικό πλαίσιο οδηγεί σε περίπλοκη ή συγκεχυμένη εικόνα των αρμοδιοτήτων α΄και β΄ βαθμού αυτοδιοίκησης, ο πολίτης δεν κατανοεί ποιος είναι αρμόδιος για τα αιτήματά του και δυσανασχετεί διπλά.
Η καλή συνεργασία αιρετών εκπροσώπων και θεσμικών αρχών μπορεί να προσφέρει διεξόδους στον πολίτη ή στον επιχειρηματία, έως ότου το θεσμικό πλαίσιο γίνει πιο σαφές και πλήρες, κάτι που αποτελεί μόνιμο στόχο μας.
Να στηρίξουμε όλοι την αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειας!

Οκτ. 2021 

Η ημερίδα του Σ.Ο.Ψ.Υ. Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου στην αυλή της Περιφέρειας

Η περιφερειακή αυτοδιοίκηση δεν σταμάτησε να παρέχει υποστήριξη για την Ψυχική Υγεία των πολιτών σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Επιστρέφοντας στην κανονικότητα, οι αρμόδιες υπηρεσίες συνεχίζουν να διερευνούν κάθε δυνατότητα ώστε ο ιδιαίτερος αυτός τομέας της υγείας να επωφελείται τάχιστα από την επιστημονική πρόοδο.
Ευχόμαστε στον ΣΟΨΥ καλή επιτυχία στο έργο του!
Καταπληκτική η προσέλευση των μελών, φίλων και επαγγελματιών υγείας στην ημερίδα του Σ.Ο.Ψ.Υ. Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου στην αυλή της Περιφέρειας υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας της Αντιπεριφέρειας Υγείας. Το Δ.Σ. του Συλλόγου Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία ευχαριστεί θερμά για την βοήθεια όλων αυτών που συνετέλεσαν για την πραγματοποίηση της ημερίδας, κυρίως τον κ.Χρήστο Μήττα, Αντιπεριφερειάρχη Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την παραχώρηση του υπέροχου χώρου της αυλής της Περιφέρειας.
Την κ.Νιόβη Παυλίδου, Περιφερειακού Συμπαραστάτη του πολίτη και της Επιχείρησης για την ενθάρρυνσή της να πραγματώσουμε την εκδήλωση. Τις επαγγελματίες Υγείας οι οποίες ανέπτυξαν τα θέματα. Την κ.Αναστασία Ζήση, Καθηγήτρια Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Την κ.Μαγδαληνή-Λίνα Φιλιππιάδου, Ψυχίατρο-Ψυχοθεραπεύτρια, Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Κ.Μ. Την κ.Δόμνα Ευαγγελίδου, Επισκέπτρια Υγείας του Κ.Ψ.Υ. του Β.Δ.τομέα του Ψ.Ν.Θεσσαλονίκης. Την κ.Παναγιώτα Αλτιντή, Κλινική και Συμβουλευτική Ψυχολόγο.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, η Διοικήτρια του Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Γ. Παπανικολάου-Ψ.Ν.Θ». Ο Διευθυντής Παθολογικής κλινικής του Ψ.Ν.Θ. Ο πρόεδρος του Κοι.Σ.Π.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του Κοι.Σ.Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης, ο Επιστημονικά Υπεύθυνος της Μονάδας Πρασίνου του Ψ.Ν.Θ., η πρόεδρος του συλλόγου των «Φίλων του Ψυχιατρείου». Η κ.Ελένη Λεβέντη, Θεατρολόγος και πολλοί άλλοι. Μέλη, φροντιστές και φίλοι απόλαυσαν μια ιδιαίτερη βραδιά γνώσης, ενημέρωσης και ενδιαφέροντος για την Ψυχική Υγεία.
Όλοι φύγαμε ευχαριστημένοι με εμπεδωμένη την ανάγκη να υπάρχει Καλή Ψυχική Υγεία. Η ημερίδα υποστηρίχτηκε από το πρόγραμμα ΣΤΗΡΙΖΩ του υπουργείο Εσωτερικών του τομέα Μακεδονίας και Θράκης.

Οκτ. 2021 

Η εκδήλωση Voltάρω στην παραλία της Θεσσαλονίκης

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε, από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Γιουτίκας) για 5η συνεχόμενη χρονιά η εκδήλωση Voltάρω στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Η δράση αποσκοπεί στην εξοικείωση των πολιτών με επιλογές βιώσιμης κινητικότητας σε αστικό περιβάλλον, και στην ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της ηλεκτροκίνησης.
Οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται τον σχετικό διαδικτυακό τόπο για διαρκή ενημέρωση: http://www.voltaro-pkm.gr/
Να αναδείξουμε την πόλη μας ως μια έξυπνη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη!
https://www.voria.gr/.../voltaro-5-drone-metaferoun...

Σεπτ. 2021 

Στα πλαίσια της ΔΕΘ διοργανώνεται μια εκδήλωση, με συμμετοχή της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης ΠΚΜ, για τις προοπτικές του Αγροδιατροφικού Τομέα

Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί σημαντικότατη δραστηριότητα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, και η ανταγωνιστικότητά του θα πρέπει να υποστηριχθεί, με την ορθή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων.

Σεπτ. 2021 

"Η αποτελεσματική διακυβέρνηση στηρίζεται στην καλή ενημέρωση των πολιτών"

Μια πολύ εποικοδομητική συνεργασία είχε η Περιφερειακή Συμπαραστάτρια με τον Τομεάρχη εξυπηρέτησης του πολίτη, κ. Ντίνο Κούη. Στο Γραφείο του Συμπαραστάτη απευθύνονται πολλοί πολίτες απλά για ενημέρωση σε γενικότερα ζητήματα διακυβέρνησης, που δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Συμπαραστάτη. Ο ορισμός του κ. Κούη, ως Τομεάρχη εξυπηρέτησης του πολίτη, αποδεικνύει την ευαισθησία της Περιφερειακής Διοίκησης για την εξυπηρέτηση των πολιτών, και συνδράμει τα μέγιστα στην λειτουργία του Γραφείου του Συμπαραστάτη.
Στην πρώτη αυτή συνάντηση συζητήθηκαν δυνατές κοινές δράσεις του Τομεάρχη και της Συμπαραστάτριας, όπως:
1. Εστίαση στα θέματα τα οποία οι πολίτες ζητούν συχνά ενημέρωση και οργάνωση των διαδικασιών ώστε να παρέχεται σαφής ενημέρωση στους πολίτες εγκαίρως.
2. Διαδικασίες ομοιόμορφης αντιμετώπισης των ερωτημάτων των πολιτών, και στις επτά περιφερειακές ενότητες, και διαδικασίες προώθησής τους προς την περιφερειακή διοίκηση.
3. Ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την συνολική Δομή Διακυβέρνησης της χώρας. Οι πολίτες συγχέουν διαρκώς την «Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης», η οποία είναι δομή της κεντρικής κυβέρνησης (δηλ. των υπουργείων) στη Βόρεια Ελλάδα, με την «Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», η οποία αποτελεί αυτοδιοικητική δομή, β’ βαθμού.
Οι αρμοδιότητες των δυο δομών είναι τελείως διακριτές. Για παράδειγμα, τα ζητήματα μετανάστευσης είναι αρμοδιότητα της αποκεντρωμένης διοίκησης, ενώ οι άδειες κυκλοφορίας οχημάτων είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας.
Οι πολίτες θα πρέπει να επισκέπτονται τις σχετικές ιστοσελίδες ώστε να διερευνούν πού θα πρέπει να απευθύνονται. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης https://www.m-t.gov.gr/
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας https://www.pkm.gov.gr/
Η συνεργασία της Συμπαραστάτριας και του Τομεάρχη θα είναι διαρκής, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Αύγ. 2021 

Πανδημία και Εμβόλια

Πανδημία και Εμβόλια. Την πανδημία αυτή δε μπορούμε να την νικήσουμε χωρίς υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Το συνειδητοποιούμε όλο και περισσότεροι, όλο και περισσότερο.
Η υγεία μας είναι υπέρτατο αγαθό, ας την προστατεύσουμε.
Οι κυβερνήσεις ήδη προχωρούν σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, σε χώρους με ευάλωτες ομάδες πολιτών, όπως γηροκομεία, νοσοκομεία, φροντίδα ΑΜΕΑ κτλ.
Να αποφασίσουμε να συμμετέχουμε εθελοντικά στον εμβολιασμό, να συμβάλουμε στην κοινή προσπάθεια. Ο φόβος του κάθε πολίτη είναι σεβαστός. Συχνά είναι δύσκολα διαχειρίσιμος, αλλά δεν είναι ανίκητος. Να εμπιστευθούμε τους ειδικούς.
Τα εμβόλια σώζουν ζωές, και δίνουν ποιότητα στις ζωές μας, το βίωσε η ανθρωπότητα τους τελευταίους αιώνες.
Να κάνουμε αποφασιστικά το βήμα προς την ελευθερία μας!
https://www.facebook.com/110247000563487/videos/543357123532434"

Ιούλ. 2021 

Επίσκεψη της κας Παυλίδου στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών

Επίσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών και συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Σπυρόπουλο, την Τομεάρχη Πολιτισμού κα. Περιστέρη και Διευθυντές των Υπηρεσιών, είχε η Περιφερειακή Συμπαραστάτης κ. Παυλίδου, την Τρίτη 1 Ιουνίου 2021. Το κύριο θέμα της συζήτησης αφορούσε στην οργάνωση της εξυπηρέτησης των πολιτών μετά από την δύσκολη περίοδο της πανδημίας.
Με την εφαρμογή της Τηλεργασίας και την επιτάχυνση της Ψηφιοποίησης σε όλες τις υπηρεσίες, διαμορφώνονται νέες ευνοϊκές συνθήκες για την καθημερινότητα των πολιτών και των εργαζομένων και η Περιφερειακή Διοίκηση αναπροσαρμόζει την λειτουργία της.
Η κα. Παυλίδου παρουσίασε συμπεράσματα από το πρώτο έτος της λειτουργίας του Θεσμού του Συμπαραστάτη στην Περιφέρεια ΠΚΜ. Η Ετήσια Έκθεση του Συμπαραστάτη βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Συμπαραστάτη.
Ενημερώθηκε δε, για τα αντιπλημμυρικά έργα της Περιφερειακής Ενότητας καθώς και για την ετοιμασία των επιχειρήσεων Τουρισμού για τη θερινή περίοδο που ξεκινά.
Η δημόσια διοίκηση καλείται να επιταχύνει βηματισμό ώστε να εξασφαλισθεί η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και σε μια αναπτυξιακή πορεία.
Εξακολουθούμε να προσέχουμε και εμβολιαζόμαστε!
Η πανδημία είναι ακόμη εδώ.
https://infonews24.gr/2021/06/01/synantisi-n-paylidoy-p-spyropoyloy-poia-zitimata-ethesan-polites-thesmo/

Ιούν. 2021 

Πασχαλινή κάρτα

Πασχαλινή κάρτα

Μάιος 2021 

Συνέντευξη της κ. Παυλίδου στον κ. Παπαγιαννίδη και τον κ. Μπλιάτικα.

Μία πολύ ευχάριστη, ελπίζω και ενδιαφέρουσα για τους πολίτες, συζήτηση με τον Αντώνη Παπαγιαννίδη και τον Κώστα Μπλιάτκα στη σειρά των e-συναντήσεων «Μισή ώρα στην Economia”.
Τους ευχαριστούμε θερμά για την προβολή του θεσμού του Περιφερειακού Συμπαραστάτη.
https://www.facebook.com/watch/?v=843486403178186

Απρ. 2021 

Συνέντευξη της κ. Παυλίδου στην ΕΡΤ στις 17 Μαρτίου με θέμα τα παράπονα...στην Περιφέρεια

Γενική παρουσίαση του Θεσμού και απολογισμός του πρώτου έτους λειτουργίας του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η πανδημία αφήνει και πολλές θετικές εμπειρίες που μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης.
https://www.youtube.com/watch?v=01hFDVj4syg

Μαρ. 2021 

Επίσκεψη από τον περιφερειακό σύμβουλο και επικεφαλή της παράταξης “Πρώτη Δύναμη για τη Μακεδονία”, Γαβριήλ Αβραμίδης την Δευτέρα 08/02/2021.

"Συνεργασία με Περιφερειακές Παρατάξεις"
Στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τον ετήσιο απολογισμό της περιφερειακής διοίκησης πραγματοποιήθηκε και η παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του Περιφερειακού Συμπαραστάτη. Πολλές Περιφερειακές παρατάξεις ζήτησαν εκτενέστερη ενημέρωση για τον Θεσμό, με στόχο να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμά τους δράσεις που να ανταποκρίνονται σε αιτήματα των πολιτών.
Σήμερα συζητήσαμε διεξοδικά, με τον επί κεφαλής της παράταξης "Πρώτη Δύναμη για την Μακεδονία", κ. Γαβριήλ Αβραμίδη, την επίπτωση της πανδημίας στην λειτουργία του Θεσμού, και εξετάσαμε τρόπους συνεργασίας ώστε να υποστηριχθεί η διαφανής και αποτελεσματική διοίκηση της περιφέρειας στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.
Καλή επιστροφή στην κανονικότητα, Καλή μας συνεργασία!
-------------------------------------------------------------------
ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: “Συνάντηση με την συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης”
Ο περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης “Πρώτη Δύναμη για τη Μακεδονία”, Γαβριήλ Αβραμίδης επισκέφτηκε την συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Νιόβη Παυλίδου, και ενημερώθηκε για την λειτουργία του θεσμού. Η κ. Νιόβη Παυλίδου έκανε αναλυτική ενημέρωση για τον θεσμό, ο οποίος είναι ανεξάρτητη αρχή και δέχεται αναφορές άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών της περιφέρειας, των νομικών της προσώπων και των επιχειρήσεών της και διαμεσολαβεί προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα. Η ανεξάρτητη αρχή είναι υποχρεωμένη να απαντά εγγράφως ή ηλεκτρονικά εντός τριάντα ημερών στους ενδιαφερόμενους.
Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Γαβριήλ Αβραμίδης ευχαρίστησε την κ. Νιόβη Παυλίδου για την εξαιρετική ενημέρωση και την συνεχάρη για το έργο της. Εξάλλου, η παράταξη, “Πρώτη Δύναμη για τη Μακεδονία”, στηρίζει τον θεσμό και πιστεύει πως είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Φεβ. 2021 


Επίσκεψη του Προέδρου της Μητροπολιτικής Επιτροπής της Περιφέρειας, κ. Θεόδωρου Μητράκα πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2021.

Ολοκληρώθηκε ένας χρόνος λειτουργίας του Γραφείου του Περιφερειακού Συμπαραστάτη. Ένας χρόνος που μόνο από "κανονικότητα" δεν χαρακτηρίστηκε. Οι ανατροπές, οι δυσκολίες, οι εντάσεις στην λειτουργία της αυτοδιοίκησης ήταν άπειρες. Και η αγωνία των πολιτών έφθανε στο τηλέφωνο και το ταχυδρομείο του Συμπαραστάτη.
Ελπίζουμε όλοι η νέα χρονιά να κυλήσει πιο ομαλά και να πετύχουμε μια σταθερή και αναπτυξιακή πορεία στην Περιφέρεια μας. Οι συνέργειες του Γραφείου με φορείς, επιχειρήσεις και συλλογικότητες της Περιφέρειας θα ενταθούν, ώστε να πετύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της κακοδιοίκησης και των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Η επίσκεψη του Προέδρου της Μητροπολιτικής Επιτροπής της Περιφέρειας, κ. Θεόδωρου Μητράκα, θεωρούμε ότι έκανε καλό ποδαρικό στη νέα χρονιά. Η συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων των πολιτών προς τον Συμπαραστάτη προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, από το μητροπολιτικό κέντρο. Συζητήσαμε σειρά θεμάτων που με συνεργασία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα. Καλή Χρονιά! καλή συνεργασία μας

Ιαν. 2021 
Ευχετήρια κάρτα

Ευχετήρια κάρτα
Δεκ. 2020 

Το Γραφείο του Περιφερειακού Συμπαραστάτη επισκέφθηκε, την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, ο Συμπαραστάτης του Δημότη & της Επιχείρησης του Δήμου Ωραιοκάστρου, κος Γεώργιος Ατματζίδης.

Το Γραφείο του Περιφερειακού Συμπαραστάτη επισκέφθηκε, την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, ο Συμπαραστάτης του Δημότη & της Επιχείρησης του Δήμου Ωραιοκάστρου, κος Γεώργιος Ατματζίδης. Η συζήτηση κάλυψε τόσο θέματα αρμοδιοτήτων των Συμπαραστατών της αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, όσο και πρακτικά θέματα επικοινωνίας και συνεργασίας τους. Η κα Νιόβη Παυλίδου αναφέρθηκε στα αιτήματα των πολιτών που έχει διαχειριστεί ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης, στον τρόπο λειτουργίας του Θεσμού στην διάρκεια της πανδημίας, και τόνισε τα σημεία στενής συνεργασίας που μπορεί να έχουν οι Συμπαραστάτες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, για να αντιμετωπισθούν με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματα των πολιτών στην εκτενή γεωγραφικά περιφέρειά μας.
Επιπλέον, η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης έχει ιδιαίτερες, θεσμοθετημένες αρμοδιότητες, όπως πχ. η εποπτεία των λαϊκών αγορών, οπότε η συνεργασία με τους Δήμους είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική διαχείριση των αιτημάτων των πολιτών. Η κα. Παυλίδου υποσχέθηκε ότι σύντομα θα ανταποδώσει την επίσκεψη στον Δήμο Ωραιοκάστρου.

Σεπτ. 2020 

Tον Συμπαραστάτη του Δήμου και της Επιχείρησης της ηρωϊκής πόλης της Νάουσας, κ. Δημοσθένη Ταούλα, επισκέφθηκε την Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2020, η Περιφερειακή Συμπαραστάτης, κα. Νιόβη Παυλίδου. 

Τον Συμπαραστάτη του Δήμου και της Επιχείρησης της ηρωϊκής πόλης της Νάουσας, κ. Δημοσθένη Ταούλα, επισκέφθηκε την Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2020, η Περιφερειακή Συμπαραστάτης, κα. Νιόβη Παυλίδου. Κεντρικό θέμα συζήτησης υπήρξε η ανάπτυξη συνεργειών ώστε να αντιμετωπισθούν πιο αποτελεσματικά ζητήματα που αφορούν από κοινού την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως πχ, ο καθαρισμός ρεμάτων, η επίβλεψη και βελτίωση του οδικού δικτύου, η αντιμετώπιση ζητημάτων του αγροδιατροφικού τομέα, στον οποίο η περιοχή της Νάουσας κατέχει εξέχουσα θέση στην περιφέρεια, αλλά και γενικότερα η καλύτερη οργάνωση του θεσμού των συμπαραστατών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Πολύ εποικοδομητική υπήρξε και η συζήτηση με τον Δήμαρχο Νάουσας κ. Νικόλα Καρανικόλα, για ποικίλα θέματα που απασχολούν την αυτοδιοίκηση α’ και β΄ βαθμού. Η κα. Παυλίδου αναφέρθηκε στο ότι είναι εντυπωσιακό που ο Δήμος Νάουσας υπήρξε από τους λίγους δήμους της χώρας που εξέλεξε Συμπαραστάτη μέσα στα χρονικά όρια που θέτει ο νόμος. Και συμπλήρωσε ότι είναι θετικό που ο Θεσμός του Συμπαραστάτη προχωρά για πρώτη φορά αρκετά δυναμικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Στη συζήτηση τονίσθηκε ότι αρχίζει μεν μια νέα αυτοδιοικητική θητεία σε δυσμενείς συνθήκες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά υπάρχει μια αποφασιστικότητα από όλους στο να επιτύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, γιατί είναι πλέον καθαρό ότι η χώρα πρέπει να μπει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς αργοπορία.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΑΟΥΣΑΣ
Συνάντηση Δημάρχου Νάουσας με την Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Την Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Καθηγήτρια της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Νιόβη Παυλίδου υποδέχτηκε σήμερα στο γραφείο του στο δημαρχείο ο Δήμαρχος Νάουσας κ. Νικόλας Καρανικόλας, παρουσία του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Νάουσας κ. Δημοσθένη Ταούλα.
Με αφορμή την συνάντηση ο κ. Καρανικόλας δήλωσε: «Είχα την χαρά να υποδεχτώ σήμερα στη Νάουσα με τον θεσμικό της ρόλο ως Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας την αγαπητή μου συνάδελφο στο πανεπιστήμιο κ. Νιόβη Παυλίδου, με την οποία συζητήσαμε διεξοδικά ζητήματα συνεργασιών και ζητημάτων, που άπτονται της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών και της καλύτερης εξυπηρέτησής τους από τις υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης.»

Σεπτ. 2020 Το Γραφείο του Περιφερειακού Συμπαραστάτη επισκέφθηκε την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020 η Τοπική Οργάνωση (ΤΟ) Κεντρικής Μακεδονίας του πολιτικού κόμματος "Δημιουργία Ξανά" (ΔΗΞΑ).

Το Γραφείο του Περιφερειακού Συμπαραστάτη επισκέφθηκε την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020 η Τοπική Οργάνωση (ΤΟ) Κεντρικής Μακεδονίας του πολιτικού κόμματος "Δημιουργία Ξανά" (ΔΗΞΑ). Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Βασίλης Πανίδης, πρόεδρος της ΤΟ, η Μερσίνα Παπαδοπούλου, Γραμματέας της ΤΟ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής, και ο Δημοσθένης Τριανταφυλλίδης, ταμίας της ΤΟ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής της ΔΗΞΑ. Επισημαίνοντας ότι πιστεύοντας στον Θεσμό του Συμπαραστάτη και τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας του δημοσίου τομέα ζήτησαν πληροφόρηση για την πορεία του Θεσμού στην δύσκολη αυτή περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η κα. Παυλίδου παρείχε διεξοδική ενημέρωσε για τις αρμοδιότητες του Θεσμού, αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που αναπτύχθηκε με το στελεχιακό δυναμικό της Περιφερειακής Διοίκησης και στη συνέχεια ανέλυσε τα θέματα που κλήθηκε να διαχειριστεί, όπως: ζητήματα αδειών οδήγησης, θέματα λαϊκών αγορών, προβλήματα σχετικά με την κατάσταση του οδικού δικτύου, ζητήματα οριοθέτησης και καθαρισμού ρεμάτων, προβλήματα σχετικά με το πρόγραμμα μείωσης της όχλησης από κουνούπια, αλλά και πολλά αιτήματα που αφορούν στην εθνική διοίκηση ή σε ανεξάρτητους φορείς (εφορίες, ΕΦΚΑ, ΕΥΑΘ, ΟΑΣΘ, κτλ) και δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Περιφερειακού Συμπαραστάτη.
Η κα. Παυλίδου τόνισε ότι ο αιτών λαμβάνει πάντοτε γραπτή απάντηση στο αίτημά του, και στις περισσότερες των περιπτώσεων μέσα στα όρια που ορίζει ο νόμος. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι με τη νέα αυτοδιοικητική χρονιά εισερχόμαστε σε περίοδο πιο κανονικής λειτουργίας της αυτοδιοίκησης και επομένως η συνεργασία με πολίτες, συλλογικότητες, επιχειρήσεις και φορείς θα είναι πιο εύκολη και αποτελεσματική.

Σεπτ. 2020 

Συζήτηση για την Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης με την ψυχή της Εστίας. κ. Αθηνά Τοτοκότση στις 15/06/2020.

Στις ποικίλες αρμοδιότητες της Περιφερειακής Διοίκησης συγκαταλέγεται και η εποπτεία της λειτουργίας των πολυάριθμων μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων/φορέων με έδρα στα γεωγραφικά όρια της Περιφέρειας.
Στις 15/06/2020 συζητήσαμε εκτενώς για την Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης με την ψυχή της Εστίας. κ. Αθηνά Τοτοκότση σχετικά με τις αρμοδιότητες του Περιφερειακού Συμπαραστάτη, για το πλαίσιο λειτουργίας της Εστίας, τις μελλοντικές δράσεις της, καθώς και για ευρύτερα προβλήματα της πόλης (συγκοινωνίες, αντιπλημμυρική προστασία, κτλ) που επηρεάζουν τον προγραμματισμό όλων μας.

Ιούν. 2020 

Συζήτηση με τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ Παγίων, κ. Σάκη Τζακόπουλο, στα γραφεία της εταιρείας στις 12/06/2020.

Συζήτηση με τον πρόεδρο της ΕΥΑΘ Παγίων, κ. Σάκη Τζακόπουλο, στα γραφεία της εταιρείας. Στην ΕΥΑΘ Παγίων ανήκουν όλες οι υποδομές, εγκαταστάσεις, οικόπεδα, ακίνητα που αφορούν στις υπηρεσίες Ύδρευσης και Αποχέτευσης του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
Η εταιρεία καλύπτει και την διαχείριση ομβρίων υδάτων της πόλης, οπότε ικανός αριθμός ρεμάτων του αστικού ιστού εμπίπτει στις αρμοδιότητες και εποπτεία και της ΕΥΑΘ Παγίων. Τα ρέματα της πόλης αποτελούν πολύ συχνά παράγοντα ανησυχίας των κατοίκων της. Η διαρκής συνεργασία με την εταιρεία θα βοηθήσει το Γραφείο Συμπαραστάτη να απαντήσει και να διασκεδάσει σχετικές ανησυχίες των πολιτών.

Ιούν. 2020 

Τα κεντρικά γραφεία της ΕΥΑΘ ΑΕ επισκέφθηκε η Συμπαραστάτης του Πολίτη & της Επιχείρησης, κα. Νιόβη Παυλίδου στις 09/06/2020.

Τα κεντρικά γραφεία της ΕΥΑΘ ΑΕ επισκέφθηκε η Συμπαραστάτης του Πολίτη & της Επιχείρησης, κα. Νιόβη Παυλίδου, για μια ενημερωτική συζήτηση με τον Πρόεδρο, κ. Άγι Παπαδόπουλο, και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Άνθιμο Αμανατίδη, σχετικά με την λειτουργία της εταιρείας και τον προγραμματισμό των ψηφιακών υπηρεσιών της προς τον πολίτη.
Η λειτουργία της ΕΥΑΘ δεν σχετίζεται με τις αρμοδιότητες του Περιφερειακού Συμπαραστάτη. Παρ όλα αυτά, η εταιρεία διαχειρίζεται ένα κοινό αγαθό, το νερό, και ένα σημαντικό περιβαλλοντικό σύστημα, το αποχετευτικό δίκτυο, για περισσότερο από τον μισό πληθυσμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), και πολλά σχετικά ερωτήματα πολιτών φθάνουν στο Γραφείο του Συμπαραστάτη. Η καλή ενημέρωση για τον κύκλο εργασιών των φορέων και οργανισμών στην ΠΚΜ είναι χρήσιμη για το Γραφείο, για να κατευθύνει ορθά τα, συχνά περίπλοκα, ερωτήματα των πολιτών της περιφέρειας.

Ιούν. 2020 

Συνάντηση στις 29 Μαΐου 2020, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αργύρης Χουρμουζέλης, και την Περιφερειακή Συμπαραστάτης της Δυτικής Μακεδονίας, Κατερίνα Τσιομπάνου.

Συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στις 29 Μαΐου 2020, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αργύρης Χουρμουζέλης, η Περιφερειακή Συμπαραστάτης της Δυτικής Μακεδονίας, Κατερίνα Τσιομπάνου και η Περιφερειακή Συμπαραστάτης της Κεντρικής Μακεδονίας, Νιόβη Παυλίδου, όπου ανέλυσαν τον τρόπο λειτουργίας του θεσμού, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στις σχέσεις τους με τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας και τις πρακτικές επίλυσής τους.
Είναι η πρώτη φορά που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποκτούν Περιφερειακό Συμπαραστάτη. Αποτελεί σημαντικό βήμα η αξιοποίηση του θεσμού από τις Περιφέρειες και η ενεργοποίηση της ανεξάρτητης αρχής που βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών τους. Ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης αποτελεί ένα ανεξάρτητο όργανο, το οποίο ερευνά αναφορές κακοδιοίκησης και διαμεσολαβεί ανάμεσα στις υπηρεσίες και τους πολίτες ή επιχειρήσεις, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με υπηρεσίες ή νομικά πρόσωπα της Περιφέρειας. Στόχος του είναι να προάγει τη χρηστή διοίκηση ενώ έχει τη δυνατότητα να κάνει συστάσεις και να υποβάλλει προτάσεις για την επίλυση θεμάτων, στοχεύοντας στην βελτίωση της διοίκησης, χωρίς να επιβάλλει κυρώσεις και ποινές.
Κατά τη συνάντηση ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο θέμα της συνεργασίας των Συμπαραστατών μέσω του Δικτύου των Συμπαραστατών που ιδρύθηκε με σκοπό την ενίσχυση του θεσμού και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των Συμπαραστατών, με γνώμονα την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών και επιχειρήσεων σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Κατόπιν προφορικής επικοινωνίας με τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, κ Φίλιππο Τριομμάτη, αποφασίστηκε η διενέργεια τηλεδιάσκεψης, εντός του επόμενου μήνα, με όλα τα μέλη του Δικτύου.

Μάιος 2020 

Εκδηλώσεις Μνήμης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στις 24/05/2020.

Εκδηλώσεις Μνήμης από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει τις ευθύνες της για τα τραγικά αυτά γεγονότα και να γυρίσει σελίδα στην ιστορία της, στη βάση των αξιών του ανθρωπισμού και της ειρηνικής συνύπαρξης.

Μάιος 2020 

Συμμετοχή στις 13/04/2020, 12μμ με τηλεδιάσκεψη, στην έκτακτη μονοθεματική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΠΚΜ, για τις επιπτώσεις και την αντιμετώπιση του COVID-19.

Συμμετοχή (13/04/2020, 12μ), με τηλεδιάσκεψη, στην έκτακτη μονοθεματική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της ΠΚΜ, για τις επιπτώσεις και την αντιμετώπιση του COVID-19. Πραγματοποιήθηκε διεξοδική ενημέρωση για τις δράσεις της Διοίκησης και κατατέθηκαν παρατηρήσεις/προτάσεις από όλες τις περιφερειακές παρατάξεις.
Το γραφείο του Συμπαραστάτη δέχεται πολλά αιτήματα πολιτών που ζητούν λύσεις σε προβήματά τους. Η πλειοψηφία των αιτημάτων δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Περιφερειακού Συμπαραστάτη. Παρέχεται όμως κάθε δυνατή ενημέρωση και βοήθεια ώστε οι πολίτες να απευθυνθούν στους αρμόδιους φορείς. Η σημερινή συνεδρίαση ήταν πολύ υποστηρικτική για την λειτουργία του γραφείου, μέσα στην πρωτόγνωρη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε.

Απρ. 2020 

Επίσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.

Επίσκεψη στην Κατερίνη πραγματοποίησε την 6η Φεβρουαρίου 2020 η Συμπαραστάτης του Πολίτης & της Επιχείρησης κα. Νιόβη Παυλίδου με στόχο την ενημέρωση των πολιτών και των υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας για τον θεσμό του Συμπαραστάτη.
Σε σύσκεψη με τους προϊσταμένους των υπηρεσιών συζητήθηκε ο τρόπος επικοινωνίας του Συμπαραστάτη με τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας και τα βασικά ζητήματα στα οποία θα επικεντρωθεί αρχικά η συνεργασία τους.
Στη συνέχεια παραβρέθηκε στην κοπή πίτας των εργαζομένων.

Φεβ. 2020 

Η κα. Παυλίδου  στην εκπομπή του Dion TV, «ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΗ" (καντε click ΕΔΩ).

Στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης του Έργου του Περιφερειακού Συμπαραστατη του Πολίτη και τηςΕπιχείρησης δόθηκε τηλεοπτική συνέντευξη στην τηλεόραση DION Tv "Με την ΕΥΗ" και στην πρωινή εκπομπή της κα. Χρυσικού στο ράδιο ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Φεβ. 2020 

Επίσκεψη στην Περιιφερειακή Ενόττητα Κιλκίς

Επίσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς πραγματοποίησε η κα. Παυλίδου στις 25 Φεβρουαρίου 2020. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ανδρέας Βεργίδης οργάνωσε συνάντηση-συζήτηση με το στελεχιακό δυναμικό της Ενότητας, για την καλύτερη υποστήριξη της λειτουργίας του θεσμού του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης.  Στην συνάντηση συμμετείχαν και ο Δήμαρχος Κιλκίς, κ. Δημήτριος Κυριακίδης, ο κ. Γιώργος Ηλιάδης από το Επιμελητήριο Κιλκίς, τοπικά μέσα επικοινωνίας και η περιφερειακή σύμβουλος Κιλκίς, κα. Νατάσα Σωτηριάδου.
Η κα. Παυλίδου αναφέρθηκε στις αρμοδιότητες του Συμπαραστάτη. Τόνισε ότι ο Συμπαραστάτης προσπαθεί να απαντήσει, μέσα σε 30 μέρες, σε αναφορές των πολιτών ή των επιχειρήσεων για θέματα κακοδιοίκησης των υπηρεσιών της περιφέρειας. Ενημερώνεται για το πρόβλημα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, εξετάζει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και κρίνει αν όντως υπάρχει θέμα κακοδιοίκησης. Αν χρειάζεται, ζητά ειδική νομική συμβουλή. Η λειτουργία του έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, δεν επιβάλλει ποινές, δεν νομοθετεί. Δύναται να προβαίνει σε προτάσεις βελτίωσης του διοικητικού έργου. Ο Συμπαραστάτης δεν ασχολείται με διαφορές μεταξύ πολιτών, ούτε με προβλήματα πολιτών με υπηρεσίες του κράτους (εφορία, υπουργεία, δικαστήρια κτλ), ούτε με προβλήματα μεταξύ πολιτών και δήμων. Εξετάζει λειτουργίες που απορρέουν στενά από τις αρμοδιότητες της περιφερειακής διοίκησης (καθυστερήσεις αδειοδοτήσεων, επιβολή προστίμων, συντήρηση οδικού δικτύου, ρυθμίσεις λαϊκών αγορών, θέματα δημόσιας υγείας κτλ). Επομένως, η συνεργασία με το προσωπικό της περιφέρειας για την άμεση και δίκαιη εππιλυση των προβλημάτων είναι πολύ σημαντική.
Στη συνέχεια έγινε περιγραφή του τρόπου λειτουργίας του Περιφερειακού Συμπαραστάτη, με αναφορά στην ιστοσελίδα, την σελίδα facebook, τους τρόπους επικοινωνίας με τον πολίτη, την λειτουργία της πλατφόρμας αναφορών, ώστε το προσωπικό να μπορεί να ενημερώνει τον πολίτη για τον Θεσμό.
Επιπλέον, η κα. Παυλίδου ανέφερε ότι προσβλέπει και σε μια καλή συνεργασία με τους Συμπαραστάτες των Δήμων ώστε οι πολίτες της Περιφέρειας να βρίσκουν λύσεις σε κάθε πρόβλημα της τοπικής αυτοδιοίκησης και να αποφεύγεται η δικαστική οδός επίλυσης διαφορών.
Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου ζήτησε λεπτομέρειες για τις σχέσεις του Περιφερειακού Συμπαραστάτη με τα Υπουργεία, και η κα Παυλίδου απάντησε ότι θεσμικά σχέση δεν υπάρχει, αλλά ο Συμπαραστάτης καταθέτει προτάσεις βελτίωσης του διοικητικού έργου στο Περιφερειακό Συμβούλιο και αυτές μπορούν να προωθηθούν στην κεντρική διοίκηση. Ο κ. Ηλιάδης ζήτησε μια σύνοψη της συζήτησης για να την προωθήσει στα μέλη του Επιμελητηρίου.
Ο Δήμαρχος Κιλκίς ανέφερε ότι βλέπει πολύ θετικά τον Θεσμό και τόνισε ότι θα αρχίσουν οι διαδικασίες για την ανάδειξη Δημοτικού Συμπαραστάτη. Θεωρεί ότι ο Θεσμός είναι θετικός όχι μόνο για τους πολίτες αλλά και για την διοίκηση του Δήμου. Τόνισε την ανεξαρτησία και την αντικειμενικότητα που θα πρέπει να έχουν οι Συμπαραστάτες στο έργο τους.
Η κα. Σωτηριάδου σημείωνε λεπτομέρειες για μια μελλοντική ενημέρωση-συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Στην συζήτηση συμμετείχαν και τα στελέχη της Αντιπεριφέρειας και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων. Τόνισαν τις δυσκολίες της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, την μείωση χρηματοδότησης, τις συχνές αλλαγές της νομοθεσίας, την ελλιπή ενημέρωση των πολιτών για το νομικό πλαίσιο, τις δυσκολίες στην καθημερινότητα του έργου τους. Τονίστηκε από την κα. Παυλίδου ότι δεν είναι δεδομένο ότι ο πολίτης έχει πάντα δίκιο, πιθανά αγνοεί συχνά το θεσμικό πλαίσιο.
Η συνάντηση-συζήτηση με τους πολίτες και τους φορείς στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς υπήρξε πολύ γόνιμη και η συνεργασία προβλέπεται ότι θα είναι εύκολη και αποτελεσματική στο μέλλον.

Θεσμική Επίσκεψη του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης στον Περιφερειακό Συμπαραστατη.

Θεσμική επίσκεψη πραγματοποίησε την Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης στο γραφείο του Περιφερειακού Συμπαραστάτη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  για μια πρώτη συζήτηση αιτημάτων των μελών του και διερεύνηση του τρόπου συνεργασίας τους.

Φεβ. 2020 

Ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε Επίσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας 

Επίσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας πραγματοποίησε την 11η Φεβρουαρίου 2020 η Συμπαραστάτης του Πολίτη & της Επιχείρησης κα. Νιόβη Παυλίδου, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών και των υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας για τον θεσμό του Συμπαραστάτη.
Η κα. Παυλίδου συμμετείχε σε τηλεφωνικές και τηλεοπτικές συνεντεύξεις στα τοπικά μέσα και παραυρέθηκε στην κοπή της πίτας των εργαζομένων της Αντιπεριφέρειας. Συμμετείχε δε και στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Φεβ. 2020 

Η Συνέντευξη της Κας Νιόβης Παυλιδου (καντε κλικ εδω.)

Η κα Παυλίδου βρέθηκε στην Πέλλα και στην Έδεσσα και μίλησε στον Στέφανο Μίντζα για τις αρμοδιότητες της αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν και να επικοινωνήσουν μαζί της. 

Φεβ.  2020

Νέα ιστοσελίδα και Ηλεκτρονικό Σύστημα υποβολής Αναφορών στον Περιφερειακό Συμπαραστάτη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Για να τονισθεί η ιδιαίτερη και εξέχουσα σημασία που έχει ο ανεξάρτητος θεσμός του Περιφερειακού Συμπαραστάτη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Διεύθυνση πληροφορικής ανέπτυξε ειδικά για το Θεσμό νέα Ιστοσελίδα, από την οποία μπορεί κάποιος να πραγματοποιήσει αυτόματα κλήση από το κινητό τηλέφωνο, καθώς και Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Αναφορών και Καταγγελιών με σκοπό την καλύτερη παρακολούθηση και την άμεση διαβίβαση των αναφορών στις Υπηρεσίες και την αποτελεσματικότερη ενημέρωση του Πολίτη και της Επιχείρησης.
Σελίδα: symparastatis.pkm.gov.gr
Ιαν. 2020 

Ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε Συνάντηση με τον Ομόλογό του στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο του καλύτερου και αποτελεσματικότερου Συντονισμού των Ενεργειών του Συμπαραστάτη στη ΠΚΜ και την οργάνωση μιας αποτελεσματικής συνεργασίας στην αυτοδιοικητική θητεία που ξεκινά, η κα Νιόβη Παυλίδου, ως εκπρόσωπος του θεσμού, ξεκίνησε ένα κύκλο συναντήσεων με Συμπαραστάτες από Δήμους και Περιφέρειες.
Τις συναντήσεις εγκαινίασε ο Δήμος Θεσσαλονίκης με τον Κο Μάριο Καργιώτη Συμπαραστάτη του Δήμου. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο της κας Παυλίδου στη ΠΚΜ, επι της 26ης Οκτωβρίου, συζητήθηκαν κυρίως ο ρόλος του Συμπαραστάτη στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, τρόποι επικοινωνίας με του Πολίτες και της επιχειρήσεις, και γενικότερα αποτελεσματικοί τρόποι συντονισμού και ενιαίας αντιμετώπισης ομοειδών θεμάτων.
Μέσα στην εβδομάδα η κα Παυλίδου έχει προγραμματίσει συνάντηση με την ομόλογό της στη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τη κα Αικατερίνη Τσιομπάνου.

Ιαν 2020 

Η Συμπαραστάτης της Περιφέρειας  Δυτικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίικη.

Η Περιφερειακή Συμπαραστάτης Δυτικής Μακεδονίας, κα Κατερίνα Τσιομπάνου, συναντήθηκε με την κα Νιόβη Παυλίδου στο Γραφείο του Συμπαραστάτη ΠΚΜ, 26ης Οκτωβρίου Θεσσαλονίκη.
Συζητήθηκαν ο ρόλος του Συμπαραστάτη στη Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, η επαναδημιουργία του Δικτύου Συμπαραστατών της Αυτοδιοίκησης, τρόποι επικοινωνίας με του Πολίτες και της Επιχειρήσεις, και ο συντονισμός των δυο Περιφερειών σε ομοειδή θέματα, με έμφαση στην επιχειρηματικότητα των συνοριακών περιοχών της Μακεδονίας». 

Ιαν   2020

Η καθηγήτρια του ΑΠΘ Νιόβη Παυλίδου, είναι η νεοεκλεγείσα Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Η κ. Παυλίδου ήταν πρόταση της παράταξης «Αλληλεγγύη» του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, την οποία ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο. «Είναι ένα σημαντικό βήμα να αποκτήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, επειδή τα προβλήματα είναι πολλά κι ο πολίτης πρέπει να έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στην επίλυσή τους. Ο πολίτης δεν πρέπει να αισθάνεται μακριά από το Περιφερειακό Συμβούλιο, που λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις γι’ αυτόν. Το νέο θεσμικό πλαίσιο στην Αυτοδιοίκηση μπορεί να δώσει επίσης μια δίοδο στον πολίτη, μέσα από τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες του θεσμού του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης. Στην ψηφιακή εποχή θα γίνουν αλλαγές και στη διοίκηση των Περιφερειών, ενώ με την ψηφιακή διακυβέρνηση ο πολίτης οφείλει να έχει ρόλο σε όσα τον αφορούν. Με τον έλεγχο του τρόπου άσκησης της διοίκησης και την καλή συνεργασία ανάμεσα στον Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης και τις περιφερειακές υπηρεσίες θα μπορέσουμε να γίνουμε ακόμη πιο ωφέλιμοι για όλους τους πολίτες ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», είπε εισαγωγικά η κ. Παυλίδου. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε ότι «στη διάρκεια της προηγούμενης πενταετίας, η κ. Παυλίδου από τα έδρανα της αντιπολίτευσης άσκησε στη διοίκησή μας εποικοδομητική κριτική και ουσιαστική αντιπολίτευση, με σειρά προτάσεων, πολλές από τις οποίες υιοθετήθηκαν από τη διοίκηση. Λόγω της σπουδαιότητας της θέσης θεωρούμε ότι πρέπει αυτή να καλυφθεί άμεσα, προκειμένου ο Συμπαραστάτης να συμβάλλει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και να είναι πραγματικά δίπλα στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Επιλέγουμε συνειδητά στην αρχή της τρέχουσας θητείας να αποκτήσουμε Συμπαραστάτη για να κερδίσουμε ως Περιφέρεια τα μέγιστα από το θεσμό. Επειδή ακριβώς ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θέλουμε να υπογραμμίσουμε τη σημασία του ρόλου του Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης, προτείνουμε μια γυναίκα εγνωσμένου κύρους, που γνωρίζει τα θέματα της Αυτοδιοίκησης και κυρίως της Περιφερειακής και μπορεί να συμβάλλει στα ζητήματα τόσο της καθημερινότητας, όσο και της επιχειρηματικότητας. Για εμάς στη διοίκηση και για εμένα προσωπικά, όπως επανειλημμένα έχω δηλώσει, ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι ουσιαστικός όταν ασκείται εποικοδομητικά. Η απόφασή μας και η πρότασή μας για τον Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης εμπίπτει σε αυτή τη λογική και αποτελεί ένδειξη αναγνώρισης του προσώπου και βεβαίως του έργου του ως επικεφαλής αντιπολιτευτικής παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα προηγούμενα χρόνια. Η γόνιμη κριτική της κ. Παυλίδου μάς βοήθησε να λύσουμε προβλήματα, να ανεβάσουμε ταχύτητα ως διοίκηση. Πάγια θέση μας είναι ότι αντιπολίτευση και συμπολίτευση λειτουργούμε από κοινού για το συμφέρον όλων των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
www.pkm.gov.gr